Лицата на АЗТУЕС – Мирослав Стойчев

Априлските ни срещи стартират! Обещаваме и през април интервютата от рубриката “Лицата на АЗТУЕС” да са интересни и вдъхновяващи, по туесарски. Този месец искаме да ви запознаем с част от хората, ключови за развитието на АЗТУЕС – членовете на Управителния съвет на Асоциацията от създаването й досега.

Първата ни априлска среща е с туесар випуск 1999 годинаедин от основателите на АЗТУЕС и член на първия й Управителен съвет. За днешният ни гост, “ТУЕС е нещо наистина специално. От едната страна самото обучение и моделът като част от университет са много ценни като опит и научени уроци за образователната система и ИТ сектора. От друга – изпълнението на този модел на практика от преподавателите и колектива, вярата в учениците, възпитанието на основни добродетели у тях и създаването на силна общност.”. 

Той е Мирослав Стойчев, а какво ни сподели, четете в следващите редове.

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Здравейте! Казвам се Миро и съм от випуск 1999 година.
Годините в ТУЕС ги помня като много хубав период в живота ми въпреки, че страната беше в доста тежка криза като цяло. След като завърших, заминах да уча в САЩ с идеята да търся възможности и за работа и развитие там дългосрочно. Смяната на средата беше много стимулираща – съвсем друга култура, хора буквално от целия свят, много различен подход към образованието. Беше много интересно и полезно за мен – от една страна открих нови посоки за развитие – завърших в изцяло нова сфера – Финанси. От друга имах възможност след завършването си да работя в интересни сектори и фирми от Майкрософт до малки технологични стартъпи.

С времето осъзнах, че управлението и мотивирането на екипи е нещото, което ме привлича като предизвикателство и насочих развитието си в тази посока. Освен „самоучението“ ми през годините, имах уникалната възможност да завърша МБА програма в един от най-добрите университети в света – Йейл, и да разширя опита и уменията си в управлението на екипи и проекти. С известна доза късмет точно когато свършвах се отвори възможност да се върна в България и да продължа развитието си тук и то в много смислено начинание. През 2010 участвах в създаването на фондация “Заедно в час” и следващите 7 години работих в тази организация за подобряване на достъпа до качествено образование за всяко дете в България. Това беше наистина уникално преживяване, което дава много повече от професионално развитие и заплата – работа за истинска кауза.
От 2017 до днес съм „обратно“ в бизнес света като вице-президент на Хаос Груп, българска ИТ компания, която разработва софтуер за 3D визуализация.    

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

За мен ТУЕС е една идея и общност. От първия ден, в който се събрахме в двора и Френски ни поздрави с Welcome to the Hell усетих, че ставам част от една група, която е различна от останалите училища. Винаги усещах, че преподавателите се държат с нас не като с ученици, на които да им се налее нещо в главата, а като с хора, които са в училище, за да научат нещо полезно, но и да се подготвят за живота. Това усещане, че съм също толкова отговорен за образованието си, колкото и преподавателите ми, много ми помогна да стана независим и уверен човек по-късно.

Един ярък спомен конкретно беше в един от първите ми часове при г-жа Стела Стефанова – беше в компютърен кабинет и правихме дизайн на платки на OrCAD. Сега гледайки назад разбирам, че тя се е държала с нас като студенти в университет – даваше ни свобода, никога не се уповаваше просто на това, че е преподавател и трябва да изпълняваме, каквото каже, но и изискваше резултати. Спомням си много добре колко ясно ми се оформи връзката – вложена енергия -> мисъл -> краен резултат. Бях много щастлив, че няма да гоня оценки или да правя репетитивни задачи, в които не виждам смисъл в един толкова интересен предмет. В крайна сметка освен, че беше интересен предмет усетих и какво е да работиш по проект, да носиш отговорност за крайния резултат, да се бориш докато не намериш решение…  

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

Мисля, че ТУЕС е нещо наистина специално. От едната страна самото обучение и моделът като част от университет са много ценни като опит и научени уроци за образователната система и ИТ сектора. От друга – изпълнението на този модел на практика от преподавателите и колектива, вярата в учениците, възпитанието на основни добродетели у тях и създаването на силна общност. АЗТУЕС е едно естествено продължение на всичко това и дава възможност да черпим от „извора“ дълго след като вече сме завършили по много начини. Също и да помагаме на учениците и училището като цяло дa продължава да се развива. Подкрепям и ще подкрепям организацията в бъдеще, защото виждам позитивният ефект, който има върху училището и учениците!

Защо си струва участието в Управителния съвет на АЗТУЕС?

Надявам се всеки от вас да обмисли възможността да се кандидатира за УС на АЗТУЕС! Аз лично се включих в първия мандат на УС, когато сформирахме организацията и беше много интересно и зареждащо преживяване. От една страна е супер възможност да доброволстваш за смислена кауза. От друга, възможност да се запознаеш с успешни алумни и да работите по общ проект. Задачите са разнообразни и на мен лично ми отвориха очите за много нови неща – от това как на практика се променят закони в България, до избор на CRM система за мениджмънт на членовете на АЗТУЕС и комуникация с тях. Силно препоръчвам на всеки да обмисли възможността да се включи и да допринесе със своя опит, контакти и умения!

Вдъхновихме ли ви?

Както знаете, предстои ни избор на нов Управителен съвет. Ако имате интерес да се кандидатирате, научете повече на този линк.

Априлски ви каним и на второто ключово за ТУЕС събитие – ТУЕС ФЕСТ 2021 под надслов “48 часа ТУЕС”

Предстоят ни още истории в любимата ни рубрика “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС” – разбира се ще запазим в тайна, с кого ще ви срещнем, а ключовата дума, разбира се, е ТУЕС.

 

Коментари