ПРОЕКТ ELEGGO ОТ УЧЕНИЧЕСКИЯ ИНОВАЦИОНЕН ХЪБ НА ТУ-СОФИЯ

Представянето на отборите участници в конкурса “Ученически иновационен хъб” към ТУ – София, продължава и тази седмица. Както вече споделихме с вас Техническият университет – София за първа година стартира инициатива за насърчаване на ученици да участват в научноизследователската дейност на университета, разработвайки иновативни проекти под ръководството на университетски преподаватели и ментори от ИТ бизнеса.
За целта университетът предостави финансиране от до 2500 лв. на проект на ученици от ТУЕС в рамките на конкурса .
Днес ви представяме проект номер три. Идеята се заражда по време на тазгодишния Hack TUES GG, когато отбор от дванадесетокласници разработват прототип на програмируем мозъчен компютърен интерфейс, който изпълнява задачи като откриване на движение на ръцете, насочено мислене и други чрез разчитане на мозъчни електромагнитни вълни. Отбор „FAnton“ от 12 клас беше отличен със специалната награда на A1.
В рамките на “Ученически иновационен хъб” към ТУ – София, проект „Eleggo“ продължава своето развитие. Какво ще се случи и какво споделиха с нас младежите, четете в следващите редове.

 1. Здравейте, представете се – кой клас сте, разкажете ни за проекта, върху който работите в ученическия иновационен хъб на ТУ-София?
  Здравейте, ние сме Симеон, Миро, Мади, Богдан и Ангел и сме вече завършили туесари от випуск 2021. Проектът ни Eleggo, който първоначално започнахме по време на последното издание на Hack TUES, представлява програмируем мозъчен интерфейс, който използва електроенцефалография (ЕЕГ) за разчитане на информация от мозъчните вълни на човек и изпълнение на задачи.
 2. Какво ви носи участието ви в иновационния хъб?
  Иновационният хъб на ТУ–София ни даде нужната допълнителна мотивация успешно да доразвием проекта от базовото ниво, което постигнахме на хакатона. Също така получихме възможност да използваме нужното за завършване на проекта оборудване, до което иначе не бихме имали достъп. И последно, но не и по важност, хъбът ни предоставя възможността да популяризираме разработката по различни форуми, като например “Фестивалът на науката”.
 3. Разкажете ни за вашият ментор – какви са уроците и съветите, които получихте?
  Нашият ментор е Владимир Гаристов, който също е завършил ТУЕС през 2018. Той е много добре запознат с проектирането и направата на електрически печатни платки, което за отбора ни се оказа най-сложната част от проекта. Без неговите насоки, нямаше да можем да направим платката и да доразвием проекта. Владо, също така, е винаги готов да ни помогне с каквото можем – още от самия хакатон, когато ни асистира с намирането на частите за проекта до 3 часа през нощта, така и до днес, за което наистина сме му благодарни.
 4. Какво да очакваме от вас наесен, какво искате да се случи с вашия проект?
  До есента искаме да имаме вече реализирано решение, което може да изпълнява задачи, като откриване на движение на ръцете, насочено мислене и т.н. посредством мозъчните вълни на човека. В бъдеще, проектът ще свободно достъпен за използване от всеки желаещ – от схемите на платката до софтуерният код.

Вдъхновихме ли ви?
Продължаваме и следващата седмица с представяне на проектите и нашите ученици.

А какво следва оттук насетне?
Учениците ще имат време до есента да реализират набелязаните от тях планове, като ще очакваме да видим резултатите от инициативата през октомври.
Пожелаваме успех на екипите и техните ментори!

Коментари