Launch IT Up – StartUP Weekend на ТУЕС

Ще започнем този разказ с един цитат:“Нищо велико не се прави от един човек, всяко велико нещо се прави от група хора!“ Спомняте ли си, че дарителската кампания на АЗТУЕС за 2022 година имаше две цели:

✔️IDEA HUB – 90 % от нашата работа е свързана с младежите на ТУЕС и знаем, че имат необходимост от място, където да създават своите проекти, да се събират, да провеждат клубовете по интереси – ние имаме малко офис пространство в сградата на ТУЕС и искаме да го превърнем в младежки Idea Hub, в който те да творят на воля, да се срещат, да обособят библиотеката за която толкова мечтаят.

✔️Лятна пре-акселераторска програма за ученици, в която да създават прототипи на своите идеи, да работят с ментори и да преминат през процеса на създаване на продукти/ услуги.

С ваша помощ, цел номер 2 е изпълнена.

Първият StartUp Weekend за ТУЕС е реализиран! Ние от АЗТУЕС – организирахме и проведохме това събитие/обучение, първо защото бяхме обещали, второ защото вярваме, че развитието на предприемаческо мислене и умения разширява кръгозора на младежите и трето, за да изградим още по-силна общност.

Какво се случи?

От 17 до 19 юни в София Тех Парк организирахме и проведохме първият StartUP Weekend на ТУЕС. Обучител на събитието беше Кирилка Ангелова – Кики. Хубаво е, че изпълнителният ни директор – е и обучител ;).

8 екипа се впуснаха в света на предприемачеството. Представители на 8- ми клас; 9-ти клас, 10-ти клас, 4 екипа от единадесетокласници и 2 екипа от завършили ТУЕС .


Програмата бе интензивна и разнообразна. Много сме щастливи, че своят опит споделиха завършили туесари – Николай Мутафов, Яне Френски, Теодор Панайотов, Владислав Янков, Марио Пешев, вярваме че това е пътят за изграждане на още по-силна и здрава връзка между завършили и настоящи възспитаници на любимото ни училище.

Лекция номер едно бе с Николай Мутафов (ТУЕС‘1993), темата: „Какво е стартъп, има ли почва у нас? Какъв е пътят?“Историята на Accedia !“

Продължихме с целеполагане и екипно взаимодействие, мини курс по дизайн мислене и разработване на бизнес модел.

Лекция номер две бе с Яне Френски (ТУЕС ‘ 2001), темата: „Какво е иновация, как да иновираме?“

Ден 2 започна с Елисавета Белобрадова и лекция номер 3, темата: „Социално предприемачество“.

Продължихме с много работа и ентусиазъм, под менторството на Кирилка Ангелова, Яне Френски, Роберта Тихомирова (Eleven Ventures) и Теодор Панайотов (ТУЕС ‘ 2006).

Лекция номер 4 беше с Владислав Янков (ТУЕС ‘ 1995), темата „Продажби“, или както казва Влади:“ Човек и добре да програмира и конфигурира, някой ден ще трябва да продава.“.

Продължихме с лекция номер 5 и Марио Пешев (ТУЕС‘2008), темата „Маркетинг и стартъп“.

Ден 3 започна ударно с подготовка за презентации и предсатвянето пред жури.

А журито, журито бе звездно: Теодор Панайотов, председател на УС на АЗТУЕС, Колин от Eleven Ventures, Добромир Иванов от БЕСКО, Жанет Тодорова от Founder Institute, Венета Куйова – Национална Школа По Мениджмънт.

Кой победи?
Ще го кажем така, ние вярваме, че всички са победители, защото не е важна победата, а пътя който си извървял. И все пак, журито отличи, 3 проекта.

На първо място е проект : HydroGarden – отборът на завършилите;

На второ място: sEDUbg – отборът на 10 клас;

На трето място: Тройният Пакт – отбор на 11 клас.

Благодарим на всички замесени :
✔️На участниците за активното участие, за готовността да учат, да се раздават, да не спят и да са на 100% подготвени.

✔️ На ръководството на ТУЕС;

✔️ На лекторите туесари и на лекторите „туесари по душа“ – за всички лични истории, за опита, за знанието, за съветите, за времето, за личния пример;

✔️На менторите – Роберта, Яне, Теди и Кики;

✔️На нашите партньори:

София Тех Парк – за залите;

Грийн Чери за вкусната храна;

Национална Школа по Мениджмънт и Eleven Ventures за наградния фонд, който успяхме да осигурим;

Благодарим на The Founder Institute за възможността учениците да участват в тяхната акселераторска програма на есен.

Тук е момента да споделим, част от обратна връзка от участнциите:

„Здравей Кики, споделям с теб моята обратна връзка: Яне Френски: Уникален находчив, изслушващ човек, който ни помогна много, отдели час и половина при нас, за да разбере всички тънконсти на идеята и да се опита да ни помогне по най-добрия начин. Той не се отказа от нас, а напротив, каза ни с какво можем да подобрим идеите ни и откри още един проблем, на който имаме вече решение. Лекцията му беше уникална, с много материал и много примери от живия живот, с които ни ставаше по-ясно за какво става дума. Владислав Янков беше уникален, мотивиращ, добър, човек, който не мога да спра да слушам, знае как да „събере очите“ на публиката, а знае още по-добре как да ги научи на нещо. Също така емоциите, които вкара при презентирането му бяха толкова много, не съм се смял толкова от много отдавна. Елисавета Белобрадова беше различна, беше единствена с такава лекция. Тя успя да изкара от мен и у всеки един от нас чувства, като ни научи на много, успя да вникне в мен и дори и да не съм говорил с нея, да отключи мотивацията да мисля как искам да променя света, как искам да действам. Марио Пешев, мисля че дори и да не казвам за него е ясно, че е уникален. Млад, мотивиран, уникален професионалист в много сфери, човек, с който можеш да си говориш една минута и да открие решение за проблема, човек, готов и работещ много, показваш баланса в живота между личния живот с дъщеря му и бизнес живота, научих страшно много от него, и се радвам, че можем да поддържаме контакт с него в бъдеще. Николай Мутафов, вдъхновение, личната му история, може да бъде пример за нас. Теди Панайотов – уникален, научи ни на много неща, какво е MVP, какво e B to B и B to C.
Кики ти беше номер едно, ти ни научи на работа в екип, ти откриваше проблеми и решения за секунди .Благодаря ти изключително много за изградените мостове с възможности, с които научихме много. “ – Марян Видков 11 Г

И както започнахме, така и ще завършим. Работим с мисъл и смисъл, защото нищо велико не се прави от един човек, то е плод на усилията на много други човеци.

Благодарим ви!

Надяваме се да ви видим на 25.06 на реюниъна, наистина ще се радваме да се запознаем!

Поздрави.

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.Коментари