ЛИЦАТА НА АЗТУЕС – Теодора Йовчева

Време е за поредната вълнуваща и интересна среща в нашата рубрика “Лицата на АЗТУЕС”. 

Випуск 2020, днес ви срещаме с Теодора Йовчева. 

Защо избра България пред Нидерландия, какво е за нея ТУЕС  и още, прочетете в следващите редове. 

Благодарим ти, Теди!

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Здравейте! Аз съм Теодора Йовчева и завърших ТУЕС през 2020 г., специалност “Системно програмиране”. В момента уча “Информатика и софтуерни науки” в ТУ-София, работя като програмист на Junior позиция, преподавам в ТУЕС по предмета “Програмиране”, който се изучава в 9-ти клас, а също така преподавам и в частна школа на деца, които са на възраст между 7-9 години. С тях също се учим на логическо мислене под формата на блокчета и игри.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

ТУЕС винаги ще заема едно голямо място в моето сърце. За мен приключението наречено ТУЕС е една сбъдната детска мечта. Тук срещнах най-добрите си приятели. Запознах се с хора, които приех за пример и превърнах в мои ментори. За да покажа какво наистина е ТУЕС за мен, бих искала да разкажа за знаменития 11 клас, който беше и си остава най-любимото ми време, прекарано в училище. Когато един туесар стане 11 клас, започва истинският екшън. В 11 клас постоянно се работеше, а работата нямаше край. Домашни, курсови проекти, изпитвания почти всяка седмица, CISCO академия – програмата ни беше пълна от сутрин до вечер. 11 клас се характеризира и с още нещо – избора на нов организационен екип за предстоящите събития през годината. Аз имах честта да бъда част от организаторския екип на нашия випуск. С останалите 9 души и с помощта на АЗТУЕС успяхме да организираме партито по случай 30 годишнината на училището, ежегодния хакатон и месец по-късно ТУЕС Фест. Отговорностите ни на 11-класници в ТУЕС единствено растяха, а когато започна и CISCO академията втория срок наистина разбрахме, че 24 часа на ден са прекалено малко време. Края на пролетта стана време за завършване и както туесарската воля повелява – повечето от нас бяхме оставили всичко за последния момент. Последваха дълги нощи и дни, уговорихме се с директора и заместник-директора да оставаме след училище в кабинетите, за да работим по проектите. Последният месец от всяка година ТУЕС се превръщаше в една обща работилница, в която всеки майстори нещо, обикаляхме нагоре и надолу, за да видим проектите на останалите, помагахме си кой с каквото може. Накрая всеки имаше готов проект и някак си го защитаваше. Дойде юни месец, стана време да завършваме и започнаха стажовете. От 9 сутринта до 6 следобед бяхме на стаж, след това веднага отново бързахме към ТУЕС, защото бяхме започнали второто ниво на CISCO академията. Имахме изключително много лабораторни упражнения и дори когато ги съчетахме, бройката отново изглеждаше плашеща. С общи усилия между нас, Стела и прясно завършилите 12 клас, успяхме в рамките на 30 дни да завършим упражненията от нивото и истинската ваканция започна. Толкова много неща се случиха в рамките само на 10 месеца. В 11 клас научих изключително много за себе си, с какво искам да се занимавам, какъв човек искам да стана и някак си перфектният ми план да замина за чужбина започна да избледнява. Сближих се с хора, които до ден днешен мога да нарека най-близки. На тази година в ТУЕС се дължи и генералното ми решение да не замина за Нидерландия след като завърша. Не съжалявам, а се радвам, че не заминах, защото нямаше да видя, как двете ми сестри малко по малко също намират своя път в ТУЕС и израстват не само като хора, а и като професионалисти в познатата благоприятна туесарска среда.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

Да подкрепяш АЗТУЕС означава да подкрепяш ТУЕС. Без Асоциацията доста трудно биха се случили всички тези събития, които са се превърнали в неразделна част от туесарския живот. АЗТУЕС събира в себе си желанието на по-големите, на вече завършилите, да помагат на по-малките, на учениците, жадни за знания. Моето послание е да изживеете годините си в ТУЕС възможно най-пълноценно. Опитайте се да отидете на колкото се може повече workshop-и, участвайте в събитията, бъдете доброволци, организатори. Запишете се на CISCO, дори да сте програмисти. Грабнете всяка една възможност да научите нещо ново, която ви бъде предоставена и се възползвайте от нея. Но не забравяйте най-важното – правете го с желание. ТУЕС не е за всеки, но всеки може да научи много в ТУЕС, стига да поиска!

ЗА РУБРИКАТА

Смисълът е в истинските истории. В края на 2020 година стартирахме рубриката “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”. Разказваме ви истории за хора свързани с АЗТУЕС и ТУЕС.  

Какво предстои?

Очаквайте епизодите на училищния подкаст – “TUES Talks”. С наша помощ ученически доброволчески екип стартира първия училищен подкаст: https://aztues.bg/tues-talks/

Още интересни истории от нашата общност с много интересни гости в “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”.

Вдъхновихме ли ви?

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

С поздрав, 

АЗТУЕС

Коментари