Проект Electry от ученическия иновационен хъб на ТУ-София

Августовски стартирахме с представянето на проектите участници в Ученически иновационен хъб на ТУ – София и техните създатели.
Както вече споделихме за първа година Техническият университет – София стартира инициатива за насърчаване на ученици да участват в научноизследователската дейност на университета, разработвайки иновативни проекти под ръководството на университетски преподаватели и ментори от ИТ бизнеса.

Втората ни среща е с екип Electry. Целта на проекта им е да се създаде прототип на електромер с разширени специални възможности за анализ на консумацията на електроенергия и нейното оптимизиране. Чрез анализ на характеристиките на потреблението с помощта на невронна мрежа ще се попълва база данни с детайлна информация за консумираната електроенергия. Проектът е на учениците Калоян Дойчинов, Васил Колев и Мартин Божилов от 10 А клас.
Техен ръководител е старши преподавател Валентин Иванов, а ментор – Иван Стефанов (ТУЕС’2018) и маг. инж. Владимир Колев.


Здравейте, представете се – кой клас сте, разкажете ни за проекта, върху който работите в ученическия иновационен хъб на ТУ-София?
Здравейте, ние сме Калоян Дойчинов, Васил Колев и Мартин Божилов от 10 А клас в ТУЕС. Преди да разкажем детайлно за проекта си, ще разгледаме кратката му предистория: ТУЕС е училище, което ти дава изключително много възможности за развитие не само на теория, но и на практика. На Hack TUES 6 на Васко му хрумна идеята за смарт водомер и така се стигна и до идеята ни да се съберем за Hack TUES GG (7) и да направим продължение – смарт електромер. В този проект се снемат характеристиките на електрическата мрежа по време на консумирането на електроенергия. Наред с операциите по анализирането им, тук има и технологии за комуникация с интернет, база данни, уеб и мобилните приложения, и не на последно място – невронна мрежа. Ние разработваме за първи път проект от такъв размер, и така увлечението ни прерасна в сериозен проект, който ще продължим да доразработваме и след края на участието ни в ученическия иновационен хъб на ТУ-София.

Какво ви носи участието ви в ученическия иновационен хъб на ТУ-София?
Участието ни в ученическия иновационен хъб на ТУ-София ни позволява да се докоснем до реалния свят, който е пълен с много възможности, както и конкурентност, но и с екипно/отборно мислене и приятелство. Участието ни носи и възможността да развием много по-голям проект, не само заради времето, с което разполагаме, но и заради помощта от ТУ-София.

Разкажете за вашия ментор – какви уроци и съвети сме получили?
Тъй като живеем във времената на достъпните и “бързи” забавления в интернет, като социалните мрежи, сайтове за видео споделяне или дори филми, всичко това малко по малко “изяжда” нашето време. Нашият ментор недвусмислено успява да ни покаже несъвместимостта между примамливото и възможността за достигането на комплексни постижения.


Какво да очакваме на есен от проекта и какво искате да постигнете с него?
До есента се стараем да направим хардуерно-софтуерната част от проекта да може добре да работи в комбинация от два консуматора и да има вградена невронна мрежа за разпознаването им. В съчетание с уеб, Android и iOS приложения това ще даде възможност всеки да успее да почувства нашата идея и на практика. А след това ще започнем да доразвиваме проекта с всички замислени подобрения – подобряване на мисълта на човека и електричеството, което ползва.

А какво следва оттук насетне?
Учениците ще имат време до есента да реализират набелязаните от тях планове, като ще очакваме да видим резултатите от инициативата през октомври.
Пожелаваме успех на екипите и техните ментори!


Вдъхновихме ли ви?
Продължаваме и следващата седмица с представяне на проектите и нашите ученици.

Коментари