Лицата на АЗТУЕС – Александър Цокев

Искрено вярваме, че смисълът е в истинските истории.

Истории, които вдъхновяват, истории на хора, които носят TUES в сърцето, носят и историята на ученическата тръпка и туесарска подкрепа.

И през 2021 не успяхме да ви срещнем на живо, но за сметка на това ще продължим да ви срещаме виртуално с вдъхновяващи ТУЕС алумни, които все още поддържат връзката си с любимото училище.

В нашата любима рубриката “Лицата на АЗТУЕС”, днес ви срещаме с един успешен туесар, випуск 1997 година.
За прекрасните години в ТУЕС, за благодарността към училището и преподавателите, както и с какво ТУЕС е дало тласък на кариерата му ще ни разкаже Александър Цокев – випуск 1997г.

Кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Випуск 1997, но все едно беше вчера. Поглеждайки към отминалото време, въпреки че годините летят, времето прекарано в ТУЕС остава незабравимо. След ТУЕС, съвсем очаквано за повечето, завърших ТУ и продължих с научна кариера. След придобиване на научна степен „доктор“ и научна длъжност „доцент“ станах заместник декан на МТФ в ТУ. Над 20 години се занимавам и работя в областта на киберсигурността, а от няколко години ръководя “Advanced Security Operations Center” в Телелинк Бизнес Сървисис. През 2021 година замених изцяло преподаването в университета с ангажиментите ми към ТБС.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

За мен ТУЕС е … „ТУЕС“. Трудно е да се определи с няколко изречения, защото това беше много повече от училище. Това бяха едни изключителни години, свързани с придобиване на знания и израстване, приятелства и старт в кариерата. ТУЕС не беше просто училище, а място където ходихме с желание и хъс. Поглеждайки назад и вече през призмата на отминалите години оценявам колко много са ни дали всички преподаватели и служители от ТУЕС – не е лесно да спечелиш и да запазиш вниманието и уважението на класове с младежи в една трудна възраст. „ТУЕС“ се превърна в нарицателно, както и „ТУЕСАР“, а за всички които сме завършили това страхотно място това носи значение, което не е лесно да се опише с думи.

Спомените от времето, когато бяхме ученици в ТУЕС са много и определено положителни. Незабравимо е как ходихме всеки обяд от 10-то училище към Окръжна Болница, пеша, без значение от времето и не си помисляхме  „да кривнем от пътя“. Няма да забравя и всичките весели моменти, закачки и тинейджърски бели, които сме правили. Замисляйки се за всичко това отново усещам колко силно ми липсват тези години.

Също така, винаги когато някой около мен спомене или чуя „жица“, няма как и да не се сетя, че това е „… на баба ти простора“.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

Виждайки всички усилия, които преподавателският и административният състав на ТУЕС полагат за да запазят нивото на преподаване за учениците, непрекъснато да адаптират учебният материал към изключително бързо променящата се област на информационните и комуникационни технологии, както и постигнатите резултати от възпитаниците, считам че всеки един от нас, който е завършил ТУЕС, има с какво да подкрепи училището. Тук не визирам финансов ресурс, а неща като споделяне на опит и знания (в много случаи по-ценно от финансова помощ), помощ при първите стъпки в кариерата на завършващите и много други. За мен е чест да бъда поне от малко в помощ на ТУЕС като ръководя дипломанти, защото работата с учениците е процес на учене и за двете страни. Всеки един интересен проект е предизвикателство, а постигнатите успехи на дипломантите ме карат да се чувствам горд.

Посланието, което ще си позволя да споделя е да не забравяме какво означаваше ТУЕС за нас и да се опитаме да приложим взаимното уважение, амбицията, стремежа към нови знания във всеки един ден и във всяка една задача.

Какво предстои?

Нови срещи, нови истории – това предстои, а дотогава очаквайте епизодите на училищния подкаст – “TUES Talks”. С наша помощ ученически доброволчески екип стартира първия училищен подкаст: https://tuestalks.buzzsprout.com/

Междувременно нов випуск будни умове имат нужда от напътствие в най-важната задача от образованието им в ТУЕС – изготвянето на дипломен проект по специалността, която изучават. Как да се включите? Ако имате желание да се ангажирате като ръководител на дипломна работа, моля, регистрирайте се тук:https://bit.ly/30w6vUg до 24 октомври 2021 г.

Повече за кампанията, ролята на дипломния ръководител ще намерите в нашата статия: https://aztues.bg/tues-diploma-advisors-2021/

Вдъхновихме ли ви?

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

С поздрав, 

АЗТУЕС

Коментари