„Жоро Къп“ 2022

На 14 октомври, след двугодишна пауза, се проведе любимия на всички ни спортен празник „Жоро Къп“! Празникът по традиция се провежда през октомври в памет на Георги Димитров – невероятен преподавател по физическо възпитание. И тази година ожесточените мачове се проведоха на терените Спортна София 2000 в Борисовата градина.

Празникът започна с кратка откриваща церемония, на която реч изнесоха любимия ни директор доц. д-р инж. Стела Стефанова, председателят на УС на АЗТУЕС Теодор Панайотов и господин Нелсон Карапетян, преподавател по Физическо възпитание и спорт.

След това учениците започнаха да загряват и скоро започнаха футболните мачове между класовете. Двубоите бяха оспорвани, вкараха се много голове, всеки участник яростно бранеше емблемата на своя клас. Агитките подкрепяха силно своите съученици и им даваха сили за нечувани обрати.

Важно е да се отбележи и женското присъствие във футболните отбори. Тази година се забелязаха доста момичета в отборите на 9-ти клас, а и не само. Те се бореха наравно с момчетата и дори мотивираха съотборниците си да се справят още по – добре.

Освен футбола, имаше турнири и в още две дисциплини – шах и тенис на маса, теглене на въже. Тази година имаше рекорден брой участници в турнира по шах. Можем да забележим, че този спорт е все по – често срещан сред новите випуски.

За учениците, които не участваха в нито един от турнирите имаше организиран специален Treasure Hunt – разделени по отбори, учениците трябваше да изпълняват разнородни предизвикателства, които ги поставяха извън зоната им на комфорт, тестваха тяхната креативност и ги предизвикваха да търсят различни обекти из Борисовата градина. Всички много се забавляваха, докато изпълняваха задачите и се връщаха за проверка с усмивка на лице.

В късния следобед се изигра решаващия финал на футболния турнир – 12В клас срещу 9Г клас. Мачът беше много оспорван, играта беше основно в центъра. В края на първата част дванадесетокласниците успяха да пробият защитата на 9-ти клас и се стигна до гол. Ревът от агитките край терена беше оглушителен. Но другия отбор се събра и в началото на втората част изравни резултата. Отново скандирания от скамейките. Всеки има своя фаворит и ревностно го подкрепя. Времето изтича, двата отбора непрестанно се нападат и създават опасни положения пред вратата на съперника. Съдията дава 5 минути добавено време, но и то не стигна на отборите, за да вкарат победния гол. Така се стигна до дузпи, които бяха спечелени от 9-ти клас – те са новите шампиони на Жоро къп!

Вълнуващият спортен празник завърши с церемония по награждаване, където победителите в трежър хънта, турнира по шах, турнира по тенис и футболната надпревара бяха наградени. Всички се радваха, защото както гласи олимпийския принцип: „Най-важното е не победата, а участието. Както в повечето аспекти от живота – не е важен триумфът, а борбата.“  

Един, невероятен празник! Традиция в TUES! Спазвайки спортсменство и олимпийския дух!

Ние от АЗТУЕС изказваме своите поздравления за всички участници, доброволци, преподаватели и ръководството на любимото ни училище!Спортът сплотява!

За повече снимки от турнирите вижте тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.807130067255539&type=3

За повече снимки от Трежър хънта: https://www.facebook.com/media/set?vanity=tues.bg&set=a.809902740311605

По статията работи: Златина Лилова – 12 А клас, доброволец на АЗТУЕС 👇

По отразяване в социалните медии работи: Цветина Джунанкова – 12 Г, доброволец на АЗТУЕС 👇

Фотографи: Калоян Дойчинов – 11 А клас, Никола Сачков – 10В клас, Ивайла Барух – 11В клас, Александър Божинов – 12В клас

Treasurе Hunt доброволци: Златина Лилова – 12 А клас, Николай Лазаров – 12 А, Боряна Стефанова – 12 А, Иван Георгиев – 11 А, Пламена Георгиева – 11 Г, Мартин Тарлев – 11 Г клас, Виктор Димитров – 11 Г клас, Александър Иванов – 11 А клас.

До нови туесарски срещи!

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

Вдъхновихме ли ви? ❤️

Коментари