Лицата на АЗТУЕС – Ивайло Михайлов

Здравейте приятели, 
Време е за двадесет и третата среща в “Лицата на АЗТУЕС” . 
Днешният ни гост е випуск 2007 с класен ръководител господин Димитър Дянков
За любовта към професията и училището, за желанието да помага на по-неопитните днес ни разказва Ивайло Михайлов.
Какво ни сподели той, четете в следващите редове. 


Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Имах привилегията да завърша ТУЕС през 2007 година със специалност „Софтуер“. Моят невероятен класен ръководител, г-н Димитър Дянков, ме запозна с друг възпитаник на ТУЕС (Александър Цонев ’97), при когото започнах първата си работа, още преди да съм приет във висше училище.

Продължих образованието си като следвах във ФМИ на Софийския Университет, но ТУЕС беше мястото, което ми даде хляба в ръцете. Завърших „Информационни системи“ няколко години по-късно.

Преди шест години получих едно от писмата на АЗТУЕС. Беше, че се търсят преподаватели за най-малките. Вече, със достатъчно самочувствие и натрупан опит, реших, че времето да се отплатя на моето училище е настъпило. Не съм мислел, че по-късно ще преподавам на 3 паралелки от 12-ти клас. В началото водех „Въведение в скриптовите езици“, а сега „Интернет програмиране“.

В професионален план съм софтуерен разработчик, минал съм през разнообразни езици и платформи. Колкото обичам да създавам софтуер, толкова обичам и да помагам на другите да го правят добре. Тази моя страст ме е тласкала в различни приключения като водене на курсове във висше училище, менторство в софтуерни академии и подбор и обучение на стажанти.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

Обичам ТУЕС. Боли ме да гледам когато страда, но и се радвам, когато виждам да създава най-подготвените млади специалисти. Хоби, втора работа, втори дом, крепост. ТУЕС не е сграда. ТУЕС не е обикновено училище. ТУЕС е наркотик. Това е друго измерение, където не важат познатите правила и колкото повече време прекарате там, толкова по-трудно е да се живее без него. Аз съм зависим.

Ярък спомен като учащ се в 9-ти клас ми беше „схема Грец“ – токоизправителна схема с 4 диода. Тъкмо решиш, че си я разбрал, и добавяме и кондензатор. Курсът по компютърни мрежи също се е запечатал в мозъка ми, с късните вечери на конфигуриране на маршрутизатори и комутатори, и безкрайните тестове. Времето със съучениците ми извън часовете също е оставило приятни спомени – от игра на карти на близките пейки, до дебъгване на сложни алгоритми на коляно някъде из коридорите.

Не е било лесно, нито преди като ученик, нито сега като „господин“. До преди да влезна в класната стая отново не се бях замислил над това кой съм аз за по-малките, но виждам същия поглед, с който аз съм гледал моите госпожи и господиновци, на които искам да благодаря. С някои вече сме колеги, но за мен винаги ще си останат моите учители.

Благодаря Ви.

Обичам ТУЕС.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

Любов към професията и училището, и желанието ми е да помагам на по-неопитните. Не знам как бих се развил като личност и специалист, ако не беше ТУЕС, но съм сигурен, че дължа много. Съвременният образователен модел и напредничаво мислене на ръководството позволява на хора като мен да се изявяват като даскали. Докато това е възможно и имам сили ще продължавам да съм част от магията.

Асоциацията е добър пример за това как могат да се обединят туесари от различни випуски, дори поколения, около идеалната цел да помагат на училището и учениците. Подкрепял съм начинания на АЗТУЕС, ще го правя и за в бъдеще.

Ако ТУЕС е същото за вас, каквото и за мен, ще намерите вашия начин да помагате.

Вдъхновихме ли ви?

Стартираме записването за лятна практика за учениците от 11. клас. Вижте повече тук

Както знаете, предстои ни избор на нов Управителен съвет. Ако имате интерес да се кандидатирате, научете повече на този линк.

Разбира се, предстоят ни още истории в любимата ни рубрика “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС” – както винаги, ще запазим в тайна, кой е следващият ни гост, но ключовата дума, разбира се, е ТУЕС.

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

Коментари