ЛИЦАТА НА АЗТУЕС – СТЕФАН АДАМОВ

ЗА РУБРИКАТА

Смисълът е в истинските истории. В края на 2020 година стартирахме рубриката “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”. Разказваме ви истории за хора свързани с АЗТУЕС и ТУЕС. 
Време е да започваме!
Днешният ни гост е Стефан Адамов – випуск 2009 година. Какво ни сподели за училището, което е центъра на нашата общност и защо подкрепя АЗТУЕС, ще разберете в следващите редове. 

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Привет, казвам се Стефан Адамов и завърших ТУЕС през 2009-та! 

След това заминах за Единбург, Шотландия, за да уча Софтуерно инженерство –  бакалавърска степен. Това беше супер възможност, тъй като тогава не се плащаха учебни такси от гражданите на ЕС. 🙂

Първа година изкарах почти изцяло с помощта на знанията ми от ТУЕС и имах добрата възможност да кандидатствам за обменна програма, чрез която прекарах третата си учебна година в University of California – Irvine. Препоръчвам на всеки, който има възможност за академичен обмен, да го направи! На мен това ми даде много приятни изживявания, а също и възможност да опитам от практически ориентираното образование в Щатите – в рамките на една година работих по 3 проекта, които бяха с реални крайни клиенти.

От там ми тръгна на startups, Ruby и отдалечена работа. 🙂

  • Калифорнийска компания, с която продължих да работя отдалечено и през 4-тата ми година в Единбург.
  • След дипломирането ми се преместих в Лондон, където работих в конкурент на Airbnb. Лондон не ми хареса и се прибрах в България след една година там, но продължих да работя за компанията още 2 години.
  • В България се запознах с готин екип, който също правеше startup – Metrilo, където бях инженер и СТО (Chief Technical Officer).

В един момент обаче реших, че искам нещо по-леко и безотговорно! В днешни дни работя като инженер-контактор към поредния startup. Бивши колеги от Лондон си направиха собствен продукт и сега работим заедно. 

Като контактор имам гъвкавостта да работя по колкото искам и от където си поискам. Възползвам се на максимум от това. Летата прекарвам предимно в Гърция, където карам кайт-сърф, а зимите – в Австрия, където карам сноуборд. От година насам през повечето време пък живея в кемпер, за да мога да си почивам от коденето със спорт и природа. Ако на някой му е интересно как става, може да види тук.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

Страшен fanboy съм на ТУЕС. Дори сега като си спомня, какви неща ни се е налагало да правим за да завършим, ми става готино! Яко hardcore, не е за всеки, но който завърши има преднина пред останалите заради развитото постоянство и свикването с отговорностите – курсови, дипломни, стажове! 

Много ми допада, че има постоянен контакт с индустрията, като започнем от свежите практикуващи преподаватели, минем през хакатоните и стигнем до дипломните.

А за спомен – може би един от най-ярките ми и все още изумяващи ме спомени е едно домашно на г-н Чорбаджиев по програмиране на нишки. Трябваше да синхронизираме една година от живота на дядо Коледа, което дори днес ми се вижда доста сложно.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

Защо подкрепям АЗ/ТУЕС?

  • Виждам резултати! Имам страхотни впечатление от хора, които съм наставлявал на Hack TUES, били са на стаж при мен, били са ми дипломанти и след това са ми били и колеги!
  • Надявам се, че по някакъв начин допринасям за това да излизат по-образовани хора, които съответно да вдигат стандарта на живот за всички и да са по-трудни за манипулиране. Хора, които могат да видят отвъд собствения си нос и биха опитали да направят нещо повече за обществото. 

А, откъм послания, пак имам две:

  • Не забравяйте да се движите. Не случайно я има поговорката „Здрав дух в здраво тяло.“ Това идва от човек, който е с късметлийски ген да не пълнее, но със сигурност нямам предвид просто да сме слаби. Професията ни предпоставя да бъдем статични през голяма част от деня и задължително трябва да правим целенасочени усилия да се раздвижваме и да поддържаме мускулен тонус за да не ни „удря“ в ставите.
  • Бъдете „прости инженери“, но не и „просто инженери“. IT браншът в България се развива със страхотни темпове, но все още изостава в класациите за иновации и предприемачество. Всеки един инженер, който не се ограничава до мислене в рамките на техническото би могъл да допринесе за един бизнес да се развива, а защо не и да стартира такъв.

Какво предстои?

Фестивал на науката в ТУЕС” Събитието е организирано от Асоциация на Завършилите ТУЕС , като финал на участието на учениците от TUES в Ученически иновационен хъб към Технически Университет – София .

📢Кога? 13-ти ноември (събота);

👉Къде? Онлайн:👇 https://youtu.be/S_xmSON-gBw

💭В деня преди изборите, ви каним да изберете да подкрепите макар и онлайн нашите талантливи ученици!💡

Очаквайте епизодите на училищния подкаст – “TUES Talks”. С наша помощ ученически доброволчески екип стартира първия училищен подкаст: https://aztues.bg/tues-talks/

Още интересни истории от нашата общност с много интересни гости в “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”.

Вдъхновихме ли ви?

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

С поздрав, 

АЗТУЕС

Коментари