TUES FEST 2023 UNLOCK YOUR POTENTIAL

„Може да не се нареди по начина, по който мислиш, че ще стане или по начина, по който се надяваш, че ще стане. Но вярвай ми накрая нещата ще станат“ …

Започвам с този цитат, защото тези 8 месеца с организационния екип на емблематичните за ТУЕС събитя бяха под мотото “ Ще станат нещата“. И знаете ли, „нещата“ станаха може би не по начина, по който очаквахме, а дори по-добре от очакванията ни.

На 23 април 2023 година група ученици организираха и проведоха деня на отворените врати на ТУЕС към ТУ – София, познат като ТУЕС ФЕСТ – под мотото „Unlock Your Potential“.

Когато цифрите говорят?

14 членен организационен екип – Сара, Надя, Ива, Роси, Иво, Ачо, Еми, Виктор, Георги, Калоян, Плами, Иви, Мартин, Мартина.

25 доброволци;

234 ученика с 129 проекта показаха на какво са способни туесарите.

Каквото и да кажем ще бъде малко, защото цифрите красноречиво говорят за добре свършената работа и за цялостното усещане, че туесарите показаха своят потенциал на всички над 5000 посетители в слънчевия неделен ден.

Каква е идеята на всичко това: една от най-важните цели и фундамент на ТУЕС Фест е да запознае учениците и техните родители с уникалния образователния модел на ТУЕС, а чрез показаните разработки – и резултата от този образователен модел.

В уникалния образователен модел е и тясната връзка с ИТ бизнеса, който подкрепя образователните инициативи и се включва в целия процес от преподаване, менториране, до дипломни ръководители и отваря вратите си за младежите за техните задължителни поризовдствени практики. Тук е мястото да благодарим от сърце на всички, които подкрепиха TUES Fest 2023 ”Unlock your potential” :

Алфа спонсори – Appolica, Bosch Digital, Droxic, DXC Technology, Merkle, SAP, Stam Soft , TelebidPro, Telelink Business Services, Trading 212

Бета спонсори – Chaos Group, DevriX, IBM, MM Solutions, Neterra, Strypes Group, Yettel

Гама спонсори – Accedia, Astea solutions, CNsys, ITGix, Imperia Online, Nemetschek, Ocado Technology, Takeaway, Tumba Solutions. 

Партньори на събитието са А1, София Тех Парк, Зайо Байо, Green Cherry, Pure Water, Aronia, Corporate Gifts, SmartCOM, Comet Electronics

Медийни партньори на събитието са БНТ, Инженер.бг, Кариери.бг, bTV, DevStyleR, TLL Media

„Страхотно е усещането да видиш толкова много млади хора – творящи, вдъхновяващи, дерзаещи. Това са възпитаниците на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически Университет – София.За мен бе удоволствие да се включа в тазгодишната церемония по награждаване на най-добрите технологични проекти на „ТУЕС Фест“. Наградите връчихме заедно с ректора на ТУ-София проф. инж. Иван Кралов и директора на ТУЕС Стела Стефанова. “ТУЕС Фест” е ежегодно изложение на най-добрите технологични проекти, а събитието се организира от учениците за учениците. Поздравления за организаторския екип! “ТУЕС Фест” е приключение, в което младите иноватори показват знания в областите на софтуера, компютърните мрежи и вградените системи и роботиката. Събитието е и опит, даващ умения за цял живот – работа в екип, постоянство и сила. ТУЕС Фест е и визия – за конкретни решения на трудностите и предизвикателствата на съвременния свят. Пожелах на младежите да бъдат това ново поколение иноватори в България и Европа, което трупа опит, дава личен принос за справяне с предизвикателствата и винаги пази приключенския дух на иновациите!“ – сподели Европейския комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Благодарим от сърце на проф. д-н инж. Иван Кралов, ректор на ТУ-София.

Кои са победителите?

Някои твърдят, че олимпийският принцип е „Важно е участието“. Всъщност олимпийският принцип гласи „Най-важното нещо в живота е не триумфът, а битката; важното е не да си победил, а да си се борил добре“.

И все пак…

Тази година бяха раздадени рекордните 45 награди!

На трето място в категория компютърни мрежи се класира TtT IoT Firewall. Проектът цели да създаде защитна система за всички IoT устройства в нашия дом, офис и други. Той  прекарва интернет трафика на IoT устройствата през Raspberry pi и това позволява да спираме нежелан трафик по даден критерии. 

Наградата връчи доц. д-р инж. Стела Стефанова!

На трето място в категория роботика и вградени микрокомпютърни системи се класира BelotCounter – автоматизиран брояч на карти за белот. Наградата бе връчена от Росен Витанов, преподавател по вградени микрокомпютърни системи в нашето училище.

На трето място в категория софтуер се класира WiGlobe – социална уеб платформа за споделяне на пътешествия. Наградата връчи Теодор Панайотов, председател на Управителния Съвет  на АЗТУЕС.

Наградите за второ място в трите категории връчи нашия специален гост проф. д-н инж. Иван Кралов, ректор на Технически университет – София, който специално уважи TUES Fest 2023 на неговия рожден ден. 

Н второ място в категория компютърни мрежи се класира Петър Марков с дипломната му работа за изграждане на корпоративна мрежа между два централни и три отдалечени офиса чрез трета фаза на Cisco протокола DMVPN.

На второ място в категория роботика и вградени микрокомпютърни системи се класира проект Гласов контрол у дома -гласов контрол на електроуреди чрез Ардуино отдалечено през Интернет.

На второ място в категория Системно програмиране се класира проект SHUSH. Shush e анонимно чат-приложение, позволяващо да общувате с приятели и/или познати, без да се притеснявате, че е възможно изтичане на вашите лични данни към трети лица. За създаване и използване на акаунт ви трябва само парола, а съобщенията, които пращате, се криптират. Така никой няма да има достъп нито до Вашите данни нито до съобщенията Ви!

Наградите за победителите в трите категории връчи нашия специален гост Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Победител в категория компютърни мрежи е Иво Иванов. Проектът представлява симулация на мрежата на компания, която за свързаността между офисите си използва L2VPN и интернет услуги. Дипломната работа описва подробно процеса по проектиране, изграждане и анализиране на компютърна мрежа, спазвайки всички съвременни стандарти за изграждане на корпоративна мрежа.

Победител в категория роботика и вградени микрокомпютърни системи е MECHKA. MECHKA е четирикрак робот създаден от екип Budget Dynamics. Той може да изпълнява различни функции. Има приложения в индустрията и образованието. Контролира се от мобилно приложение. 

Победител в категория Системно програмиране е Beware. Beware е интерактивна обучителна платформа, която ви поставя на мястото на хакер, влязъл в чужд компютър. Вие трябва да изпълните серия от задачи, които показват какво може да се случи, ако не защитавате данните си достатъчно добре.

#TUESFEST2023 се превърна в празник на ТУЕС и за цялата ТУЕС общност.

Разликата между големите успехи и посредствените постижения е в приятелството, доверието, чувството да си част от нещо велико.

Никой в ​​историята не е постигнал нищо важно сам по себе си.

И за край …

Изминаха осем месеца от работата ни с 14 невероятни млади хора. Какво сме постигнали и какво сме научили като екип, времето ще покаже- процесът си продължава! Но, да, младежите успяха да организират две от най-мащабните и невероятни събития в историята на ТУЕС! И аз бях неотлъчно до тях!
Тук е момента да благодарим на: Надя / координатор/, Еми, Виктор и Георги / спонсори/ , Калоян и Мартин / ИТ/ , Сара, Иви и Мартина / дизайн/, Ива, Роси, Иво / логистика/ , Плами и Ачо / ПР/. Преминахме през много фази от #loshomie до #щестанатнещата.

😊

Мотото от началото на нашата работа е „Ще станат нещата“ и вие го доказахте!

За мен бе чест! Благодаря ви, Кики!

Коментари