ЛИЦАТА НА АЗТУЕС – ДИМИТЪР К. НИКОЛОВ

Съвсем в края на 2021 година, ви срещаме с възпитаник на ТУЕС, випуск 2018 година. 
Той е  едно от лицата на АЗТУЕС – започнал като доброволец, отдал година от живота си на асоциацията, предприемач. 

За него: “ТУЕС е училището, което ме изгради като личност, което ме усъвършенства и ми даде поле за изява.”

Срещаме ви с Димитър К. Николов,  а какво ни сподели той чете в следващите редове…

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Казвам се Димитър Николов. От легендарния и скромен випуск 2018. Още преди ТУЕС знаех, че искам да стана добър програмист. Влязох в ТУЕС с идеята да стана добър програмист, защото знаех, че искам да правя точно това.
Предприемаческите ми наклонности обаче си казаха думата – в 9-ти клас, когато вече започнах да осъзнавам къде се намирам, веднага се преориентирах натам. Животът ми след ТУЕС е белязан от идеи, стартъпи и проекти.

В 12 клас много исках да направя продукт, който не е нещо особено, но се продава по необикновен начин. Така се роди стартъпът ми Galactic Banitsa, за който доста туесари знаят покрай събитията на ТУЕС. Той се разви много бързо, много смело и постигна целта, която му бях заложил. ИТ-частта от него се изразява в модерната софтуерна платформа, която компенсираше необходимостта от служители. Доколкото съм запознат, в момента се използва успешно в съседни държави.

Трудно се разделих с ТУЕС, защото много харесвах инициативите, които училището прави, и имах идеи, как определени аспекти от училището и АЗТУЕС могат да се развият. Затова и започнах работа в Асоциацията, където прекарах малко повече от година. Мястото, от което читателите ще четат тази статия, реално съм го правил аз. (Не ме бийте, че има бъгове.)

В началото на 2020 бях доста доволен от постигнатото, но много исках нещата, които правя, да преминат на ново, по-глобално ниво. Проект в областта с доставките на храна не звучеше като нещо, което да ми държи топло. Дългов време обмислях, как мога да хвана вълната на новите технологии и как да избера, нещо, което ме кефи, се роди идеята да създам продуктова компания в областта на изкуствения интелект – Softaware. Иновация в бизнеса е всичко да се менажира чрез софтуер, но на човешко ниво нещо куца. Истината е, че нещото, което ми липсваше при Galactic Banitsa, бе липсата на екип. Pitch-нах идеята на три момчета от випуск 2021 – Калоян Ангелов, Иван Димитров и Виктор Велев. Не беше трудно да се навият да се присъединят, защото сме добри приятели още от организацията на Hack TUES 6, че и преди това. С тях сега развиваме Blackbox – продукт, даващ на бизнесите полезни прогнози чрез Machine Learning. Хората са още доста скептични към употребата на изкуствен интелект, затова вече правим и outsourcing на Web, Mobile и AI решения, с които да печелим доверието на клиентите. В момента съм и Development Team Lead в Boom.dev – стартъп с огромен потенциал, който успешно disrupt-ва пазара с иновативна платформа за геймифицирано обучение. Там създаваме следващите поколения 10x developers и се готвим за излизане на чужди пазари.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

ТУЕС е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в живота ми. Това е мястото, което разви потенциала ми и ме научи не толкова на програмиране, колкото да се справям с живота. Атмосферата, хората там, дейностите, не могат да се сравнят с нищо, което другите училища дават. Не беше лесно никому, но излязохме много читави хора оттам.

Имам адски много ярки спомени от ТУЕС – от момента, в който получих първата си двойка в живота от г-жа Башева, до момента, в който настъпи финала на Hack TUES 3 и гледайки хората, не можех да повярвам колко голямо нещо бяхме сътворили с моите съученици от А клас.

Човекът, който винаги ме подкрепяше и вярваше в мен, колкото и глупости да бях правил бе класният ми ръководител Ваня Георгиева / преподвател по БЕЛ/. Спомням си в 11 клас, колко много си бях повярвал, покрай организацията на събитията, но там беше човекът, който ме държеше да не излетя в облаците – моята класна. Тя ми имаше пълно доверие, вярваше в мен и именно затова имах мантра, че не мога да разочаровам този човек. Затова временният ми нисък успех оставаше временен. След ТУЕС сме излизали на кафе и сме си говорили като приятели с нея. Освен с г-жа Георгиева, бях в много добри отношения с 99% от преподавателите ми и много ценя това, което ми дадоха.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

Подкрепям ТУЕС и АЗТУЕС заради това, което ми дадоха. Искам да могат да го дават на все повече и повече хора. Искам всичко да се движи напред и повече завършили да се връщат назад и да имат моя поглед за каузата ТУЕС.
За да стане това, ние, завършилите, сме хората, които трябва да направим нещо сега. Това е и моето послание – помислете си какво.

Вдъхновихме ли ви?

Изпращаме 2021  година. Пожелаваме ви  през 2022 да сте по-  здрави и туесарския дух да гори винаги във вас.

Ако искате да подкрепите АЗТУЕС, включете се в дарителската ни кампания за 2022!

Благодарим ви!

Какво предстои?

Дадохме старт на дарителската кампания за 2022 година – какво сътворихме през 2021 година може да откриете тук

Ако искате да подкрепите АЗТУЕС, включете се в дарителската ни кампания за 2022!

Oчаквайте епизодите на училищния подкаст – “TUES Talks”. С наша помощ ученически доброволчески екип стартира първия училищен подкаст: https://aztues.bg/tues-talks/

Още интересни истории от нашата общност с много интересни гости в “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”.

Ще продължим да работим в името на ТУЕС и на нашата общност. 

С поздрав, 

АЗТУЕС екип

Коментари