Лицата на АЗТУЕС – Петър Кирков

И май се изтърколи…между празници и делници дойде време за двадесет и четвъртата ни среща в рубриката “Лицата на АЗТУЕС”. 

За него “ ТУЕС е преди всичко общност – това чувство за общност, за принадлежност, което се зароди в моментите, когато Френски ни събираше за своите речи, и което защитавахме по-късно в университета и на работа. Тази общност още тогава включваше хора, работещи в най-различни сфери, но с една обща черта – хора, които знаят и могат”. 
Випуск 1997 година
Днес ви срещаме с Петър Кирков.
Четете в следващите редове, какво ни сподели той. 

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Завърших през 97-ма, миналото хилядолетие, училище, което тогава още се казваше ЕТУ „ЕС“ или Експериментално Технологично Училище със специалност „хардуер“, която още тогава включваше компютърни мрежи. Още си спомням забавата с Novell-ските мрежи в 21-ви кабинет и как за нашите часове тази мрежа се отделяше от „продукционната“ мрежа на училището.  Разбира се, „експерименталната“ страна на училището още тогава ме спечели, но минаха години, преди наистина да разбера, колко по-добро е това училище и колко много повече ни е дало – и то не само по специалността, но и като хора – било то речите на Френски, било уроците по физика, където наистина ме научиха да харесвам и разбирам физиката. Още тогава имаше изградена връзка с бизнеса и няколко дипломанти разработвахме реални устройства за Смартком. Възможността да създавам нещо, което ще бъде наистина полезно в реалния свят, с хората, които ще го използват, беше много специална.

Както много съученици и аз работех още докато бях в училище – първоначално в малка фирма за компютри, но после се преместих в един от системните интегратори и започнах да се занимавам със Unix (SPARC и Solaris – продукти на едни от най-визионерските фирми тогава – Sun Microsystems) и информационна сигурност, което предопредели пътя ми по-късно. След това смених няколко професии в областта на информационната сигурност – от системен инженер станах продуктов мениджър, после търговец (в IBM), после разработвах пазара за нови вендори за полска фирма, малко след това станах и одитор (който не е минал през Big4 няма представа за какво натоварване и отговорност става на въпрос) и в момента отговарям за сигурността и съответствието със закони и изисквания на най-големия системен интегратор в България. На практика в почти всички фирми имах колеги, които са завършили ТУЕС и е имало моменти, в които това изключително много ми е помагало.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

ТУЕС е преди всичко общност – това чувство за общност, за принадлежност, което се зароди в моментите, когато Френски ни събираше за своите речи… което защитавахме по-късно в университета и на работа. Тази общност още тогава включваше хора, работещи в най-различни сфери, но с една обща черта – хора, които знаят и могат. Това, което ТУЕС ни даде, ни направи успешни в по-нататъшното ни развитие и съвсем естествено доведе до доста бързото издигане в професионалния свят. Именно тази мрежа от контакти е страхотен force multiplier.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

За мен АЗТУЕС представлява формализиране и фокусиране на общността на завършилите ТУЕС и най-естественото нещо беше да участвам в създаването на Асоциацията. Но дори и преди да бъде разписана на хартия, тази асоциация съществуваше във вида на група бивши туесари, които подкрепяха училището – дали като водим дипломни работи или извънкласни курсове, дали като ментори на по-млади от нас или подкрепа на различни учебни начинания. Това продължава и по-късно през професионалния живот, като много често референцията „туесар“ е достатъчна за предложение за работа. С радост мога да кажа, че в настоящата ми работа например съм колега с двама мои дипломанти. Така че за мен подкрепата на училището и АЗТУЕС всъщност е подкрепа на развитието на ИТ в България, защото училището от години „произвежда“ най-качествените кадри и това е един от начините да се промени страната, а и света към малко по-добро.

Вдъхновихме ли ви?

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

Както знаете, предстои ни избор на нов Управителен съвет. Ако имате интерес да се кандидатирате, научете повече на този линк.

Разбира се, предстоят ни още истории в любимата ни рубрика “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС” – както винаги, ще запазим в тайна, кой е следващият ни гост, но ключовата дума, разбира се, е ТУЕС.

С поздрав, 
АЗТУЕС 

 

Коментари