Какви проекти развива АЗТУЕС?

Основните проекти, върху които екипът на Асоциацията на завършилите ТУЕС работи, могат да се разделят в три категории:

Събития за ученици .

АЗТУЕС активно съдейства за организацията на няколко големи събития в ТУЕС

Hack Tues ТUES Fest 2024  TUES inspirational talks StartUp Weekend Elsys Student Accelerator Program Tues Talks - първият ученически подкаст Elsys Gaming Турнир

които стимулират развитието на професионалните умения на учениците и им дават възможност за изява.

 

Ако ви харесва това, което правим, включете се в нашата дарителска кампания: https://aztues.bg/donate/  

Събития за завършили .

Асоциацията цели да улесни контакта между завършилите туесари, като за целта организираме няколко събития за алумните - годишна среща на випуските с юбилей от завършването и "After Work Drinks" срещи.

Проекти в полза на ТУЕС .

Стоим и зад редица текущи инициативи в полза на училището, като канализираме партньорствата си с ИТ бизнеса и ресурсите на завършилите, за да подкрепим учебния процес и извънкласните инициативи в ТУЕС.

 

Събития за учениците от ТУЕС

Показваме и развиваме таланта на учениците

АЗТУЕС работи активно с учениците на ТУЕС, като формално и неформално работи с тях, като предоставя:
Менторство;
Подкрепа доброволчески инициативи;
Извънкласни дейности.

Ежегоден хакатон на ТУЕС, организиран от ученици за ученици

Hack TUES в ЮНЕСКО
Емблематичният за ТУЕС към ТУ – София хакатон, организиран от ученици за ученици, Hack TUES, намери своето място сред иновативните и обещаващи практики на ЮНЕСКО за Техническо и професионално образование и обучение. Това прави Hack TUES единствената образователна практика в България, която е включена в тази глобална инициатива.
Hack TUES първият и единствен по рода си хакатон в България, организиран от ученици за ученици. Събитието стартира през 2015г. като инициатива на ученици от ТУЕС. 10 издания по-късно, Hack TUES е едно от ключовите събития за училището. В хакатона могат да участват само ученици от ТУЕС в отбори с три до пет участници, които в рамките на два дни създават от нулата свой ИТ проект по зададена тема и след това го представят пред професионално жури от преподаватели и ИТ специалисти.

Всяка година Hack TUES се организира през март от координационен екип доброволци от 11 клас, който се грижи за цялостната организация на събитието под менторството на АЗТУЕС и ръководството на ТУЕС. Десетото юбилейно издание на емблематичния за ТУЕС хакатон ще се състои от 13 до 16 март 2024 година.

Разгледайте сайта на събитието
Hack TUES

Изложение на ученически проекти в ТУЕС

ТУЕС Фест е мащабен фестивал с множество проекти, курсови и дипломни работи, разработени от ученици на ТУЕС.  По време на събитието училището отваря врати за родители и ученици, на които предстои да решат, къде да продължат образованието си след 7-ми клас, както и за професионалисти от ИТ компании, представители на образователните институции и завършили ТУЕС. Посетителите могат да разгледат проектите и да гласуват и за своя проект-фаворит в три категории – Софтуер, Компютърни мрежи и Вградени системи и роботика.

 

Вижте повече
TUES Fest

Битка с роботи, създадени от туесари

TUES BattleBots е най-младото събитие, което Асоциацията подкрепя, като първото пилотно издание беше реализирано през лятото на 2019 по време на годишната среща на випуските ТУЕС Реюниън по инициатива на ученици от випуск 2020 и техния преподавател маг. инж. Росен Витанов. В пилотната BattleBot битка се включиха 12 робота, които варираха между 5 и 25 килограма и се съревноваваха в обезопасена арена с разнообразни оръжия: въртящи се барабани, бургии, спинери и рампи, целящи да преобърнат опонента. Зрелищното шоу беше излъчено на живо и може да се види в YouTube.

Battle Bots се завръщат през 2023 година!

Как протече пилотното издание
TUES BattleBots

Събития за завършилите ТУЕС

Сплотяваме ТУЕС общността

Сплотяваме ТУЕС общността!
Участието на завършили туесари в различните инициативи за ученици, поддържа и създава силна връзка между туесарите от различни випуски.

Годишна среща на алумните с юбилей от завършването на ТУЕС

Всяка година през юни организираме неформална среща на випуските с юбилей от завършването на ТУЕС (5, 10, 15, 20 и 25 години), като събитието е отворено и за всички останали туесари. Срещите са обикновено във формат на следобедно парти в двора на ТУЕС с бира, скара и приятна музика. Желаещите могат да направят обиколка на училището, да се включат в томбола с ТУЕС награди и да си вземат на място ТУЕС сувенир за спомен.

Освен среща със своите съученици и преподаватели, ТУЕС Реюниън предлага на завършилите възможността да научат последните новини за ТУЕС, включително и как биха могли да се включат активно в живота на училището.

Щастливи сме да споделим, че след дълго – двугодишно прекъсване, през 2022 година успяхме отново да организираме и проведем TUES REUNION!На 25.06(събота)2022 година към срещата на випуските се присъединиха над 125 завършили туесари!

ТУЕС Реюниън през годините
TUES Reunion

Редовни неформални срещи за завършили туесари

"After Work Drinks" е инициатива, която стартира в края на 2019г. с идеята да обедини завършилите туесари, като ги събира на периодични социални срещи на по бира. Срещите са изцяло неформални - без програма, водещи или сериозна организация. Могат да бъдат както повод за алумните да се съберат със своите съучениците, така и възможност да се запознаят с туесари от други випуски.

От АЗТУЕС сме насреща да споделим последните новини около ТУЕС общността и да обменим идеи със завършилите във връзка с работата на Асоциацията.

Ще стартираме с инициативата от януари 2023 година.

Вижте миналите и предстоящи срещи във Фейсбук
After Work Drinks

Текущи инициативи в полза на ТУЕС

Помагаме на училището да става все по-успешно

Съдействаме на ТУЕС за привличане на професионалисти и ИТ компании, които подкрепят учебния процес и извънкласните инициативи.

ПОДКРЕПЕТЕ АЗТУЕС, БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ЖИВОТА НА УЧЕНИЦИТЕ И ОБЩНОСТТА И ИНВЕСТИРАЙТЕ В ИТ БЪДЕЩЕТО!
Пишете ни: [email protected]

Кампания за набиране на преподаватели-практици в ТУЕС от ИТ бизнеса

В ТУЕС тенденцията е по-голямата част от специалните предмети да се водят от преподаватели-практици, които практикуват материята, която преподават. Това е най-добрият начин да се осигури актуално учебно съдържание в бързо развиващата се ИТ сфера.

Голяма част от преподавателите са завършили ТУЕС, но има и компании (като Smartcom-Bulgaria, Telelink Business Services, Visteon Electronics Bulgaria), с които училището партнира от години и осигуряват преподаватели за специалните предмети. Тъй като подобни партньорства са от полза и за училището, и за компаниите, от АЗТУЕС стартирахме кампания, с която искаме да привлечем повече компании да подкрепят учебния процес в ТУЕС.

Учебанта 2022/2023 стартира с пълен набор от преподаватели; ❤️Благодарим на всички дипломни ръководители за випуск 2023 - 43 на брой, които участваха в срещите с випуск 2023 и на всички останали, които помагат на зрелостниците ни;

 

Партньорство с ИТ бизнеса за преподаватели

Съдействие за намиране на дипломни ръководители и компании за лятна практика

Два важни елемента от практическото образование на учениците в ТУЕС са производствената практика в края 11. клас, когато учениците прекарват 2 седмици в компания от ИТ бранша и дипломният проект, който дванадесетокласниците трябва да разработят под менторството на своя дипломен ръководител.

Производствени практики за 11 клас - 28 фирми, 110 участника; Учебанта 2022/2023 стартира с пълен набор от преподаватели; ❤️Благодарим на всички дипломни ръководители за випуск 2023 - 43 на брой, които участваха в срещите с випуск 2023 и на всички останали, които помагат на зрелостниците ни;

Научете повече
Дипломни ръководители и летни практики

Извънкласни лекции и практически занимания

"TUES Inspiration Talks & Workshops" е инициатива, която АЗТУЕС стартира в началото на 2016 и цели да канализира ресурсите на завършилите и ИТ компаниите, с които Асоциацията си партнира в организацията на редица извънкласни лекции, практически работилници и кръжоци за учениците от ТУЕС. Идеята на събитията е да допълнят знанията и уменията, които туесарите придобиват от задължителния учебен процес, да провокират инициативност у тях и да ги вдъхновят да научат нещо ново за ИТ технологиите.

Инициативата има зад себе си вече редица проведени лекции и работилници, като бъдещият й фокус е развитието на повече продължителни кръжочни обучения в училището.

TUES inspirational talks - 21 срещи от ноември 2021 до юни 2022 година

Вижте последните новини за инициативата
TUES Inspiration Talks and Workshops /TUES Career Paths

Кариерни срещи и посещения на компании

През 2022 година първият StartUp Weekend за ТУЕС е реализиран! Ние от АЗТУЕС – организирахме и проведохме това събитие/обучение, първо защото бяхме обещали, второ защото вярваме, че развитието на предприемаческо мислене и умения разширява кръгозора на младежите и трето, за да изградим още по-силна общност.

Какво се случи?

От 17 до 19 юни в София Тех Парк организирахме и проведохме първият StartUP Weekend на ТУЕС. Обучител на събитието беше Кирилка Ангелова – Кики. Хубаво е, че изпълнителният ни директор – е и обучител ;).

8 екипа се впуснаха в света на предприемачеството. Представители на 8- ми клас; 9-ти клас, 10-ти клас, 4 екипа от единадесетокласници и 2 екипа от завършили ТУЕС .

Програмата бе интензивна и разнообразна. Много сме щастливи, че своят опит споделиха завършили туесари – Николай Мутафов, Яне Френски, Теодор Панайотов, Владислав Янков, Марио Пешев, вярваме че това е пътят за изграждане на още по-силна и здрава връзка между завършили и настоящи възспитаници на любимото ни училище.

Вижте последните новини за инициативата
Start Up Weekend