ПРОЕКТ Shared Ordering Website ОТ УЧЕНИЧЕСКИЯ ИНОВАЦИОНЕН ХЪБ НА ТУ-СОФИЯ

Септември дойде, а ние продължаваме с представянето на ученическите проекти, участници в конкурса “Ученически иновационен хъб” към ТУ – София, продължава и тази седмица. Както вече споделихме с вас Техническият университет – София за първа година стартира инициатива за насърчаване на ученици да участват в научноизследователската дейност на университета, разработвайки иновативни проекти под ръководството на университетски преподаватели и ментори от ИТ бизнеса.
Днес ви срещаме със създателя на Shared Ordering Website, проектът е на Антонио Касабов, ученик от 11.А клас. Целта на проекта е да усъвършенства процеса на покупка и доставка от различни търговци в чужбина и доставянето им до друга страна, където разходите за дистрибуция са много големи. Чрез автоматизирана система уебсайтът ще осигури възможност да се комбинират поръчки на хора, които пазаруват от сайта на търговеца и искат да им бъде направена колективна доставка с цел съкращаване на разходите, свързани с логистиката. Ръководител на проекта е гл. ас. д-р Димчо Димов, а ментор – Георги Аспарухов (ТУЕС’2011).

  1. Здравейте, представете се – кой клас сте, разкажете ни за проекта, върху който работите в ученическия иновационен хъб на ТУ-София?

Здравейте, казвам се Антонио Касабов, ученик от 11А клас в ТУЕС.

Shared Ordering Website е сайт за колективно пазаруване от чуждестранни онлайн магазини. Целта на проекта е да се намалят транспортните разходи на крайния потребител, като се обединяват поръчките на много хора в една по-голяма обща поръчка. Иновацията идва от автоматизираната система, която ще обработва информацията изпратена от потребителите и ще сведе времената за чакане до минимум.

Смятам, че Shared Ordering Website може да направи пазаруването от чужди сайтове по-лесно и достъпно за повече хора!

  1. Какво ви носи участието ви в иновационния хъб?

Ученическият иновационнен хъб на ТУ-София е уникална възможност за развитието на един по-мащабен проект. Това, което най-много ми помогна, след полученото финансиране разбира се е, че споделих идеята си на компетентни хора, които ми дадохда ценна обратна връзка.

Заедно с помощта, която ни е оказана, участниците в хъба носим и голяма отговорност към всички останали, които са замесени в него и трябва да оправдаем техните очаквания!

  1. Разкажете ни за вашият ментор – какви са уроците и съветите, които получихте?

Моят ментор от ТУ е гл. ас. д-р Димчо Димов, който изключително много ми помогна за доизчистване на визията ми за проекта и ми дава насоки за финансирането, което ще ми бъде нужно.

Моят ментор от индустрията е Георги Аспарухов, с когото разрешаваме всякакви технологични пречки, които възникват по време на разработката на софтуера. От работата ми с него върху този проект, научих колко е важно допитването до по-опитните от нас. Някои на пръв поглед невъзможни за мен проблеми, с него разрешаваме за минути.

Много съм благодарен и на двамата, че винаги намират време да ми съдействат и са били с мен във всички стъпки от развитието на Shared Ordering Website!

  1. Какво да очакваме от вас наесен, какво искате да се случи с вашия проект?

Ако всичко мине по план, наесен ще представя напълно завършен уебсайт, с модерен UI и издръжлива структура, който да е готов за посрещането на реални потребители! А след края на иновационния хъб, със сигурност, ще продължа с поддръжката и развитието му.
Вдъхновихме ли ви?
Продължаваме и следващата седмица с представяне на проектите и нашите ученици.

А какво следва оттук насетне?
Учениците ще имат време до есента да реализират набелязаните от тях планове, като ще очакваме да видим резултатите от инициативата през октомври.

Коментари