ТУЕС Фест 2019 награди най-добрите си проекти

На 20 април 2019 г. се проведе второто издание на единствения по рода си ден на отворените врати – ТУЕС Фест. Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София беше посетено от 1 000 души, които присъстваха на демонстрации на 70 технологични разработки, създадени от 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас в училището. Носителите на първите награди в категориите Компютърни мрежиСистемно програмиране и Вградени системи и роботика бяха определени чрез система за електронно гласуване от посетителите на място, създадена също от ученици на ТУЕС.

Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова връчи наградата в категория Софтуер на осмокласниците Матей Вълов и Александър Асса за разработената от тях игра EscapeTUES.

Победител в категория „Системно програмиране“ стана проектът EscapeTUES, представляващ игра, в която целта е да избягаш…

Публикувахте от TUES в Вторник, 23 април 2019 г.

Наградата в категория Вградени системи и роботика спечели Теодор Тодоров от 11 клас за своя Електроборд – нов икономичен начин за бързо предвижване в града и избягване на задръствания. Отличието връчи проф. Любомир Димитров, заместник-ректор на ТУ-София.

Теодор Тодоров от 11Г клас грабна наградата в категория „Роботика и вградени системи“ с проекта си Electro Board,…

Публикувахте от TUES в Събота, 20 април 2019 г.

Посетителите определиха като най-добър проект в категория Компютърни мрежи  приложениетоWiFinderна 12-токласника Румен Величков, което намира пароли за безжичните мрежи в близост до потребителя. Наградата връчи доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София.

Гостите на ТУЕС Фест 2019 дадоха най-много гласове в категория „Компютърни мрежи“ на дипломната работа на Румен Величков…

Публикувахте от TUES в Събота, 20 април 2019 г.

Енчо Шахънов от 12 клас, който наскоро получи Младежката награда на БАИТ за системата си за локализиране на хора в планината, бе отличен със специалните награди на TelebidPro и Телелинк Бизнес Сървисис. TelebidPro наградиха още два проекта – батълбот-аBlueCapricorn на 11-токласниците Симеон Георгиев, Анета Цветкова и Евгени Димов и Electronota– услуга за актуализиране наElectronприложения, разработена от Денис Христов от 12 клас. Приложението на Денис получи награда и от VMware. Другите две специални награди на VMware получиха Карина Козарова от 12 клас за проекта си за социална мрежа за организиране и управление на събитияEventManager и осмокласниците Рая Литова, Яна Тошкова и Искрен Александров за състезателната игра за бързо и точно рисуванеD.R.A.W. Системата AccessWolfза електронно планиране и контрол на достъпа на събития беше отличена със специална награда от Experian. Тя е разработена от Даниел Янев, Боян Каратотев, Виктор Найчев, Владимир Владинов и Денис Христов от 12 клас. Experian отличи с награда и тостера, който изпича изображения, създаден от Александър Милисов от 11 клас. Двама 12-токласници получиха специалните награди на Kaufland IT Hub  – Ангел Ячев за системата си за защита от хакерски атаки и Боян Каратотев за автоматизираната система за защита на софтуерни слабости вLinux. Компанията връчи награда и на устройството Readability, което „превежда“ текст в брайлово писмо, създадено от Ангел Пенчев, Боян Иванов и Симеон Георгиев от 10 клас и Тодор Димитров и Илиян Танчев от 12 клас в ТУЕС. Виктор Найчев от 12 клас получи специална награда от Droxic за софтуерно дефинирана радио система, в която традиционните хардуерни елементи са дефинирани чрез софтуер. Награда от Dorxic получи и Владимир Владинов от 12 клас за приложението за решаване на стереометрични задачи с помощта на виртуална реалност. Проектът ProductChainза проверка на автентичността на стоки в търговската мрежа, работещ чрез блокчейн технология, получи специалната награда на Ocado Technology. Проектът е създаден от 10-токласниците Мартин Йорданов, Георги Любенов, Огнян Барух и Антон Анчев. Компанията Телелинк Бизнес Сървисис отличи приложението DigiD0c, което следи физическото и психическото здраве на човек. То е създадено от Петър Герасимов, Теодор Станишев, Румен Величков от 12 клас, Мартин Йорданов от 11 клас, Виктор Велев и Георги Любенов от 10 клас. Наскоро учениците спечелиха с това приложение хакатона на студентския клуб на Американския университет в България. Телелинк Бизнес Сървисис връчиха награда и на движещото се кошче за боклукSmartKofa, разработено от Стоян Тинчев, Александър Александров, Кристиан Васиков, Даниел Рогачев и Емил Шаров от 9 клас.

Радваме се, че на ТУЕС Фест 2019 бяха раздадени толкова много специални награди от нашите спонсори!

Публикувахте от TUES в Събота, 20 април 2019 г.

Посетителите на ТУЕС Фест бяха впечатлени от още много други проекти, сред които автоматизиран аквариум, система за управление на осветлението в дома, система за дистанционно активиране на функции в автомобила, гласов асистент за незрящи хора, диспенсер за лекарства за възрастни пациенти в социални домове, инкубатор за яйца, машина за рисуване, различни игри и много от т.нар. Battlebots. Представените проекти са разработвани от учениците като курсови работи, дипломни проекти, състезателни проекти в ученическия хакатон Hack TUES 365, както и в извънкласни занимания. Пълния списък с проекти, участвали на ТУЕС Фест 2019, можете да разгледате на този линк.

Изложението се организира от ученици-доброволци с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището.

Коментари