ЛИЦАТА НА ТУЕС – Димитър Дянков

ЗА РУБРИКАТА: Смисълът е в истинските истории. В края на запомнящата се 2020 година стартирахме с рубриката “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”. По случай 32-годишнината на ТУЕС ви разказахме 32 истории за хора свързани с АЗТУЕС и ТУЕС.

Ние от Асоциацията на завършилите ТУЕС вярваме в силата на нашата общност, а в център на общността ни е училището ни, което започна своята 33-та година

Според ЮНЕСКО, днес, 5-ти октомври, е международният ден на учителя. 

Символично даваме старт на “ЛИЦАТА НА ТУЕС”, в която ще ви срещнем с преподавателите в нашето училище. 

Днешният ни гост е един преподавател, отдал живота си на ТУЕС

С вълнение ви представяме един от радетелите в нашето училище – господин Димитър Дянков

Представете се накратко. Как се казвате, от кога и по кой предмет преподавате в ТУЕС?

Аз съм Димитър Дянков и преподавам предмета руски език в ТУЕС от далечната вече 1989 година. Зад гърба си имам филологическа магистратура по руска филология в СУ „Кл. Охридски“, клас-квалификация в Института по руски език и литература „А.С. Пушкин“ в Москва и 36 години стаж по специалността (4 от които в училища с преподаване на руски език). Публикувал съм преводи от и на руски език, стихотворения от и на руски език, както и научни статии по руска литература у нас и в Русия. Носител съм на наградата „Золотая муза“ за принос в руско-българското културно сътрудничество в областта на педагогиката за 2012 година.

Разкажете ни ярък спомен от първите си години като преподавател в училището.

Не съм от основателите на ТУЕС, но може да се каже, че стоя почти съвсем в началото на училището, основано само година преди да започна работа в него. За да бъда зачислен на щат в ТУЕС, преминах през доста сериозен конкурс с 10 души кандидати, в това число и авторка на учебник. Но се случи така, че летвата успях да прескоча само аз, колежката Татяна Домузчиева пък бе назначена като хоноруван преподавател по предмета. Надеждата тогава бе да бъдем двама преподавателите по руски език, тъй като паралелките бяха все още 6, а руски език като втори чужд се учеше от 8 до 10 клас. Но настъпиха сериозни промени – училището не разполагаше с достатъчна база, паралелките се свиха до 4, а и вместо три години вторият чужд език започна да се изучава само две. По тези причини в ТУЕС като титуляр останах да преподавам руски език само аз. 

Експериментално технологично училище – Електронни системи (както то се наричаше тогава) бе нещо уникално за нашите условия в края на 80-те години – нови учебни програми, почти революционна методика на преподаване и, най-важното, ентусиазиран млад колектив от преподаватели (всички бяхме на по 30-35 години). Всичко това създаде една неповторима творческа атмосфера, в която живеехме и учехме – и преподаватели, и ученици – напук на размирните 90-те години, а и по-нататък. Благодарен съм на колегите и на учениците в ТУЕС, че тук успях да намеря среда за моето развитие като педагог и филолог, както и да намеря приятели и съмишленици. А уроците с учениците ме зареждаха и зареждат с нова енергия и свежи идеи в работата, заради което много съм им благодарен. 

Защо е важно да се изучава Вашия предмет?

С течение на годините руският език за мен се превърна в съдба. Бил съм преводач и екскурзовод, но учителството най-плътно ме приближи до богатството на този език и литература, което не престава да ме обогатява. Руският език е световен език, което ще рече, че е един от шестте официални работни езика в ООН. Това е и вторият по разпространение език в интернет пространството. Ресурсите от научно-техническа и художествена литература на руски език в дигиталния свят са неизчерпаеми. При добро знание на английски и руски език нашите ученици ще разполагат с цяла една съкровищница от материали – непресъхващ източник на идеи и нови решения. Нека също така да добавя, че в ТУЕС руският език никога не е бил свързван с политика или идеология.

Какво е ТУЕС за Вас? Какво го отличава от останалите училища?

Днес обстановката в страната ни съществено се отличава от времето, когато ТУЕС правеше първите си крачки. Много неща се промениха оттогава. Изтеклите 33 години дадоха на училището ни безценен опит и самочувствие, които ни наредиха сред водещите училища в страната ни. Наши бивши ученици днес съставляват гръбнака на българската IT-индустрия. ТУЕС се превърна в пример за връзка между образование и бизнес. Нашите днешни ученици разполагат с прекрасни възможности за развитие и реализация.

 Какво е посланието Ви към учениците на ТУЕС?

Иска ми се да им пожелая да бъдат смели и неуморни в постигането на мечтите си, да градят своето бъдеще в унисон с бъдещето на България. И, разбира се, да не забравят и пътя към родното ТУЕС! 

Вдъхновихме ли ви?

Пожелаваме здраве и вдъхновение на всички преподаватели в ТУЕС! 

Какво предстои?

Нови срещи, нови истории – това предстои, а дотогава очаквайте епизодите на училищния подкаст – “TUES Talks”. С наша помощ ученически доброволчески екип стартира първия училищен подкаст: https://tuestalks.buzzsprout.com/

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

С поздрав, 

АЗТУЕС

Коментари