Проект TTT Box ОТ УЧЕНИЧЕСКИЯ ИНОВАЦИОНЕН ХЪБ НА ТУ-СОФИЯ

Време е за седмата среща с ученици участници в “Ученически иновационен хъб” към ТУ – София


Припомняме, че проектите на нашите талантливи ученици са част от конкурса “Ученически иновационен хъб” към ТУ – София. Тази година Техническият университет – София за първа година стартира инициатива за насърчаване на ученици да участват в научноизследователската дейност на университета, разработвайки иновативни проекти под ръководството на университетски преподаватели и ментори от ИТ бизнеса.

Днес ви срещаме с разработчиците на проекта TTT Box. Целта на проекта е да се проектира и реализира подвижна метеорологична станция. Основните параметри които ще се измерват са: концентрация на фини прахови частици, концентрация на въглероден диоксид, относителна влажност на въздуха, атмосферно налягане, температура, надморска височина и индекс за качество на въздуха. Разработката е на ученици от 10.в клас – Радослав Филипов и Димитър Димитров. Техен ръководител е гл. ас. д-р Борислав Ганев, а ментор – Иван Стефанов (ТУЕС’2018).


Какво ни споделиха Митко и Ради, четете в следващите редове.


Здравейте, представете се – кой клас сте, разкажете ни за проекта, върху който работите в ученическия и иновационен хъб на ТУ-София?

Здравейте, ние сме Радослав Филипов и Димитър Димитров от 10 В клас. Участвахме на HackTUES 6, когато бяхме в 9-ти клас. Истината е, че имахме подобна идея, но поради ограниченото време и бюджет нямаше как да я осъществим в този вариант. Ето защо решихме да участваме и в ученическия иновационен хъб на ТУ-София. Целта на проекта е да се проектира и реализира подвижна метеорологична станция.


Основните параметри които ще се измерват са: концентрация на фини прахови частици, концентрация на въглероден диоксид, относителна влажност на въздуха, атмосферно налягане, температура, надморска височина и индекс за качество на въздуха. Предвижда се и възможност за енергийна независимост на системата, използвайки захранване от слънчев панел, с цел лесна инсталация от потребителя на произволно избрано място. Основна идея на проекта е системата да е с метрологични параметри близки до съществуващите професионални такива, като все пак да има малки размери и конкурентна цена. Данните от тези два еднакви модула ще се записват в централна база данни и ще могат да се визуализират и наблюдават в реално време отвсякъде. Ще се прави анализ на измерените данни и ще се изпраща известие до потребителя при нужда с информация за конкретните притеснителни данни, както и идентификационен номер на станцията която ги е измерила. Измервателните станции ще могат да се използват и в закрити помещения, където качеството на въздуха пряко може да засяга здравето на обитателите. В този случай разработваната система ще може да се използва и за управление на вентилационни системи и отопление.

Какво ви носи участието ви в ученическия иновационен хъб на ТУ-София?


Участието в ученическия иновационен хъб на ТУ-София ни носи опит и умения в сферата на вградените микрокомпютърни системи, които могат да ни послужат за напред. Хъба отваря възможност за работа с части и инструменти, до които иначе нямаме достъп.

Разкажете за вашия ментор – какви уроци и съвети сме получили?


Нашият ментор е гл.ас. д-р. Борислав Ганев. Той ни помогна много при подбора на сензорите контролерите, и технологиите, които ще използваме за реализирането на проекта. Съветва ни и ни помага, когато имаме затруднения.

Какво да очакваме на есен от проекта и какво искате да постигнете с него?


Наесен искаме да доведем проекта да завършен вид, който да бъде лесен за работа и да бъде полезен за хората.

Стискаме палци на младежите и искрено се възхищаваме на идеите и желанието им за работа!


Вдъхновихме ли ви?

Продължаваме и следващата седмица с представяне на проектите и нашите ученици, участници в конкурса “Ученически иновационен хъб”към ТУ- София.


На 29 септември в София Тех Парк (сграда Инкубатор) отбор участник в ученическия иновационен хъб на ТУ-София, ще вземе участие в Robotics Strategy Forum 2021 – хибридното събитие по роботика, по покана на ПАРА.


За събитието: Robotics Strategy Forum 2021. Robotics Strategy Forum 2021 ще се проведе на 29 септември, в хибриден формат – онлайн лекции във Facebook и YouTube страниците на ПАРА и изложение на място в сграда “Инкубатор”, в “София Тех Парк”.
Събитието ще се проведе в хибриден формат – онлайн лекции и физическо експо на място от 9 до 17 часа.

Безплатна регистрация за билети
Рекламен клип на събитието
Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение – разберете как оттук.
С поздрав,
АЗТУЕС

Коментари