Hack TUES X бе велик!

Десетото юбилейно издание на единствения хакатон в България, организиран от ученици за ученици, бе велик! Ембматичният за ТУЕС хакатон се проведе между 13 и 16 март в Иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, където с предизвикателствата и възможностите се справяха 70 ученически отбора и 12 отбора от завършили ТУЕС.

Ето и малко цифри!

13-членен организационен екип;
11 доброволци;
3-ма тематични лектори;
2-ма ментори от АЗТУЕС;
365 участници;
70 отбора от ученици;
14 отбора от завършили;
70 ментори;
35 жури на полуфинал;
14-членно жури на финал;
5-членно жури на финал-завършили;
30 ИТ компании;
12 партньори.

„Някои от причините ТУЕС да бъде толкова добър пример за училище, свързано с реалния живот и с бъдещето на технологиите, се крият в това, че учениците могат да работят с професионалисти по реални проекти“, посочи зам.-министъра на образованието Наталия Митева.

„Устойчива традиция, която води до това нашето общество да има силен технически елит, да има инжинерно познание и мисъл и по този начин да върви напред!“, сподели проф. дн инж Иван Кралов.

„Hack TUES е емблемата на нашето училище, всеки един от нас си задава въпроса „Кои ще са датите на Hack TUES и каква ще е темата?“ още от началото на учебната година. Проследила съм израстването на хакатона и сега с голямо нетърпение очаквам какво ще се случи на десетото юбилейно издание! Очаквам експлозия от нови идеи, възможности и постигнати върхове, много креативност от ваша страна!“, каза директора на ТУЕС – Веселка Христова.

„Организацията на хакатона – тази симбиоза продължава и се развива вече почти 10 години. Искам да приветствам всички участници и да им кажа, че вече те са победители изобщо, явявайки се на този хакатон, защото имат смелостта, желанието да развият и покажат своята креативност пред всички, независимо кои са наградени и кои не“ – сподели Радостина Герчева, председател на управителния съвет на АЗТУЕС.

„Изключително много се радвам, че дадохме старта на десетото юбилейно издание на емблематичния за ТУЕС хакатон, организиран от ученици за ученици. Още по-щастлива съм, че тази година на десетото юбилейно издание имаме 12 отбора на завършили ученици. Не знам дали знаете, но годината 2024 е всъщност под знака на олимпийските игри. Някои твърдят, че олимпийският принцип е „Важно е участието“. Всъщност олимпийският принцип гласи „Най-важното нещо в живота е не триумфът, а битката; важното е не да си победил, а да си се борил добре“. Всички тръпнем в очакване какви ще са проектите и искрено вярваме, че ще има сътрудничество и уважение между участниците! За нас всички, които са дръзнали да се запишат, са победители. Пожелавам ви много код, екипна работа, готини разработки“- сподели изпълнителният директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС – Кирилка Ангелова.

„Инициативата Hack TUES отговаря в голяма степен на приоритетите на стратегията на ЮНЕСКО за TVET за годините 2022 до 2029 г. Тя подготвя учениците:
● с умения за учене, работа и живот;
● с технически умения, които допринасят за устойчиви икономики;
● с умения, които допринасят положително за обществата.
Тазгодишните теми на хакатона бяха: граждански технологии, изследване на безкрайния океан, хакнете вашето хоби и умно училище.

Участниците бяха 364 ученици, разделени в 70 отбора, съставени от настоящи ученици, както и 12 отбора със завършили ученици. Всеки отбор бе с индивидуален ментор, който ги насочва и им помага в генерирането и осъществяването на техните идеи. Менторите са възпитаници на ТУЕС и/или са членове на екип от 30 ИТ компании, които подкрепят Hack TUES X.

Hack TUES X завърши на 16.03.2023 г, като в този ден отборите предадоха своите разработени проекти.

Формат на състезанието:
Полуфинал – 7 паралелни полуфинала по 10 отбора от 5-членно жури, като от всеки от тях се излъчи отбор, който да премине на финали.

Финал – 12 членно жури излъчи победителите измежду 15 отбора.

Официалният край на Hack TUES X сложи вълнуващата церемония по награждаването на отборите, изпълнена с много награди и признание към работата на всички екипи. Специална покана получиха всички девет предходни организационни екипа, без които Hack TUES X нямаше да достигне този огромен мащаб.
Hack TUES X се првърна в празник за всички нас!

И все пак кои са победителите на Hack TUES X?

Третото място завършили, връчено от изпълнителния директор на АЗТУЕС и ментор на организационния екип – Кирилка Ангелова, отиде при отбор „Отчасти Лемниската“. Те разработиха приложение, интуитивно превеждащо законов текст (какъвто е например документ за наложен фиш) на лесен и разбираем за нарушителя език. 

 Третото място ученици, връчено от миналия организационен екип – Hack TUES 9, отиде при отбор „Пандишпанчета“. Те разработиха web3 платформа, позволяваща на фотографи, да продават сигурно правата над техните снимки, чрез използването на NFT технология. 

На второ място завършили се класира отбор “Go6o”. Те изобретиха платформа за лесно търсене и извличане на информация от българските закони. 

При учениците на второ място, връчено от директора на ТУЕС Веселка Христова, дойде отбор “Sector C”. Те разработиха мобилно приложение, което визуализира задачи по стереометрия и показва стъпка по стъпка как да се реши задачата. 

 Победители при завършилите ТУЕС-ари са „Почти Лемниската“, които заедно с „Отчасти Лемниската“ спечелиха на Hack TUES Infinity! Те разработиха проект, който оптимизира светофарите на София, използвайки данни в реално време и разпознаване на изображения, за да подобри потока и намали задръстванията. Той категоризира превозните средства, разпознава еко стикери и се интегрира с навигационни приложения, за да покаже текущия статус на светофарите. 

Победителите в юбилейното издание на Hack TUES са „Не се чете“! Младежите от 11 и 10 клас разработиха иновативна система за наблюдение на водната среда, разработена за измерване на pH нивата, идентифициране на нефтени замърсявания и локализиране на надводни обекти, която ги сложи на златния подиум. 

Наградата за изгряващи звезди, връчена от Кирилка Ангелова, спечели отбор “CtrlAltDefeat”.

Наградата за най-добра презентация, връчена от научния ръководител на ТУ София Петър Якимов, спечели отбор “Brain Bugged”.

Специални награди от партньорите и спонсори на хакатона спечелиха:
– Васил Нейчев, представител на А1, награди отбор CtrlAltDefeat;
– Елица Молова, представител на София Тех парк, награди отбори “TtT” и “Double oreo”;
– Александър Йорданов, представител на Astea Solutions, награди отбор „C-3PO“;
– Теодора Йовчева, представител на Dreamix, награди отбор „А4 само хартия“;
– Моника Симеонова и Андон Мицов, представители на Dynamo Software, наградиха отбор „Само по жици“;
– Симеон Костадинов, представител на Global Foundaries, награди отбор “TtT;
– Калоян Миладинов, екип спонсори в организационния екип, връчи наградата от Nemetscheck на отбор „Млади туесари“;
– Евгени Димов, представител на Ocado, връчи две награди на отбори „Чикън Литъл“ и „Манджа с грозде“;
– Наградата на Chaos, връчена от организационния екип, отиде при отбор “Pomelo”;
– Анелия Георгиева, представител на Experian, награди отбор “Whitelisted”;
– Тихомир Томов, представител на Extreme Labs, награди отбор “zaloopenite”;
– Марио Бенов, представител на Haemimont AD, награди отбор “Fixxer”;
– Даниел Димитров, представител на iTGix, награди отбор „Чикън Литъл“;
– Михаела Здравкова, представител на Sirma, награди отборите „Свежи“ и „Шпакловчовците“;
– Калина Вълева, представител на StamSoft, награди отбор „Абсолютните човеци“;
– Йосиф от екип спонсори връчи наградата от Strypes Group на отборите “Pomelo” и “Quatro ummies”;
– Силвия от екип спонсори връчи наградите от Telebid Pro на отбори „Не се чете“ и “Sector C”;
– Иван Долчески, представител на Tumba Solutions, връчи наградата на отбор “Double oreo”;
– Деян Геновски, представител на Appolica, награди отбор „Не се чете“;
– Благовест Христов, представител на Bosch Engineering Sofia, награди “The Chu”;
– Йордан Павлов, представител на Codbex, награди отбор “Whitelisted”;
– Мария Шомева, представител на DXC Technology, награди отбор “The Warriors”;
– Огнян Чиков, представител на Limechain, награди 2 отбора: „Пандишпанчетата“ и “Domain Expansion”;
– Александър Мицев, представител на SAP, награди отбори „4та папка“ и “Bezzesovi”;
– Николай Димитров, представител на Stenik, награди отбор „Горублянска аристокрация“;
– Йордан Йорданов, представител на Telelink Business Services, награди отбор “zaloopenite”;
– Пламен Балкански, представител на Trading 212, награди отбор „Никва Стойност“.

БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ ЗАМЕСЕНИ!

Благодарности на…

Организационният екип от 13 членове, който работи усилено за подготовката на събитието, заедно с Кики и Калин.  На 11 доброволци – учениците  от 12, 11, 10 и 9-ти клас.

70 -те менторите, които работиха с учениците, от които 38 са от нашата общност. Благодарности  35 членове жури полуфинал, от които 30 са туесари, 5-членния тийм туесари бяха част от журито, което оцени завършилите ТУЕС.
Благодарности и и за журито на финал ученици – 14 представители от алфа спонсорите на десетото юбилейно издание.

Най-искрени благодарности на нашите спонсори и партньори, а именно:

● Алфа спонсори : Appolica, Bosch Engineering Center Sofia, codbex, DXC Technology Bulgaria, Eleven Ventures, LimeChain, SAP Labs България, Stenik, Telelink Business Services, Trading 212;

● Бета спонсори : Chaos, Devrix, Experian България, Extreme labs, Haemimont, ITGix, Sirma, Stam Soft, Strypes Group, Telebid Pro, Tumba Solutions;

● Гама спонсори : Accedia, Astea Solutions, Dreamix, Dynamo Software, GlobalFoundries Bulgaria, Nemtschek Bulgaria, Ocado Technology, Progress;

● Нашите партньори: A1, Бони, Corporate Gifts, Culligan Bulgaria, Domino’s Pizza, Green Cherry Café, joker media, Метро Кеш анд Кери, Роботев, Мебели Ремо, Smartcom, Sofia Tech Park.

Наши медийни партньори: DevStyler, Инженер.bg, Kaldata, Обекти;, Мениджър, Darik Business Review и Economy.bg.

И за край…

Hack TUES е празник за цялата ни общност и съответно много сериозно събитие.

Hack TUES Х   освен оспорвано състезание по програмиране, се превърна и в празник на нашата общност.

Вдъхновихме ли ви?

Подкрепете ни!

Направи дарение, разбери как оттук.

Коментари