Лицата на АЗТУЕС – Светльо Сотиров

Кога беше Коледа, кога дойде време да боядисваме яйца… Времето лети и е ред на двадесетата ни среща в рубриката “Лицата на АЗТУЕС”. 

В последните ни статии ви запознаваме с част от хората, ключови за развитието на АЗТУЕС – членовете на Управителния съвет на Асоциацията от създаването й досега.  Днес ви срещаме с настоящия председател на Управителния съвет на АЗТУЕС. 

За него “ТУЕС е надеждата, символът за едно Българско общество подплатено от знаещи и можещи, почтени хора, едно общество, което може да разчита на експерти, хора мислещи и непреклонни към корупцията, посредствеността, глупостта”. 

Випуск 1994 година, той е Светльо Сотиров. 

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Аз съм Светльо Сотиров, випуск 1994 – вторият на ТУЕС. На практика незабавно след завършването започнах работа – една от необходимостите на деветдесетте години. Безценна по този път се оказа подготовката от ТУЕС, която ми позволи успешно да преследвам професионална кариера пет години преди връстниците (конкуренцията 🙂 ). През цялото следване имах възможността да надграждам, докато трупам безценен професионален опит. Въпреки магистратурата по банково и застрахователно дело, ТУЕС ме застигна още във втората година от следването и останах програмист до ден днешен. Вече над двадесет и пет години. Понастоящем притежавам и ръководя две изцяло български развойни софтуерни компании в областта на банковия софтуер, а в трета компания свързана с квантова сигурност и изкуствен интелект съм съосновател и технически ръководител. Днес наистина важно за мен е делото, наречено ТУЕС, тъй като се опитвам да гледам в бъдещето и то смисленото бъдеще на България.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

ТУЕС е началото, новото начало, началото на новото начало… Този цикъл е безкраен. За мен ТУЕС е надеждата, символът за едно Българско общество подплатено от знаещи и можещи, почтени хора, едно общество, което може да разчита на експерти, хора мислещи и непреклонни към корупцията, посредствеността, глупостта. Моите спомени от ТУЕС са относителни, тъй като пиехме по едно голямо преди часовете за кураж. Преди Башева, Вальо-бобината, Владо Христов. Също преди Хинков, Стела и другите доайени. Френски е действително незабравим! И слава Богу! Тогава се чудехме как да им го „върнем“. Сега, като зрели хора, мисля, че вече знаем как да се отблагодарим на този екип от преподаватели и учители, които ни дадоха (почти насила, но напълно безвъзмездно!) възможността да решим какви хора искаме да бъдем. Моите бледи спомени са за другарство и стоицизъм.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш? 

Какво ме кара да подкрепям? Може би фактът, че всички туесари, които познавам са преди всичко свестни хора, истински българи и не вярват в чудеса. Някой беше казал, че ако не си учил физика и математика в училище, животът ти ще бъде изпълнен с чудеса. Е, завършилите ТУЕС в общия случай имат съзидателен и пълноценен живот, в който няма много „чудеса“. Моето послание? Не. Нямам послание. Туесарите всичко знаят или поне никога не признават, ако нещо не знаят – научават го бързо и ефективно 🙂 Но те отлично знаят кога им е дошло времето да се намесят където е необходимо. Вярвам в тази невидима нишка, изградена от нашия специфичен туесарски начин на мислене.

Защо си заслужава членовете на АЗТУЕС да се кандидатират за УС?

Защото са убедени, че единствените чудеса в нашия свят са онези, които те самите създават. Когато са готови, когато искат да покажат бъдещето на следващите – те ще го направят без да питат „Защо?“. Сигурен съм – знаят, че няма по-голяма сила от личния пример и личния принос.

Вдъхновихме ли ви?

Както знаете, предстои ни избор на нов Управителен съвет. Ако имате интерес да се кандидатирате, научете повече на този линк.

Предстоят ни още истории в любимата ни рубрика “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС” – както винаги, ще запазим в тайна, с кого ще ви срещнем, а ключовата дума, разбира се, е ТУЕС.

Междувременно ако сте пропуснали всички гледни точки за ТУЕС, които бяха разказани на ТУЕС ФЕСТ 2021 под надслов “48 часа ТУЕС”, може да ги видите тук.

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

Коментари