Лицата на АЗТУЕС – Явор Трифонов

Дойде време за деветнадесетата ни среща в рубриката “Лицата на АЗТУЕС”. Обещахме ви и през април интервютата от рубриката “Лицата на АЗТУЕС” да са интересни и вдъхновяващи, по туесарски. 

Защо ТУЕС е летящ старт в кариерата, какво провокира преди 6 години учредяването на АЗТУЕС, за спомените в училище и още…
Този месец целта ни е да ви запознаем с част от хората, ключови за развитието на АЗТУЕС – членовете на Управителния съвет на Асоциацията от създаването й досега.  Днес ви срещаме с първия председател на Управителния съвет на АЗТУЕС и един от учредителите й.

Випуск 1999 година, той е Явор Трифонов

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Завърших ТУЕС през 1999 година със специалност Софтуер. Благодарение на това и на дипломната ми работа ме приеха да следвам компютърни науки в университет в САЩ, където моделът на обучение съвпадаше много добре с този в ТУЕС – фокус на пресечната точка на теорията с практиката, проекти, дипломни работи и екипна работа. Заедно с компютърните науки там завърших още една специалност (System Dynamics), която ми позволи да намеря работа като програмист и анализатор на сложни динамични системи и да се докосна до много интересни проблеми от света на бизнеса, които се решават с помощта на симулациите. 

Впоследствие смених попрището и след магистратура по бизнес администрация в Лондон работих известно време като бизнес консултант в компания за стратегически съвети. Сега от 4 години работя като VP Облачни услуги, нови продукти и стратегически партньорства в Chaos, тук в София, като в тази роля на практика съчетавам двете посоки, по които съм вървял преди – бизнес роля в технологична компания. Отговарям за стартирането и пазарната реализация на нови продукти и услуги, както и за придобивания на по-малки компании и договарянето на стратегически партньорства. 

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

За мен ТУЕС е летящ старт в кариерата заради знанията и навиците, които изгражда. Училището дава много на своите възпитаници и е уникален пример в нашата образователна система за това, как практиката може да се съчетае с теорията. Това води до много високо качество на обучението, високо ниво на мотивация и ангажираност сред учениците и разбира се – много висок ценз на изхода, който ни позволява да се реализираме веднага и да напредваме по-бързо в работата от останалите.

Ярки спомени много, но един пример, за който редовно си спомням, е как на времето с няколко съученици се съревновавахме за това, кой ще измайстори по-добра имплементация на прозорци в текстов режим – с йерархиите, рамките, бутоните, сенките и всички подробности. Кой на C, кой на Pascal. Естествено после научихме, че в Borland Pascal всичко това го има на готово, но друго си е да си го направиш сам. За мен това е и още един пример защо ТУЕС е специално място – там съучениците ти създават среда, която те мотивира да се развиваш, да опитваш нови работи, и да ставаш по-добър в това, което правиш. 

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

Освен модела на образование, ТУЕС е специален и защото нивото на ангажираност от страна на завършилите е много високо. Доказателството за това са всички, които се ангажират като преподаватели, ментори, дипломни ръководители, дарители, доброволци в различни инициативи и какво ли още не.

Благодарение на това силно чувство за принадлежност, когато преди 6 години учредихме АЗТУЕС, асоциацията с лекота намери поддръжници и за много кратък срок успя да създаде впечатляващо портфолио от проекти и инициативи в помощ на ТУЕС. За мен беше удоволствие да съм сред учредителите на АЗТУЕС, да бъда първият председател на управителния съвет и да работя за това да стартираме и да доведем Асоциацията до място, където тя вече има значителен принос за ТУЕС и сериозна устойчивост.

А, за край…?

Бих искал да насърча повече от вас да се включат не само в инициативите на АЗТУЕС, но и в управлението и развитието на асоциацията. Управителният съвет на АЗТУЕС се обновява редовно и е много важно освен приемственост и устойчивост да има и постоянен приток на свежи идеи и ентусиазъм. Като участвате активно в работата на АЗТУЕС вашият принос се мултиплицира многократно с всяка нова инициатива или проект, който осъществите в полза на ТУЕС, учениците и завършилите.

Вдъхновихме ли ви?

Както знаете, предстои ни избор на нов Управителен съвет. Ако имате интерес да се кандидатирате, научете повече на този линк.

Бъдете с нас на второто ключово за ТУЕС събитие – ТУЕС ФЕСТ 2021 под надслов “48 часа ТУЕС”, обещаваме, че ще бъде интересно. 

Предстоят ни още истории в любимата ни рубрика “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС” – разбира се ще запазим в тайна, с кого ще ви срещнем, а ключовата дума, разбира се, е ТУЕС.Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

Коментари