ЛИЦАТА НА АЗТУЕС- ВЕСЕЛИН АЛЕКСАНДРОВ

Гостът ни тази седмица в рубриката “Лицата на АЗТУЕС” е випуск 1996 година. За него ТУЕС е: “доказана школа, която подготвя възпитаниците си за живота – учи ги да разсъждават, да бъдат критични (основно към себе си), да си поставят високи цели. Хората с такива качества са двигатели на прогреса в обществото, бъдещи лидери и откриватели.”

Самият той е лидер, начело на голяма ИТ компания, туесар по душа, част от Обществения съвет на ТУЕС и  активно подкрепящ лятната практика на учениците. 

Той е Веселин Александров.

 Какво ни сподели, ще разберете в следващите редове…

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

ВА: Казвам се Веселин Александров и завърших специалност „Системно програмиране“ в ТУЕС през далечната вече 1996 година. Продължих обучението си във Варненския икономически университет, където успешно „смесих“ техническите познания от ТУЕС с тези за невидимата движеща сила на икономиката. След 8 години лутане на различни технически позиции в банковия и търговски сектор, през 2006 година започнах работа в Софтуер АГ България и така вече 15 години всеки ден се радвам на възможността да се уча на новостите в IT сферата и да общувам с умни и амбициозни млади хора. 

За тези 15 години успях да постигна много, а навиците и знанията, придобити в ТУЕС, бяха ключови. В момента съм изпълнителен директор на Software AG в България.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето, когато беше ученик в ТУЕС?

За мен ТУЕС е място, от което започна едно невероятно пътешествие. ТУЕС дава възможност на любознателните да открият възможностите на технологиите. От малък четях много книги, а сферата на технологиите винаги е била много интересна за мен. Така изборът на училище беше ясен. 

Стартът в ТУЕС беше труден. Нивото на училището винаги е било високо – изискванията към самодисциплината и самоорганизацията на учениците са съизмерими с тези на студентите в Техническия университет. Учехме 6 дни в седмицата, а аз живея близо до София и пътуването до училище си беше истинско приключение, особено предвид факта, че тогава нямаше метро. Поради всеизвестните проблеми със сградния фонд на училището, прекарвахме доста време блуждаейки между 10-то училище в Младост 1 и познатата сега основна сграда на ТУЕС – зиме, лете, в жега и студ, често спринтиращи, за да хванем следващия час. 😊

А в същите тези часове често обстановката беше нажежена – дали от разгорещен исторически спор, дали от сгрешена схема с ценерови диоди, дали от „криво“ уравнение по математика… 😊 Именно тези моменти на „титаничен сблъсък“ на възгледи и характери са се запечатали в съзнанието ми, а и в голяма степен са спомогнали за оформянето ми като характер. 😊

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

Подкрепям училището и Асоциацията на завършилите ТУЕС, защото училището и неговият уникален модел са основа на IT бранша в България. Независимо в каква посока поема всеки туесар след завършването си, всички ние сме свързани с приключението, през което сме преминали, докато сме учили тук. Радвам се на успехите на ТУЕС. Учениците се представят впечатляващо не само на училищния хакатон Hack TUES, но и на външни състезания от всякакъв вид, показвайки на какво са способни туесарите.

Благодарим ти! И за финал…

За финал искам да оставя послание на учениците да не се отказват заради трудностите, които  срещат сега и които със сигурност ще срещат и в бъдеще. Нека дават всичко от себе си, защото потенциалът им ще бъде оценен. Пожелавам им да преследват целите си и да работят усърдно, да се учат от грешките си и да предават нататък туесарския дух.

За Веселин Александров
Родител на ученик от випуск 2023 и бивш възпитаник на ТУЕС – випуск 1996 .
Веселин има зад гърба си 20+ години професионален опит, над 14 от които са в Софтуер АГ – като системен администратор, прокурист, ръководител на централния R&D инфраструктурен екип, а от пролетта на 2015 вече е в ролята си на Изпълнителен Директор на Софтуер АГ ДЦ България. Завършва ТУЕС през 1996, като после следва и придобива Бакалавър „Индустриална Икономика“ от Икономическия Университет във Варна.

КАКВО СЛЕДВА?

С кого ще ви срещнем следващата седмица? Ще запазим в тайна за сега! Ключовата дума е ТУЕС!

Междувременно, предстои ни избор за нов Управителен Съвет, ако имате интерес да се включите, пишете ни на [email protected].

Може да подкрепите АЗТУЕС, чрез дарение –  разберете как оттук.

Коментари