ЛИЦАТА НА АЗТУЕС – Деян Геновски

Броени са дните до края на 2021 година.  Ние продължаваме да ви срещаме, с възпитаници на ТУЕС, които не спират да подкрепят училището и каузата ТУЕС.
Днешният ни гост завършва ТУЕС през 2012 година
Срещаме ви с Деян Геновски.
Какво сподели с нас ще разберете в следващите редове…

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Казвам се Деян Геновски и съм завършил ТУЕС през 2012г. – специалност „Системно Програмиране“. След ТУЕС заминах да следвам в Бирмингам, Великобритания, където през 2016г. завърших MEng Computer Science with Software Engineering. През 2014г., заедно с двама мои съученици от ТУЕС, Ралица Иванова и Мартин Марков,  развиваме собствена софтуерна компания – Appolica, където аз съм CTO. Създадохме компанията само няколко години след като завършихме ТУЕС и в момента тя е вече с над 50 души. Смятам, че завършването на ТУЕС е изиграло наистина важна роля в успеха на компанията ни.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

За мен ТУЕС е едно уникално място за България, а вероятно и не само. Фактът, че образователния модел на ТУЕС позволява и привлича млади преподаватели, които са част от бизнеса и имат успешни кариери, е едно от най-стойнсотните неща за училището и учениците. Според мен, точно това е ключът към това ТУЕС да успешно училище.
За пръв път, аз лично, много силно оцених това, което съм получил в ТУЕС, когато отидох в Англия. През първата година, огромна част от нещата, които другите ми колеги виждаха за пръв път, не бяха нищо ново за мен. Стартът, който ТУЕС дава в кариерата, е толкова голям, че в чести случаи човек може да започне работа в бранша веднага след като завърши. Преподавателите в ТУЕС не са там просто за да ни „научат“. Те показват подхода към проблемите и как сами да достигнем до решението, което е много по-ценно качество от просто знания в дадена област.
Имам доста ярки спомени от ТУЕС. Като започнем от играта на белот, криенето и късането на карти, през писането на първия ред код, до защитавнето на дипломната ми работа.
Спомням си за една история от края на 11 клас, когато имаше изложение на училищата, приемащи ученици след 7 клас в НДК.
Аз и още няколко мои съученици бяхме избрани да участваме в огранизирането му. Това беше едно от първите участия на ТУЕС в това изложение и доста от нещата трябваше да се решават на момента. Организирането и участието в това събитие някак носеше духа на ТУЕС. Всеки помагаше с каквото може – с идея, с хамалски умения, с лични предмети (лаптопи, компютри и кой каквото можеше да донесе). Целта беше да се представим максималмо добре и смятам, че го направихме. Опитвам се и в работата си да вдъхновявавам хората да рабоят със същия ентусиазъм, с който го правехме и тогава като ученици. 

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

Има различни причини, поради които подкрепям ТУЕС. 
Едната е емоционална – едни от най-добрите ми приятелства са от ученическите години и като цяло гледам с доста носталгия на времето ми там.
ТУЕС обаче е кауза и всеки завършил чувства, че е част от тази кауза. И както нашите преподаватели са дали техният принос, така и ние трябва да дадем дължимото. Този дух и тази култура са основните причини, поради които подкрепям училището

ТУЕС е една от малкото институции в България, които все още държат високото си реноме. Когато съм интервюирал кандидати за работа, никога не съм им задавал въпрос за оценките им от университета. Но много пъти сме си говорили за ТУЕС, за дипломанта им работа и за различните предмети там. Това само по себе си трябва да е достатъчен показател за признанието, което имаме към тази институция.

Вдъхновихме ли ви?

Отправяме поглед към Коледа, която чука на вратата.  Весели празници, приятели!
Пожелаваме ви вълшебна Коледа и нека предстоящата 2022 година е изпълнена с повече здраве, щастие и успехи!
Пожелаваме си също ТУЕС общността да е все така силна, а ТУЕС и неговите ученици да продължават да ни дават поводи за гордост!
Весела и щастлива Коледа!

Какво предстои?

Дадохме старт на дарителската кампания за 2022 година – какво сътворихме през 2021 година може да откриете тук

Ако искате да подкрепите АЗТУЕС, включете се в дарителската ни кампания за 2022!

Oчаквайте епизодите на училищния подкаст – “TUES Talks”. С наша помощ ученически доброволчески екип стартира първия училищен подкаст: https://aztues.bg/tues-talks/

Още интересни истории от нашата общност с много интересни гости в “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”.

Ще продължим да работим в името на ТУЕС и на нашата общност. 

С поздрав, 

АЗТУЕС екип

Коментари