Лицата на АЗТУЕС Александър Цонев

🎉Честита да е Новата 2022 година. Здраве, щастие и успехи за всички!

И през тази година ще ви срещнем с възпитаници на ТУЕС. 

Първата ни среща за 2022 година е с туесар, випуск 1997. 

Днес ви срещаме с Александър Цонев!

Какво ни сподели той, четете в следващите редове. 👇

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Казвам се Александър Цонев и съм випусник на ТУЕС от випуск 1997 и ТУ-София от випуск 2002. Още от университета започнах работа като програмист, като кариерата ми премина в много различни аспекти от информационни системи, през системи за математически анализ на финансов риск до embedded и automotive. От 2005 г. преминах към управление на екипи и проекти за компании като Johnson Controls и Cisco. Преди да основа собствена компания с няколко колеги през 2014, ръководих развойния център на Cisco за България, като след поглъщането и от Булпрос, изпълнявах ролята на CTO за групата от компании. От пролетте на 2021 работя за Google във Варшава.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

За мен ТУЕС беше началото на едно страхотно пътешествие. То ми даде основата за бъдещото ми развитие, както и настройката, че няма граници, стига да вземеш решение и положиш усилията, необходими за постигането на целите си.

За мен, един от най-ярките спомени е как Людмила Стоянова се довери на мен и Александър Цокев да доставим система за управлението на оперативния блок в Окръжна болница (сега св. Анна), която не беше проста дипломна работа, а реална система, която щеше да работи в реалния живот. За 17 годишен младеж всичко беше игра, но много бързо осъзнахме, че игрите свършиха и това е реалния живот. Това беше първият проект с истински клиент, който изискваше да минем през целия жизнен цикъл на софтуерен продукт от събиране на изискванията, през управление на клиента до внедряването. Един урок, който направи прехода от теория към практика. 

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

За мен духът на училището и постоянният стремеж да е в крак с времето дават възможност за млади хора, които имат желание да се развиват и да направят първите си стъпки, така както направих и аз преди години. Подкрепям училището и асоциацията на завършилите защото смятам, че в динамична сфера на високите технологии е нужно да има допир между учениците и практикуващи специалисти, а какъв по-добър начин да се отплатиш за старта, който си получил от това да подадеш ръка, когато можеш.

Бих искал да завърша, като споделя мои любими сентенции, които и до ден днешен продължават да ме водят:

„Цели се в луната, дори и да не уцелиш, ще се озовеш сред звезди“ – Лес Браун

„В глава пълна със страхове няма място за мечти“ – Ива Кяер

„Пътешествие от 1000 мили започва с 1 стъпка“ – Лао Дзъ

Какво предстои?

Ако искате да подкрепите АЗТУЕС, включете се в дарителската ни кампания за 2022!

Очаквайте епизодите на училищния подкаст – “TUES Talks”. С наша помощ ученически доброволчески екип стартира първия училищен подкаст: https://aztues.bg/tues-talks/

С поздрав, 

АЗТУЕС екип

Коментари