Ученици се подготвят за онлайн хакатон в ТУЕС

Седмото издание на ученическото състезание по програмиране Hack TUES ще се проведе в изцяло в онлайн формат от 11 до 14 март

От 11 до 14 март ще се проведе седмото издание на ученическия хакатон Hack TUES, организиран от учениците в столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. За първи път състезанието по програмиране, в което ще участват близо 200 ученици, ще бъде изцяло в онлайн формат. За успешната дистанционна работа на младите програмисти ще помагат десетки ментори – професионалисти от различни ИТ компании, както и доброволци, завършили училището. 

За да мотивират отборите за оспорваната надпревара, учениците от организационния екип на хакатона са подготвили серия от онлайн семинари за съучениците си. В тях ще се представят теми като изкуствен интелект, разработване на игри, вградени микрокомпютърни системи, работа с Git и GitHub и презентационни умения. Тези подготвителни срещи започнаха още в средата на м. февруари.  

В хакатона ще вземат участие 193 ученици в 45 отбори. Темата, по която те ще работят, ще бъде обявена при откриването на 11 март, от 18:00 ч. в YouTube канала на ТУЕС

За да бъде още по-успешно представянето на учениците в състезанието, веднага след откриването, те ще се срещнат онлайн с експерти по темата на хакатона. Така ще се запознаят със спецификите и основните предизвикателства в конкретния сектор, и ще имат възможност да адресират определени обществени нужди със своите високотехнологични проекти. Организаторите се надяват по този начин да бъде даден шанс след състезанието най-добрите проекти да получат подкрепа за пълното им реализиране и прилагане в практиката.

Учениците ще имат на разположение два дни, за да изготвят своите софтуерни и хардуерни проекти (12 и 13 март), а на 14.03.2021 г. ще се проведат полуфиналите и финалите на състезанието. В края на деня ще бъдат обявени и победителите. Финалът и награждаването също ще се излъчват на живо в YouTube канала на ТУЕС от 20:00ч. Отборите, класирали се на първо, второ и трето място ще спечелят награди в размер на 1000 лв., 750 лв. и 500 лв. под формата на стипендии. За всички други отбори, ще има специални награди, предоставени им от нашите спонсори. 

Hack TUES е доказателство и за успешно работещия модел на партньорство между бизнеса и образованието. За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание. През 2021 г. хакатонът е подкрепен от Chaos Group, Experian България, SAP, TelebidPro, VMware Bulgaria, А1 България, Nemetschek Bulgaria, Strypes, Astea Solutions, Bosch.IO, CPD Ltd., DevriX, Dopamine и Paysafe.

    Хакатонът в ТУЕС е първият и единствен по рода си в България, организиран от ученици за ученици. Началото е дадено през 2015 г. като инициатива на ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София, като няколко издания по-късно, Hack TUES е вече една от емблематичните трибуни за изява на учениците – както като участници в състезанието, така и като доброволци и организатори на мащабната проява. 

    “Седмият хакатон в ТУЕС е доказателство, че ентусиазмът на учениците не познава граници. Дори и в онлайн формат състезанието запазва високите изисквания към участниците и е с изключително добра организация, благодарение на ученическия организационен екип. Благодарим на бизнеса и на всички доброволци, които отново подкрепят това знаково събитие. Очакваме отново в края на състезанието да видим изключително находчиви проекти, изпълнени на високо технологично ниво.“ – казва доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет – София.  

    Партньори на събитието са Booost, Bulged, Campus X, CloudBalkan, Comet Electronics, Domino’s, Galactic Banitsa, init Lab, Ora и Roobar. Медиен партньор е DevStyleR.

    Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са автоматизирана система за доставка на пратки с дронове, радио на 60 години, което използва нови технологии, браузър разширение за Chrome, коeто следи дали съдържание, което човек чете не е пропаганда, съвременен водомер с дисплей, отчитащ моментното и месечното потребление на водата, проект за виртуално изобразяване на високотехнологичен дом, вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора, платформа за решаване на геометрични задачи, система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и 2D симулация на генетичен алгоритъм.

Откриването на Hack TUES GG е на 11-ти март, четвъртък, от 18:00ч. и ще бъде излъчвано в YouTube канала ТУЕС към ТУ – София.

Награждаването на отборите ще се излъчи в същия канал на 14-ти март, неделя, от 20:00 ч.

Още за Hack TUES GG може да намерите на сайта на Hack TUES и във Фейсбук страницата на събитието.

Коментари