Какви проекти развива АЗТУЕС?

Основните проекти, върху които екипът на Асоциацията на завършилите ТУЕС работи, могат да се разделят в три категории:

Събития за ученици .

АЗТУЕС активно съдейства за организацията на няколко големи събития в ТУЕС (Hack TUES, TUES Fest, TUES BattleBots), които стимулират развитието на професионалните умения на учениците и им дават възможност за изява.

Събития за завършили .

Асоциацията цели да улесни контакта между завършилите туесари, като за целта организираме няколко събития за алумните - годишна среща на випуските с юбилей от завършването и "After Work Drinks" срещи.

Проекти в полза на ТУЕС .

Стоим и зад редица текущи инициативи в полза на училището, като канализираме партньорствата си с ИТ бизнеса и ресурсите на завършилите, за да подкрепим учебния процес и извънкласните инициативи в ТУЕС.

Събития за учениците от ТУЕС

Показваме и развиваме таланта на учениците

АЗТУЕС привлича спонсори за реализация на събитията и всяка година подбира и координира нов орг. екип ученици-доброволци.

Ежегоден хакатон на ТУЕС, организиран от ученици за ученици

Hack TUES първият и единствен по рода си хакатон в България, организиран от ученици за ученици. Събитието стартира през 2015г. като инициатива на ученици от ТУЕС, като 7 издания по-късно, Hack TUES е вече едно от ключовите събития за училището. В хакатона могат да участват само ученици от ТУЕС в отбори с три до пет участници, които в рамките на два дни създават от нулата свой ИТ проект по зададена тема и след това го представят пред професионално жури от преподаватели и ИТ специалисти.

Всяка година Hack TUES се организира през март от координационен екип доброволци от 11. клас, който се грижи за цялостната организация на събитието под менторството на АЗТУЕС и ръководството на ТУЕС. През 2020 и 2021 се проведоха и първите издания на хакатона в хибриден и онлайн формат.

Разгледайте сайта на събитието
Hack TUES

Изложение на ученически проекти в ТУЕС

ТУЕС Фест е мащабен фестивал с десетки проекти, курсови и дипломни работи, разработени от ученици на ТУЕС.  По време на събитието училището отваря врати за родители и ученици, на които предстои да решат, къде да продължат образованието си след 7-ми клас, както и за професионалисти от ИТ компании, представители на образователните институции и завършили ТУЕС. Посетителите могат да разгледат проектите и да гласуват и за своя проект-фаворит в три категории – Софтуер, Компютърни мрежи и Вградени системи и роботика.

През 2020 беше организирано първото онлайн издание на събитието. На 24-25 април 2021 ще се проведе вторият онлайн ТУЕС Фест под мотото "48 часа ТУЕС". Освен ученическите проекти, които ще могат да се разгледат на сайта на събитието ще има и двудневен livestream с панелни дискусии, показващи всички гледни точки за ТУЕС. Вижте повече на www.tuesfest.bg.

Вижте повече
TUES Fest

Битка с роботи, създадени от туесари

TUES BattleBots е най-младото събитие, което Асоциацията подкрепя, като първото пилотно издание беше реализирано през лятото на 2019 по време на годишната среща на випуските ТУЕС Реюниън по инициатива на ученици от випуск 2020 и техния преподавател маг. инж. Росен Витанов. В пилотната BattleBot битка се включиха 12 робота, които варираха между 5 и 25 килограма и се съревноваваха в обезопасена арена с разнообразни оръжия: въртящи се барабани, бургии, спинери и рампи, целящи да преобърнат опонента. Зрелищното шоу беше излъчено на живо и може да се види в YouTube.

От АЗТУЕС имаме желание да развием събитието като мащаб и да го превърнем в традиционно ежегодно събитие на училището. Към момента, за съжаление, инициативата е замразена във връзка с епидемичната обстановка, но се надяваме да може да я подновим през 2022.

Как протече пилотното издание
TUES BattleBots

Събития за завършилите ТУЕС

Сплотяваме ТУЕС общността

Събитията за завършилите стимулират контакта между туесарите и поддържат активна връзката им с ТУЕС.

Годишна среща на алумните с юбилей от завършването на ТУЕС

Всяка година през юни организираме неформална среща на випуските с юбилей от завършването на ТУЕС (5, 10, 15, 20 и 25 години), като събитието е отворено и за всички останали туесари. Срещите са обикновено във формат на следобедно парти в двора на ТУЕС с бира, скара и приятна музика. Желаещите могат да направят обиколка на училището, да се включат в томбола с ТУЕС награди и да си вземат на място ТУЕС сувенир за спомен.

Освен среща със своите съученици и преподаватели, ТУЕС Реюниън предлага на завършилите възможността да научат последните новини за ТУЕС, включително и как биха могли да се включат активно в живота на училището.

ТУЕС Реюниън 2020 беше отложен заради COVID-19. За компенсация планираме през 2021 да организираме двоен Реюниън, като изчакваме развитието на епидемичната ситуация преди да фиксираме дата.

ТУЕС Реюниън през годините
TUES Reunion

Редовни неформални срещи за завършили туесари

"After Work Drinks" е инициатива, която стартира в края на 2019г. с идеята да обедини завършилите туесари, като ги събира на периодични социални срещи на по бира. Срещите са изцяло неформални - без програма, водещи или сериозна организация. Могат да бъдат както повод за алумните да се съберат със своите съучениците, така и възможност да се запознаят с туесари от други випуски.

От АЗТУЕС сме насреща да споделим последните новини около ТУЕС общността и да обменим идеи със завършилите във връзка с работата на Асоциацията.

За съжаление, инициативата е замразена заради COVID-19 пандемията, но се надяваме скоро да можем отново да я възобновим.

Вижте миналите и предстоящи срещи във Фейсбук
After Work Drinks

Текущи инициативи в полза на ТУЕС

Помагаме на училището да става все по-успешно

Съдействаме на ТУЕС за привличане на професионалисти и ИТ компании, които подкрепят учебния процес и извънкласните инициативи.

Кампания за набиране на преподаватели-практици в ТУЕС от ИТ бизнеса

В ТУЕС тенденцията е по-голямата част от специалните предмети да се водят от преподаватели-практици, които практикуват материята, която преподават. Това е най-добрият начин да се осигури актуално учебно съдържание в бързо развиващата се ИТ сфера.

Голяма част от преподавателите са завършили ТУЕС, но има и компании (като Smartcom-Bulgaria, Telelink Business Services, Visteon Electronics Bulgaria), с които училището партнира от години и осигуряват преподаватели за специалните предмети. Тъй като подобни партньорства са от полза и за училището, и за компаниите, от АЗТУЕС стартирахме кампания, с която искаме да привлечем повече компании да подкрепят учебния процес в ТУЕС.

Научете повече
Партньорство с ИТ бизнеса за преподаватели

Съдействие за намиране на дипломни ръководители и компании за лятна практика

Два важни елемента от практическото образование на учениците в ТУЕС са производствената практика в края 11. клас, когато учениците прекарват 2 седмици в компания от ИТ бранша и дипломният проект, който дванадесетокласниците трябва да разработят под менторството на своя дипломен ръководител.

Докато преди 4-5 години, за ТУЕС беше предизвикателство да намери достатъчно компании, които да вземат ученици на лятна практика и ИТ професионалисти, които да се ангажират като дипломни ръководители, днес с помощта на АЗТУЕС ситуацията е противоположна и предлагането вече е по-голямо от търсенето.
COVID-19 пандемията трансформира тези процеси в хибриден и онлайн формат, но интересът на ИТ бизнесът към ТУЕС остава силен.

Научете повече
Дипломни ръководители и летни практики

Извънкласни лекции и практически занимания

"TUES Inspiration Talks & Workshops" е инициатива, която АЗТУЕС стартира в началото на 2016 и цели да канализира ресурсите на завършилите и ИТ компаниите, с които Асоциацията си партнира в организацията на редица извънкласни лекции, практически работилници и кръжоци за учениците от ТУЕС. Идеята на събитията е да допълнят знанията и уменията, които туесарите придобиват от задължителния учебен процес, да провокират инициативност у тях и да ги вдъхновят да научат нещо ново за ИТ технологиите.

Инициативата има зад себе си вече редица проведени лекции и работилници, като бъдещият й фокус е развитието на повече продължителни кръжочни обучения в училището.

През 2021 пренесохме инициативата онлайн с #TUESinspirationTalks.

Вижте последните новини за инициативата
TUES Inspiration Talks and Workshops

Кариерни срещи и посещения на компании

При провеждането на извънкласните "TUES Inspiration Talks & Workshops" събития, обратната връзка на учениците показа, че едни от най-интересните срещи за тях са тези с фокус върху кариерното развитие: кои са различните професии в ИТ бранша, как да избера стаж, да подготвя CV и т.н. Така се роди кариерният клуб "TUES Career Paths". В неговите рамки организираме както лекции и практически работилници на кариерни теми, така и посещения на различни ИТ компании.

Целта ни е да ориентираме учениците за разнообразните възможности в ИТ сферата и да им помогнем да изберат най-добрия за тях кариерен път.

Последните събития на клуба организираме във виртуалното пространство под шапката #TUESinspirationTalks.

Вижте последните новини за инициативата
Кариерен клуб