Проект WaterRevival ОТ УЧЕНИЧЕСКИЯ ИНОВАЦИОНЕН ХЪБ НА ТУ-СОФИЯ

Във втората седмица на септември продължаваме да ви срещаме с нашите участници в ученическия иновационен хъб на ТУ-София.
Днешната ни среща е с двама младежи вече от 12 В клас. Тома и Бойко са създатели на проекта WaterRevival.
Припомняме, че проектите на нашите талантливи ученици са част от конкурса “Ученически иновационен хъб” към ТУ – София. Тази година Техническият университет – София за първа година стартира инициатива за насърчаване на ученици да участват в научноизследователската дейност на университета, разработвайки иновативни проекти под ръководството на университетски преподаватели и ментори от ИТ бизнеса.
Нашето лично впечатление е, че проект WaterRevival е многопластов, като в основата му е опазване на водните басейни.

Какво ни споделиха Тома и Бойко, четете в следващите редове.

Здравейте, представете се – кой клас сте, разкажете ни за проекта, върху който работите в ученическия иновационен хъб на ТУ-София?

Здравейте, ние сме Бойко Георгиев и Тома Милков, ученици от 12 В клас в ТУЕС. Идеята за нашия проект се породи благодарение на участието ни в Hack TUES 6. Проектът представлява устройство подобно на лодка или катамаран, което обикаля водни басейни самостоятелно без нуждата от външна намеса. Благодарение на изкуствен интелект, който ще разпознава боклуци по снимките, които камерата ще му изпраща, плавателния съд ще намира отпадъци и ще ги събира. Устройството ще се придвижва чрез два мотора, които ще бъдат захранвани от слънчева енергия, извличана чрез слънчеви панели. Инструкциите на лодката ще бъдат обработвани от микрокомпютър, който също така ще разполага с информация извлечена от сензорите, които ще бъдат на лодката. За жалост преценихме, че идеята е по-мащабна от това, което можехме да си позволим за времето, с което разполагахме на хакатона, и се наложи да я отхвърлим. Това ни отведе и до възможността да я развием на ученическия иновационен хъб на ТУ-София.

Какво ви носи участието ви в ученическия иновационен хъб на ТУ-София?

Участието ни в ученическия иновационен хъб на ТУ-София ни носи много нови знания в сферата на изкуствения интелект, микрокомпютрите, сензорните и дори облачните системи. Запознаваме се с хора с много опит, които ни помагат с разрешаването на проблемите ни.

Разкажете за вашия ментор – какви уроци и съвети сме получили?

Благодарение на заинтересоваността на нашия ментор Пламен Данов към развитието на проекта ни, процесът на разработка бива значително улеснен и ускорен. Запозна ни с технологиите IBM Cloud и Node-Red, без които нямаше да можем да постигнем тези резултати. Помогна ни с разпределението на задачите, с подбора на технологии, с идеи и съвети, с които да оптимизираме процесите и решенията си.

Какво да очакваме на есен от проекта и какво искате да постигнете с него?

Наесен очакваме да имаме работещ прототип на нашето устройство. Целим то да плава самостоятелно с помощта на сензорите, с които разполага и също така да направим изкуствения интелект възможно най-точен, за да намира и събира възможно най-много отпадъци.

В очакване сме Тома и Бойко да реализират набелязаните от тях планове, като се надяваме да видим резултатите от инициативата през октомври.

Вдъхновихме ли ви?
Продължаваме и следващата седмица с представяне на проектите и нашите ученици.

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение – разберете как от тук.
С поздрав,
АЗТУЕС

Коментари