За ТУЕС ФЕСТ 2021 с 48 изречения

Както се казва нищо велико не се случва без страст.
Кой ще е победителя?

Някой беше казал, че колкото и да сме подготвени, никога не можем да предположим с какво ще се сдобием и как ще се променим, работейки заедно и поставяйки си огромни цели. 

След няколкомесечен труд, всички са спотаили дъх. Целият организационен екип доброволци от 11 и 10 клас са в щаб квартирата на Кампус Х, леко напрежение и очакване е изпълнило залата.

Разликата между големите успехи и посредствените постижения е в приятелството, доверието, чувството да си част от нещо велико. Никой в ​​историята не е постигнал нищо важно сам по себе си. Дългоочакваният момент настъпи, а именно провеждането на ТУЕС Фест 2021 – 48 часа ТУЕС. 69 проекта. 130 ученици. 10 организатори. Два дни лайвстрийм.

Ние самите сме със толкова смесени чувства, че чак въздъхнахме от облекчение и гордост, когато настъпи краят на церемонията по награждаване. И как да не го направим. Толкова много работа, амбиция и усмивки имаше през всички тези месеци. 

ТУЕС Фест (в първите си издания наричан Ден на отворените врати на ТУЕС) е ежегодно изложение на проекти, курсови и дипломни работи в областта на софтуера, компютърните мрежи и вградените системи и роботиката, създадени от талантливите ни ученици. На 24-ти и 25-ти април 2021 г.  събитието за втора поредна година се проведе в изцяло онлайн формат, за първи път в рамките на два дни…и събра на едно място всички гледни точки за ТУЕС… и беше невероятно!

За уникалния образователен модел смятаме, че всички туесари знаят. За тези, които не знаят – разгледайте нашите панелни дискусии, тук

Но нека ви разкажем за една много важна практика, а именно емблематичните събития да се организират от доброволци от 11 клас. 

Хак ТУЕС и ТУЕС Фест са двете емблематични събития на ТУЕС. Моделът ученици за ученици е устойчив с визия за развитие. С подкрепата на АЗТУЕС, учениците придобиват знания и умения за ефективна комуникация, водене на преговори, управление на конфликти, работа в екип и предприемачески дух.
Всеки организационен екип, стъпва на базата от успехите и неуспехите на предходните екипи и се опитва да направи по- добър и по-добър продукт. 

АЗТУЕС е връзката, която координира и менторства процеса от генериране на идея, през подготовка до реализация. Като алумни асоциация всички, които имат желание да се присъединят към този процес биват включвани с техните знания, опит и дори контакти.

Възможността учениците да влязат в преговори с потенциални спонсори, да разработват и реализират събитие на професионално ниво, да се научат, как се води бизнес кореспонденция, как и какви ангажименти, свързани с ясни и точни резултати могат да се поемат… Желанието да се предизвикаш на едно друго ниво извън комфортната и сигурна зона на самия себе си.
Това е само малка част от съвместната работа между ученици и АЗТУЕС.

Бидейки организатори на Hack TUES и ТУЕС Фест учениците придобиват умения… или както ние казваме маратон и уроци, за това защо и как се случва реалният бизнес. А в бизнеса както и в живота има само един формален победител. Защо формален? Защото за всички други остава победата над собствените си възможности. За придобития опит през цялото това време.

За нас да бъдем ментори беше и удоволствие, и привилегия. Удоволствие, защото няма нищо съизмеримо с това да виждаш огъня на знанието в младежките очи и привилегия за това, да чуеш „Благодаря” от тези същите деца.

Искаме да благодарим на всички участници, че дочакаха края на церемонията и аплодираха победителите. Това е знак, че вие сте бъдещето на България. 

Искаме да благодарим на нашите спонсори и партньори. ТУЕС ФЕСТ 2021 се реализира благодарение на подкрепата на  А1 Bulgaria, Infragistics, Isobar Commerce, TelebidPro, VMware Bulgaria, GTT Communications, M2M Services, Melon, Ocado Technology, CPD Ltd., Imperia Online JSC, Sutherland Bulgaria и Telelink Business Services. Партньори на събитието са Campus X, Bulged, Ora, Smartcom – Bulgaria AD и Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА). Стрийминг партньор на събитието е STREAMER.BG. Медийни партньори  са Капитал “Кариери”, списание “Мениджър”, Computerworld, DevStyleR, Teen Station и Trending Topics., че ни гласуват доверие и ни дават възможност да се докоснем до тази невероятна емоция.

Още дълго ще се връщаме към този ден. Чувствата ще бъдат смесени. Сега е моментът да се върнем към въпроса в началото, а именно кой е победителя. В това състезание всеки, който смята че не е победил, значи не е на правилното място. Победата като кратък миг е нищо в сравнение с резултатите в бъдеще. А резултата за тези млади участници е, че са с една стъпка по-подготвени за живота утре.

Успех и до нови срещи.
Кики и Хинка

Коментари