Лицата на АЗТУЕС – Теодор Найденов

Втората ни априлска среща е с туесар випуск 2002 година – един от основателите на АЗТУЕС, бивш преподавател и организатор на кръжок по роботика в ТУЕС. За него “ТУЕС е вид магия. “

Днес в рубриката “Лицата на АЗТУЕС” ще ви запознаем с Теодор Найденов. 

За ТУЕС, за АЗТУЕС и какво още сподели Теодор с нас, четете в следващите редове. 

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

 Казвам се Теодор Найденов и завърших ТУЕС през 2002г. След това продължих образованието си в Техническия университет-София, където завърших магистратура през 2008г. Без капка съмнение бих казал, че именно училището в голяма степен определи посоката на моето професионално развитие. Там се запалих по разработката на софтуер и тази ми страст под една или друга форма продължава и до днес.

Започнах своята кариера още като студент в неголяма българска компания. След това съм работил за няколко чуждестранни продуктови компании, изпълнявайки различни роли. Последните винаги са гравитирали по някакъв начин около разработката на софтуер. Използвал съм различни технологии с още по-разнообразни области на приложение: вградени системи, системи за трансформация и анализ на данни, дори и софтуер за социални мрежи. Съвсем отскоро съм част от развойния екип на Smule България, американска компания специализирана в разработката на музикални приложения.

Разбира се, интересите ми са се променили с течение на времето. От фокус изцяло върху самата разработка на софтуер, моето внимание се насочи и към създаването и поддръжката на продукти, процесите в компанията, динамиката и развитието на екипите.

Извървеният път ми донесе океан от спомени и емоции. Като се замисля по-внимателно, не си спомням толкова добре безсънните нощи и редицата решени проблеми, отколкото хората, с които съм работил през всичките тези години. Помня първият си ментор, с когото днес сме добри приятели, помня и многото колеги, с които съм се срещал. Всички те ми помогнаха да науча много за технологиите, за хората, а и за самия себе си.

Много се гордея с това, че макар и епизодично, успях да направя известен принос към ТУЕС. За няколко години бях преподавател, както и организатор на кръжок по роботика. По-късно участвах активно в изграждането на Асоциацията на завършилите училището – АЗТУЕС.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

Вероятно за много хора ТУЕС е училище, за мен е много повече. Всъщност не съм сигурен, че бих могъл да намеря най-подходящите думи, но ТУЕС е вид магия. Място във времето и пространството, което аз свързвам не толкова с получаване на знания и умения, а по-скоро със синтез на енергия и вдъхновение. Аз намерих своето призвание и го превърнах в професия. Намерих и приятели за цял живот.

Пазя много хубави спомени от това време. Всъщност ако ги насложа един върху друг, се получава една по-пълна картината на реалността в училището. Може би най-необикновеното нещо беше средата, изградена от преподаватели и ученици. Тя ни свързва по един специален начин и аз усещам тази връзка всеки път щом срещна туесар в работата или извън нея. Ученическите години в ТУЕС оставиха у мен усещане по-скоро за приятелски колектив, а не за образователна институция.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

В последните години ТУЕС разви собствен образователен модел. Благодарение на желанието на завършилите училището да се включат в процеса на преподаване и гъвкавостта от страна на администрацията на училището, стана възможно реализирането на нещо ново и уникално по себе си. Комбинацията от традиционно обучение и преподаватели-практици, дава възможност пропастта между бизнес и образование да бъде преодоляна.

За мен желанието да подкрепя училището и най-вече учениците е нещо съвсем естествено. Не се изненадвам, че виждам същото желание в почти всички завършили ТУЕС. Смея да предположа, че това се дължи от ясното съзнание колко много сме получили от него преди години. Не винаги е лесно да се намери правилния начин на взаимодействие между ТУЕС и всички негови възпитаници. И точно това е ролята, която АЗТУЕС заема.

Вярвам, че алумни организацията е най-добрият начин ТУЕС да продължава да се развива. АЗТУЕС на практика е допирната точка между бивши и настоящи възпитаници, преподаватели и самото училище като институция. И точно там се гради стратегията за развитие на ТУЕС отвъд рамките на закона за образование. Там се координират стъпките и се насочват усилията за прогрес. Бих подчертал, че участието в управителния съвет на АЗТУЕС е една чудесна възможност, човек да реализира идеите си и да промени съдбата на стотици млади хора!

Бих искал да пожелая на всички сегашни и бъдещи ученици в ТУЕС да не се страхуват да мечтаят! ТУЕС ще им даде крилата, с които да полетят преследвайки своите мечти!

Обещахме ви и през април интервютата от рубриката “Лицата на АЗТУЕС” да са интересни и вдъхновяващи, по туесарски. Този месец целта ни е да ви запознаем с част от хората, ключови за развитието на АЗТУЕС – членовете на Управителния съвет на Асоциацията от създаването й досега.

Вдъхновихме ли ви?

Както знаете, предстои ни избор на нов Управителен съвет. Ако имате интерес да се кандидатирате, научете повече на този линк.

Априлски ви каним и на второто ключово за ТУЕС събитие – ТУЕС ФЕСТ 2021 под надслов “48 часа ТУЕС”

Предстоят ни още истории в любимата ни рубрика “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС” – разбира се ще запазим в тайна, с кого ще ви срещнем, а ключовата дума, разбира се, е ТУЕС.

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

Коментари