The European Defense Tech Hackathon

Мюнхен, 28 – 30.06. 2024

В периода 28 – 30.06. 2024, учениците от Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет – София: Калоян Миладинов-11 В, Огнян Разсадов 11 В, Филостратос Титопулос 11Г, Александър Мечкаров 11 Г, с ментори Петър Кирков (завършил ТУЕС през 1997) и Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на Асоциация на Завършилите ТУЕС, участваха в първото издание на European Defense Tech Hackathon, който се провежда като част от фестивала на бъдещето Festival der Zukunft в Мюнхен.

С  над 100 участници, 34 проекта и панелни дискусии за най-новите тенденции в индустрията и участието на военни и технологични експерти от цяла Европа, включително представители на украинското Министерство на отбраната, в качеството им на ментори на място, участниците получиха пряка обратна връзка, за да итерират бързо и по-прецизно с крайна цел създаване на практични решения на проблеми в реалния свят.

Единствените участници идващи от България бяха учениците на Технологично училище “Електронни системи” към ТУ- София.

Умишлено организаторите бяха поставили широки предизвикателства, за да дадат възможност за творчество, а не за изграждане на нещо точно по спецификация.

Това накара екипите да работят не само по безпилотни летателни апарати, а по голямо разнообразие от проблеми и подходи към решенията. Например някои от тях изследваха флуоресцентни наночастици за проследяване на безпилотни превозни средства, реконструкция на 3D карти или откриване на промени в околната среда.

Какъв е българският проект?

Отборът разработи модул за дронове, който локализира противопехотни мини в сканираната зона и визуализира тяхната локация върху картата. Локализирането на мините става чрез анализ на термалното изображение на сканираната зона. Проектът започна с проучването на научни разработки по проблема, като седмица преди хакатона отбора с подкрепата на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ екипът успешно извърши наблюдения и генериране на набор от данни, с които да тренира алгоритмите за компютърно зрение – вид изкуствен интелект, който е в сърцето на модула. Целта на проекта е значително да се поевтини и улесни идентификацията на противопехотни мини, тъй като това е значителен проблем, който забавя възстановяването на нормалното функциониране на обществото и икономиката след приключване на бойните действия. Според Световната банка само разминирането на Украйна ще струва 37 милиарда долара.

Проектът на отбора и участието в хакатона се реализира с помощта на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Кои са победителите?

Победители в Европейския хакатон за отбранителна техника 2024:

✔️1-во място: Разпределено откриване на сигнали и цели с помощта на софтуерно дефинирано радио (SDR) и TDoA.

✔️2-ро място: microMANPAD, инструмент за защита срещу безпилотни летателни системи.

✔️3-то място: Модулът за откриване и локализиране на противопехотни мини въз основа на топлинната им сигнатура – отборът на ТУЕС!

Събитието се организира с помощта и подкрепата на компаниитe: Helsing, Auterion, DefSecIntel Solutions, Spleenlab GmbH, Quantum-Systems, Lambda Automata, TYTAN Technologies, ARX Robotics, General Catalyst, D3 Venture Capital Firm, Presto Ventures, Project A, Inflection.xyz, Entrepreneur First, Bundeswehr University Munich, TUM Venture Labs Aerospace, BRAVE1, The Ministry of Defense of Ukraine, Bundeswehr Cyber Innovation Hub

🎙️Jonatan Х. Лутер-Бергквист, съосновател на European Defense Tech, инвеститор в Inflection.xyz: „Бяхме поставили умишлено широки предизвикателства, за да дадем възможност за творчество, а не да създадем нещо точно по спецификация. Това накара екипите да работят не само по безпилотни летателни апарати, а по голямо разнообразие от проблеми и подходи към решенията. Например някои от тях изследваха флуоресцентни наночастици за проследяване на безпилотни превозни средства, реконструкция на 3D карти или откриване на промени в околната среда.“

Част от снимките на хакатона са дело на фотографа BabyPro ( https://babypro.art/ ), нает от организаторите на хакатона. Снимките му са одобрени за публично използване.

Малко история:

Подкрепа за големите идеи

Целият процес по кандидатстване, генериране на идея и нейната реализация, за да бъде представена на хакатона, е изцяло дело на ТУЕСарския екип от четирима единадесетокласници. Но за да успеят и да достигнат до тук, а и по-напред, получиха менторската подкрепа на Кирилка Ангелова – изпълнителен директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС и на Петър Кирков /випуск 1997 на ТУЕС/.

С огромна благодарност към всеки един дарител на АЗТУЕС, с ваша помощ ние от АЗТУЕС успяхме да финансираме участието на нашите талантливи ученици и да ги подкрепим, защото мисията на Асоциацията е да подпомага развитието на настоящите ученици и да ги свързва със завършилите и бизнеса. Участието в Мюнхен показа, че това е възможно!

Ако искате да подкрепите нашите усилия, можете да направите дарение чрез нашия сайт. Заедно можем да постигнем много!

Благодарим ви за подкрепата и доверие!

Коментари