ЛИЦАТА НА АЗТУЕС – МАРТИН МАРКОВ

Гостът ни тази седмица в рубриката “Лицата на АЗТУЕС” е випуск 2012 година. За него ТУЕС е: “един добър пример за други училища в различни индустрии, защото това е доказан модел, който наистина работи”. 
За ТУЕС, за приятелствата, за това, какво е да основеш компания със съученици от ТУЕС и още любопитни неща, прочетете в следващите редове. 
Той е Мартин Марков, съосновател на Аполика

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Здравейте, казвам се Мартин Марков и съм випуск 2012. Започнах да работя професионално в индустрията още от 10-11 клас, като след завършването на ТУЕС прекарах около година и половина в различни фирми. Моята страст винаги са били мобилните технологии и приложения, и така заедно с двама мои съученици от ТУЕС (Ралица Иванова и Деян Геновски) основахме компания за разработка на мобилен софтуер.
Започнахме с най-разнообразни проекти в различни индустрии. Едно от най-важните неща, които научих в ТУЕС, е да не бъдем посредствени и да разработваме софтуер с високо качество. Това е водещо в нашата компания още от първия ден – стремим се да бъдем сред най-добрите на пазара и да разработваме качествени продукти за нашите клиенти. 
На база на добрата ни работа пораснахме до екип от 30-35 човека изцяло органично, без нито стотинка за маркетинг и продажби. Фокусът ни през последните години и нашият план за бъдещето е да работим основно със стартъпи в различни фази. За тези 7 години на пазара видяхме много успешни, както и неуспешни примери за това, как технологията помага или срива една компания, като на база на този опит вярвам, че можем да дадем много стойност на един startup, дори и чисто продуктово. 
Преди година основахме и наш собствен startup – Vitesse Running, който цели да замести треньора по бягане на дълги дистанции за хоби бегачи. Имплементирали сме изкуствен интелект, с който тренировките на всеки потребител се анализират и виртуалният треньорът избира най-подходящата такава за следващите дни.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

ТУЕС беше мой осъзнат избор още в 7 клас. Това бе моето единствено желание за продължение на образованието ми, но изобщо не предполагах какво ме чака там. Училището няма нищо общо с познатите форми на обучение и мисля, че това е най-голямото му предимство. Това, че учениците там имат достъп до едни от най-големите професионалисти в индустрията, е безценно. Уникалният модел, при който завършващите и вече работещи бивши ученици се връщат, за да предадат своите знания на тези, които ще ги последват, прави училището наистина успешно. За пример – около 90% от съучениците ми работят в индустрията, което само по себе си говори за успеха на ТУЕС.
Ярък спомен за мен остават енергията и искрата, която преподавателите там запалваха във всеки един от нас, за което използвам случая да им благодаря. Приемахме ученето като нещо, което наистина искаш да правиш и чакаш всеки следващ час, за да усвоиш нови знания и по-късно да ги приложиш. Това беше съчетано с желязна дисциплина и много добър екип. 
Сещам се за едно случка – имахме да правим контролно по един от софтуерните предмети, като ни беше позволено да си помагаме и да го направим, откъдето поискаме. Тестът бе различен за всеки и единственото условие беше, че всички трябва да започнем по едно и също време. Тогава целият клас се събрахме в нас, орагнизирахме се всеки със своя лаптоп, като по-добрите и бързите ученици решиха теста и помогнаха на другите след това. Този пример за работа в екип не може да бъде толкова бързо осъзнат, без значение колко книги, презентации или конференции изгледаш. Резултатът беше, че всеки един бе изкарал по-добри оценки, отколкото ако всеки работеше сам за себе си. 
Всички тези неща гледаме да ги прилагаме и в нашата компания, като няма да излъжем, ако кажем, че основните принципи на ТУЕС са основни и при нас.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

Уникалният модел на училището и приносът му към IT индустрията са нещата, заради които си струва да подкрепяш това, което е ТУЕС. Училището и преподавателите в него са били едно от най-важните неща в живота ми дотук и без тях нямаше да бъда това, което съм. Контактите и приятелствата, които имам оттам, си остават за цял живот. Подкрепата ми е най-малкото, което бих могъл да направя, за да се отблагодаря за това, което съм получил.
Посланието ми и това, което би ме направил щастлив, е все повече и повече туесари да се включват в инициативите на организацията. Нека ТУЕС е един добър пример за други училища в различни индустрии, защото това е доказан модел, който наистина работи.

Вдъхновихме ли ви?

С кого ще ви срещнем следващата седмица? Ще запазим в тайна засега! Ключовата дума е ТУЕС!

Междувременно, предстои ни избор за нов Управителен Съвет. Ако имате интерес да се включите, пишете ни на [email protected]

Може да подкрепите АЗТУЕС, чрез дарение –  разберете как оттук.

Коментари