ЛИЦАТА НА АЗТУЕС – ПЛАМЕН ПЕТРОВ

ЗАЩО ЛИЦАТА НА АЗТУЕС?

Рубриката стартира съвсем в края на незабравимата за всички ни 2020 година. 

Създадохме рубриката “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”, за да разкажем реални истории на туесари, защото вярваме, че научаваме много повече от споделянето на опит, от истинските истории и преживявания. Смятаме, че всяко едно от лицата на АЗТУЕС носи в себе си адаптацията, новаторството и безспорно трансформацията. Срещаме ви  с много вдъхновяващи туесари, които не спират да подпомагат ТУЕС и АЗТУЕС. Истории, които смятаме че е важно да бъдат разказани. 

ДА ЗАПОЧВАМЕ

Представяме Ви едно лице, което е  истински туесар по душа. Завършил ТУЕС през 2005 година, запазил връзката си с училището силна и до днес. Той е и движещата сила зад подкрепата от страна на  Experian  към ТУЕС и АЗТУЕС.

Днес ви срещаме с Пламен Петров – човек, който не е забравил, откъде е тръгнал и какво му е дало ТУЕС.

Какво сподели с нас ще разберете в следващите редове…

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Казвам се Пламен Петров. Завърших ТУЕС през 2005 година.

Започнах да работя по различни малки сайтове със съучениците си, още в училище. След това имах една изключително шарена кариера и често срещах възпитаници на училището, с които съм работил с голям успех. С години бях програмист – разработвах CRM и ERP системи, после изпълнявах ролята на архитект на решения и технически ръководител на проекти в ИТ на телеком, след това бях проектен ръководител и Scrum master. В началото на 2017 година за мен дойде нова ера – Experian стана моето място – тук бях мениджър на два софтуерни екипа, а към момента ръководя разработката на софтуерните продукти в софийския офис на Experian Data Quality подразделението.

По отношение на образованието ми след ТУЕС, също имаше динамика. Завърших две магистратури – „Компютърни Системи и Технологии“ в ТУ-София и „Управление на ИТ“ проекти в НБУ, а по-късно придобих международни сертификати в няколко направления – Service Oriented Architecture, Project Management, Agile. Най-големият учител след ТУЕС, обаче, е практиката и съм се старал никога не спирам да извличам уроците си от нея.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

Погледнато от дистанцията на времето, ТУЕС се оказа едно от най-важните решения в живота ми до момента. Несъмнено държи и първото място като най-точното попадение по отношение на образованието ми в ИТ посока. За мен ТУЕС е място, където попаднах в чудесна среда, създадох приятелства и научих занаят. Пет прекрасни, усмихнати години на задоволяване на любопитството ми към технологиите.

 Най-яркият ми спомен? Един приятно-страшен спомен! 2000 г, когато ни записваха в паралелките, от администрацията ни питаха един по един какво можем да правим на компютър. Колко ли нелепо би звучал този въпрос на осмокласниците днес!? Тогава аз видях толкова много деца около себе си, които умееха да работят уверено с компютър и когато дойде моят ред, ме беше ужасно срам, защото наистина никога не бях пипал компютър за повече от 30 минути и то, за да играя някоя простичка игра.

 След този първоначален „стрес“ нещата тръгнаха много по-добре. Усетих грижа от страна на всички учители, помня ги до един. А класната ми ръководителка, Антоанета Даскалова, винаги ще нося в сърцето си – в нейното отношение към нас прозираше истинска, безусловна обич. От нея видях каква магия притежаваш, когато си намерил истинското си призвание в живота. Разбира се, чак по-късно напълно осъзнах всичко това. На един млад човек наистина му трябва време, за да оцени истинските неща.

Съучениците също много ми помагаха и благодарение и на тях навлизах адски бързо. Помня и до ден днешен постоянното усещане за приятно учудване, сякаш изследваш тотално непозната планета и откриваш все повече начини да твориш. Така съм запомнил ТУЕС.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

През целия ми път в бранша, дори още преди да започна в ТУЕС, имах късмета да попадам на близки, приятели, учители, колеги, които да ме насочват кариерно, да споделят с мен знанията си. Зная, че каквито и успехи да съм постигнал, те не са просто плод на умения и желание, а най-вече на този късмет – да срещна правилните хора по пътя си. Чувствам личен дълг да връщам жеста и да помагам, да вдъхновявам. Винаги се старая да го правя в работата и ежедневието си. Когато ми предложиха да стана основна връзка между ТУЕС и Experian изобщо не се поколебах. Много от „правилните хора“ съм срещнал именно в ТУЕС. Работата с младите таланти е изключително зареждаща и удовлетворяваща и от това, което виждам ТУЕС се е развил още много в най-положителната посока.

Желая успех на каузата ТУЕС и всички хора, замесени в нея. Това, което правите е изключително – продължавайте все така! И нещо за сегашните ученици – Страхотни сте! Продължавайте да взимате с пълни шепи, защото възможности като ТУЕС не са ежедневие.

КАКВО СЛЕДВА?

Ключовата дума е ТУЕС!

Дадохме старт на дарителската кампания за 2022 година –шест дни преди седмия рожден ден на АЗТУЕС и 24 дни преди края на годината. Какво сътворихме през 2021 година, може да откриете тук

Ако искате да подкрепите АЗТУЕС, включете се в дарителската ни кампания за 2022!

Oчаквайте епизодите на училищния подкаст – “TUES Talks”. С наша помощ ученически доброволчески екип стартира първия училищен подкаст: https://aztues.bg/tues-talks/

Още интересни истории от нашата общност с много интересни гости в “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”.

През декември АЗТУЕС става на 7 години!

С поздрав,
АЗТУЕС екип

Коментари