Проект Notewell ОТ УЧЕНИЧЕСКИЯ ИНОВАЦИОНЕН ХЪБ НА ТУ-СОФИЯ

Отбелязахме първия учебен ден… И както се казва с нетърпение и надежда за една ползотворна нова учебна година споделяме с вас шестата ни среща с нашите участници в ученическия иновационен хъб на ТУ-София.

Денис Мирчев, Божидар Павлов и Калоян Миладинов започват да работят по проекта миналата учебна година в 8. клас с ръководител старши преподавател Мила Нейкова и ментори – Теодора Йовчева (ТУЕС’2020) и Илиян Кордев (ТУЕС’2018).

Днес те вече са представители на 9 В клас и усилено работят по техния проект Notewell – приложение за писане и споделяне на кратки, ясни и точни план-конспекти.

Припомняме, че проектите на нашите талантливи ученици са част от конкурса “Ученически иновационен хъб” към ТУ – София. Тази година Техническият университет – София за първа година стартира инициатива за насърчаване на ученици да участват в научноизследователската дейност на университета, разработвайки иновативни проекти под ръководството на университетски преподаватели и ментори от ИТ бизнеса.

Какво ни споделиха Денис, Божидар и Калоян четете в следващите редове.

1. Здравейте, представете се – кой клас сте, разкажете ни за проекта, върху който работите в ученическия иновационен хъб на ТУ-София?

Ние сме Божидар Павлов, Денис Мирчев и Калоян Миладинов и тримата сме 9-токласници. Проектът ни – “Notewell”, представлява приложение стремящо се да улесни училищната/академичната подготовка като предоставя средства за писане и споделяне на планове, които да съдържат най-важното от даден урок. Към плановете могат да се изготвят тестове, с които потребителят може да затвърди знанията си.

2. Какво ви носи участието ви в иновационния хъб?

Участието в иновационния хъб ни донесе и още продължава да ни носи опит и знания, свързани с работата по проекти в сферата на софтуерната индустрия, като за нас това е първият сериозен проект с ясна визия. Освен този опит и знания, иновационният хъб ни донесе незабравими спомени и преживявания, като сплоти още повече нашия екип.

3. Разкажете ни за вашите ментори – какви са уроците и съветите, които получихте?

Проектът ни сигурно нямаше да има вида, в който е сега, без отзивчивата помощ на менторите ни. Освен с морална подкрепа и идеи, те ни помогнаха с много от техническата част от проекта, било то оправяне на бъгове в 10 часа вечерта, или помагане с използването на някоя нова за нас технология.

Теодора Йовчева, единият ни ментор, разби процеса на разработка на по-малки и логично подредени части, като ни показа много модели за изграждане на софтуер на производствено ниво и ни сподели изключително много съвети, които ни спестиха седмици.

Другият ни ментор – Илиян Кордев, ни помогна с прилагането на изкуствения интелект. Той ни даде експертиза върху събирането на данни за тренировката и настройката на използваните модели, избора на модели за определените задачи, използването на тези модели и ни насърчаваше на всяка крачка от разработването на проекта.

Много сме благодарни на менторите ни за тяхното огромно съдействие през цялото това време! ❤️

4. Какво да очакваме от вас наесен, какво искате да се случи с вашия проект?

Нашата крайна цел е да изградим завършен продукт, който би бил полезен, както на нас, така и на много други. Продукт, който би решил не само проблемите свързани с ученето, които ние като ученици срещаме, а също би помогнал на хората да извлекат от един текст само нужната им информация, като едновременно пестят ценно време.

Стискаме палци на младежите и искрено се възхищаваме на идеите и желанието им за работа!

Вдъхновихме ли ви?

Продължаваме и следващата седмица с представяне на проектите и нашите ученици, участници в конкурса “Ученически иновационен хъб”към ТУ- София.

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение – разберете как оттук.

С поздрав,

АЗТУЕС

Коментари