Емблематичният за ТУЕС ученически хакатон се задава

Осмото издание на емблематичния за ТУЕС хакатон “Hack TUES”, организиран от ученици за ученици, ще се проведе в онлайн формат от 10 до 13 март 2022 година.

От 10 до 13 март ще се проведе осмото издание на ученическия хакатон Hack TUES, организиран от учениците в столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София в тясно сътрудничество и под ръководството на екипа на АЗТУЕС. И тази година състезанието, в което ще участват близо 250 ученици, ще се проведе изцяло в онлайн формат. Младите ИТ специалисти ще имат възможността да комуникират с десетки ментори – професионалисти от различни ИТ компании, които ще им помагат за реализацията на иновативните им идеи.

Младежите от организационния екип на Hack TUES Infinity са подготвили серия от онлайн обучения по актуални теми, чиято цел е да подготвят участниците за оспорваната надпревара. В тях ще се запознаят с разработката на мобилни приложения, вградени микрокомпютърни системи, работа с Git и GitHub, презентационни умения, работа в екип и организиране на времето. Тези подготвителни срещи ще започнат в средата на месец февруари. 

Участие в  хакатона ще вземат 250 ученици в 50 отбора. Темата на събитието ще бъде обявена при откриването му на 10 март, от 18:00 ч. в YouTube канала на ТУЕС.

Специално организирана лекция, свързана с темата на хакатона, ще се проведе минути след откриващата церемония, като целта на тази лекция е да бъдат насочени участниците към по-ефективно генериране на идеи и търсене на проблеми и техните решения.

Учениците ще имат на разположение два дни, за да реализират своите софтуерни и хардуерни проекти (11 и 12 март), а на 13.03.2022 г. ще се проведат полуфиналите и финалите на Hack TUES Infinty. В края на деня ще бъдат обявени и победителите. Финалът и награждаването също ще се излъчват на живо в YouTube канала на ТУЕС към 19:00ч. Отборите, класирали се на първо, второ и трето място ще спечелят награди в размер на 1000 лв., 750 лв. и 500 лв. под формата на стипендии. За всички останали отбори, ще има специални награди, предоставени от нашите спонсори.

Hack TUES е доказателство за успешно работещия модел на партньорство между бизнеса и образованието. Смело  можем да се поздравим с рекордния брой споносори, които подкрепят събитието. Те са Acronis, Appolica, Chaos Group, Experian Bulgaria, M2M Services, Progress, SAP Labs Bulgaria, Schwarz IT Bulgaria, TelebidPro, VMware, A1 България, CPD Ltd., LimeChain, MentorMate, ММ-Solutions, Nemetschek Bulgaria, Paysafe, Telelink Business Services, Astea Solutions, Bosch.IO, DevriX, IBM Bulgaria, MINA Office of Telco System, Ocado technology, Ubisoft Sofia.

            Хакатонът на ТУЕС е първият и единствен по рода си в България, организиран от ученици за ученици. Началото е дадено през 2015 г. като инициатива на ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София, няколко издания по-късно, Hack TUES е неповторим шанс за изява на учениците – както като участници в състезанието, така и като доброволци и организатори на мащабното събитие.

            „Изключително ми е приятно. Впечатлена и развълнувана съм, че за поредна година присъствам на това събитие, което вече се е превърнало в традиция. Винаги когато “туесарите” излизат на сцената, за да проявят своя ентусиазъм и професионализъм, то всеки път си казвам – Да! Има смисъл в усилията на всички вас. На участниците, които поздравявам за ентусиазма и желанието да се изявят. На организаторите за грандиозните усилия, защото да организираш такова събитие онлайн не е никак лесно. На всички, които ни подкрепят – Асоциацията на завършилите, ТУЕС братството, спонсорите, менторите и ИТ бранша. Благодарна съм за изключителния модел, който прилагаме през годините. Много се вълнувам и съм много щастлива, че нашите ученици показват на какво са способни. Те демонстрират своите знания и умения в ИТ областта. Това е ИТ бъдещето на България, на ТУЕС… ”, сподели Стела Стефанова, директор на Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет – София на откриващата церемония на седмото издание Hack Tues GG.

Тя продължи с възхищение, че бизнес, университет и училище, вървят рамо до рамо, за да създадат ИТ бъдещето на България, като визираше ИТ браншът, ТУ – София и ТУЕС.

            „Именно тясното сътрудничество с бизнеса, добавя стойност и изгражда изключителни професионалисти в технологичната сфера в България. Радостна съм, че за поредна година АЗТУЕС координира и менторства това емблематично събитие, което дава възможност за създаване на иновации от ученици още от ученическата скамейка с директно менторство от бизнеса и ИТ сектора. Този дух на новаторство и предприемчивост са сред основните умения, които изграждат бъдещите ИТ специалисти и ги правят адекватни на предизвикателствата, с които се сблъскват в днешния свят.“, сподели Кирилка Ангелова, Изпълнителен директор на АЗТУЕС.  

            Партньори на събитието към момента са Sofia Tech Park, Bulged, Brain Foods и Streamer.bg

            Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са приложение, което предлага най-удобния маршрут за велосипедисти, базирайки се на замърсяването на въздуха, чат бот, който с помощта на машинно самообучение, ни помага да разберем заобикалящите ни екологични проблеми, робот, който се придвижва и на базата на изкуствен интелект, разпознава отпадъци и ги събира, IoT система, която управлява системите в дома, като намалява излишната консумация на електроенергия, автоматизирана система за доставка на пратки с дронове, радио на 60 години, което използва нови технологии, браузър разширение за Chrome, коeто следи дали съдържание, което човек чете не е пропаганда, проект за виртуално изобразяване на високотехнологичен дом, вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора, система за проследяване на автентичността на прод приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и 2D симулация на генетичен алгоритъм.

Регистрацията е отворена!

Още за Hack TUES Infinity може да намерите на сайта на Hack TUES и във Фейсбук страницата на събитието.

Коментари