Hack TUES S бе велик!

На 20 март ежегодно от 2013 г. се отбелязва Международният ден на щастието, учреден с резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г. В документа се посочва, че стремежът към щастие и благополучие е сред основополагащите цели на човечеството. Той трябва да намери отражение в целите на държавната политика на всички страни и да стане съставна част на комплексния и балансиран подход за гарантиране на икономически растеж.
Не случайно избрахме тази дата, за да споделим какво се случи на деветото издание на емблематичния за ТУЕС към ТУ – София и за цялата ни общност, хакатон – Hack TUES, единствения хакатон в България организиран от ученици за ученици, под менторството на нас от АЗТУЕС.

„Щастлива съм, че трета поредна година съм забъркана в чудото #hacktues!Деветото издание на емблематичния за ТУЕС към ТУ – София хакатон бе велик! Участниците показаха на какво са способни, менторите ги подкрепяха, организатори и доброволци направиха хакатонът за който мечтаят.Благодаря на всички спонсори и партньори, които вярват и подкрепят учениците и нас!Получи се празник на постиженията и се запази спортсменството до края… защото всички, които са забъркани в магията на Hack TUES са победители!“ – Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на АЗТУЕС.

Ако яйце се счупи с външна сила, това е краят на един живот.Ако се счупи със сила отвътре,това е началото на един живот.Великите неща винаги започват отвътре…Hack TUES бе велик!На 11.03.2023 г. успешно приключи деветото издание на емблематичния за ТУЕС хакатон, организиран от ученици за ученици,под менторството на Кики от АЗТУЕС!Един екип 6 месеца работа …много работа!

В периода 8-11.03.2023г., в Иновационен форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, посрещнахме участници, ментори, спонсори и гости за деветото издание на любимия на всички туесари хакатон Hack TUES. Супер мащабния хакатон се превърна отново в празник за цялата ни общност.

Ето и малко цифри!

14 членен организационен екип;
17 доброволци;
3 – ма тематични лектора;
2 -ма ментора от АЗТУЕС;
281 участника;
63 отбора;
64 ментора;
35 жури на полуфинал;
14 членно жури на финал;
31 ИТ компании;
12 партньора

… туесари, много туесари и гости, много гости …на 11.03 имаше над 500 човека!

Какво се случи?

На 8.03.2023 година бе даден стартът на деветото издание на Hack TUES, след шест месечен труд по планирането и организирането му. Четиринадесет членния екип бе напълно подготвен да даде подобаващ старт на тазгодишното издание на емблематичното за ТУЕС и ТУЕС общността събитие.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/OJCugqH-i5k?start=4

На 08 март бе даден старта на хакатона, с прекрасна церемония по откриването.

Церемонията по откриване се излъчваше на живо от София Тех Парк. Водещи на откриващата церемония бяха  Емилич Чукалева и Мартин Божилов – ученици от 11. клас и част от организационния екип на събитието.

“Всички, които участваха в хакатона са победители! Всички вие сте постигнали някаква цел и ние сме щастливи, че сме могли да ви помогнем в този път. Бъдете все така креативни, бъдете все така успешни, раждащи идеи, постигащи мечтите си. Това е адресирано до всички вас ”,  сподели доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София, на церемонията по закриване на HackTUES 9.

“Скъпи млади колеги от ТУЕС, уважаема г-жо директор, уважаеми ментори, уважаеми представители на бизнеса. Днес е истински празник за Технически университет – София, естествено и за ТУЕС, защото всички вие сте победители, всички ние сме победители. С това, което виждаме, аз съм обеден, че нашето общество може да бъде сигурно в бъдещия си технически елит. Искам да ви пожелая да продължите да мечтаете, но също така и през целия си живот да се стремите, млади колеги, да претворите своите мечти в реалност. Разбира се пожелавам си да дойдете студенти в Технически университет – София или в други добри университети. Наред с работата и задачите да не забравяте как започва студентския химн: “Да се веселим докато сме млади”. Желая ви успех” сподели доц. дн инж. Иван Кралов – ректор на Технически университет – София, по време на церемонията по закриване на HackTUES 9.

„Има много неща, които ще ви останат от този хактон, като едни от тях са умението да работите в екип и под напрежение“ – Теодор Панайотов председател на УС на АЗТУЕС.

Но каква бе темата?

Тематичните лектори в дискусията за въвеждане на темата бяха Петър Кирков, випуск 1997, Александър Цокев, випуск 1997 и Мартин Раков, випуск 2011.

Hack TUES 9 или Hack TUES S бе с тема с тема Security със следните подтеми:

–        Data security – защита на информация/данни, нежелани потребители.

–        IoT/Smart home security – защита чрез и на Internet of Things система от нежелани инциденти.

–        Physical security – защита на физическото измерение на света.

–        Security by design – защита на всяка една разработка от грешки, неподходящо поведение и нежелан достъп до компонентите и.

–        Sport security – как да предпазим спортуващи хора на професионално и любителско ниво от инциденти, травми и злополуки.

Работните 9 и 10 март – незабравими!

Иновационен форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк. Хора…Много хора. Едно приятно жужене… творчески хаос и много усмивки. Какво се случи !? Някой беше казал, че колкото и да сме подготвени, никога не можем да предположим с какво ще се сдобием и как ще се променим. Съгласни на 100%. Това, което преживяхме е трудно да се опише с няколко думи: туесарски дух, взаимопомощ, олимпийски приницп, код, екип, общност… велико чувство.

След няколко месечен труд, всички искаха да покажат своите способности.

И все пак, кой победи…?

Някои твърдят, че олимпийският принцип е „Важно е участието“. Всъщност олимпийският принцип гласи „Най-важното нещо в живота е не триумфът, а битката; важното е не да си победил, а да си се борил добре“. В този дух премина организацията на емблематичния за ТУЕС ученически хакатон – Hack TUES.

Победителият е отбор… 4090! Те създадоха PhishMe. PhishMe е система за генериране на phishing атаки вътрешно в дадена организация, която има възможност да имитира речта на конкретни лица от организацията на 2 нива на разговор – официален и неофициален, както и на различни теми, посредством модел за обработка на естествени езици и анализ на предходна комуникация. PhishMe включва дубликатор на статични и динамични уеб приложения с цел фалшификация на формуляри за събиране на данни, динамично редактиране на  и статистика за изпратените и успешните атаки. Целта е вътрешна оценка на подготовката на служителите за справяне с phishing атаки с цел превенция на изтичане на конфиденциални данни както и анализиране на нуждата от обучение.

Второто място се класира отбор “False Positive”. Те създадоха уеб приложение, което поставя потребителя на мястото на хакер, успял да влезе в чужд компютър. Целта му е да изпълни серия от задачи, например да открадне паролата за имейла на собственика на лаптопа, за да разбере какво може да се случи и с неговия компютър, ако не защитава данните си достатъчно добре. Всяка такава задача завършва със страница за изводи.

Третото място, връчено от миналогодишният организационен екип – HackTUES Infinity, отиде при отбор “Баладжинатор”. Техният проект има за цел да даде в реално време състоянието на пътната настилка по пътищата.

Най-искрени благодарности на нашите спонсори и партньори, а именно:

Алфа спонсори – Appolica, Bosch Digital, DXC Technology, Excitel Technology, Experian, M2M Services, SAP, StamSoft, Telelink Business Services, TelebidPro и Trading 212.

Бета спонсори – Accedia, Amusnet interactive, Chaos, Dreamix, LimeChain, Mentormate, MM solutions, Neterra, Progress, Sirma, Strypes Group, PaySafe и Yettel.

Гама спонсори – Astea Solutions, Devrix, IBM, ITGix, Nemetschek и Takeaway.

Нашите партньори: A1, София Тех Парк, Pure Water, Green Cherry, Hi pos  и Aronia, SmartCOM и Comet Electronics, Harmonica.

С благодарност за цялостната подкрепа и предоставените награди!

Имаше много награди!

Раздаването на наградите започна с партньорите на събитието, а именно с А1 България. Техният представител Васил Нейчев връчи наградата на отбор 4090.

За поредна година Comet Electronics връчиха наградата за Най-добър Embedded проект. Те наградиха отбор Zaloopenite. 

Следващата награда връчиха София Тех Парк на отбор 443!

Преминахме към връчването на наградите от нашите гама спонсори:

 • Astea Solutions, като тяхната награда беше дадена на отбор 4090.
 • Следващата награда бе връчена от DevriX на отбор Първолаците
 • Виолета Каранчева-Цветанова, представител на IBM, връчи наградата на отбор 120 metra.
 • ITGiX наградиха “team_name” undefined, като наградата им връчи Мария Ерова!
 • Наградата на Nemetschek беше дадена на отбор ChechnyaStoneLifters.
 • Георги Велев връчи наградата на Takeaway на отбор Баладжинатор.

След гама спонсорите, продължихме награждаването с нашите бета спонсори:

 • Първи от тях връчиха награда Accedia, като те наградиха отбор 113.
 • Последваха Amusnet Interactive и техният представител Филип Батоев. Те отлъчиха награда на  отбор 120 metra.
 • Еми от нашият екип връчи наградата на Chaos Group на Жълта картина с котка.
 • MentorMate възнаградиха усилията на отбор Кехлибаровци.
 • MM solutions присъдиха своята награда на AAP. Техен представител бе Ангел Чолаков.
 • Наградата на Neterra връчи Еми на отбор S.I.M.P.
 • След тях Георги от организационния екип връчи наградата на Progress на отбор False Positive.
 • Йоана Атанасова даде наградата на Sirma Solutions на отбор cow power noobies.
 • Strypes Group отсъдиха своята награда на Cope overflow
 • Деница Сотирова връчи специалната награда на Yettel на отбор Unlocked isolation

Последни от нашите спонсори, които награждаваха отбори, са нашите алфа спонсори:

 • Наградата на Appolica, връчена от Деян Геновски, отиде при отбор the chu.
 • Bosch Digital дадоха две специални награди, а именно на отбори 443 и 6rek. Техни представители бяха Огнян Барух и Габриела Йончева.
 • DXC technology дадоха своята награда на отбор Sector C. Техен представител беше Мариан Христов.
 • Excitel technology наградиха отбор Жълта картина с котка. Техен представител бе Пламен Барух.
 • Мария Каменова връчи наградата на Experian на отбор Exotic whip.
 • M2M services и техния представител Йордан Камбуров наградиха цели четири отбора, именно на 113, 120 metra, 443, StanaGrеshka
 • Александър Мицев връчи наградата на SAP на отбор AdvancedBegginersGuide
 • Калина Вълева, част от миналогодишния организационен екип на HackTUES Infinty и TUES Fest 2023, връчи награда от името на StamSoft на отбор Екзотичните.
 • TelebidPro отлъчиха две награди за отбори TtT и Баладжинатор
 • Trading 212, с представител на Ивайло Арнаудов, част от първия организационен екип на HackTUES, дадоха своята награда на отбор False Positive.
 • Йордан Йорданов, представител на TBS, награди отбор TtT..

“Всички, които участваха в хакатона са победители! Всички вие сте постигнали някаква цел и ние сме щастливи, че сме могли да ви помогнем в този път. Бъдете все така креативни, бъдете все така успешни, раждащи идеи, постигащи мечтите си. Това е адресирано до всички вас ”,  сподели доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София, на церемонията по закриване на HackTUES 9.

“Скъпи млади колеги от ТУЕС, уважаема г-жо директор, уважаеми ментори, уважаеми представители на бизнеса. Днес е истински празник за Технически университет – София, естествено и за ТУЕС, защото всички вие сте победители, всички ние сме победители. С това, което виждаме, аз съм обеден, че нашето общество може да бъде сигурно в бъдещия си технически елит. Искам да ви пожелая да продължите да мечтаете, но също така и през целия си живот да се стремите, млади колеги, да претворите своите мечти в реалност. Разбира се пожелавам си да дойдете студенти в Технически университет – София или в други добри университети. Наред с работата и задачите да не забравяте как започва студентския химн: “Да се веселим докато сме млади”. Желая ви успех” сподели доц. дн инж. Иван Кралов – ректор на Технически университет – София, по време на церемонията по закриване на HackTUES 9.

“Hack TUES е велик! Някои твърдят, че олимпийският принцип гласи „Важно е участието“. Всъщност олимпийският принцип гласи „Най-важното нещо в живота е не триумфът, а битката; важното е не да си победил, а да си се борил добре“. В този дух премина организацията на емблематичния за ТУЕС  ученически хакатон, организиран от ученици за ученици – Hack TUES S. За мен винаги е чест и удоволствие да работя с и за организационния екип на емблематичния за ТУЕС хакатон, организиран от ученици за ученици! Аз съм човекът, който знае и си дава сметка колко усилия, трансформации, проблем – решения ситуации стоят зад подготовката и изпълнението на  това уникално за училището ни, за общността ни и за цялата ИКТ индустрия събитие! Винаги съм казвала, че младите хора не са бъдещето ни, те са нашето настояще, а в лицето на организационният екип на Hack TUES S и в лицето на всички 281 участници и 18 доброволци, то е усмихнато, можещо и светло! Продължаваме смело и отговорно напред!” сподели изпълнителният директор на АЗТУЕС и ментор на организационния екип на HackTUES 9 – Кирилка Ангелова

Още дълго ще се връщаме към този ден. Ще сме горди и щастливи! Сега е момента да се върнем към въпроса в началото, а именно кой е победителя. В това състезание всеки, който смята че не е победил значи мястото му не е било там. Победата като кратък миг е нищо в сравнение с резултатите в бъдеще. А резултата за тези млади хора е, че са с една стъпка по-подготвени за живота утре.

Hack  TUES свърши, даваме началото на другото емблематично за ТУЕС събитие, а именно денят на отворените врати или по-познат като TUES Fest.

Тази година той ще се проведе на 23.04.2023г, така че очаквайте скоро новини и за този последващ прекрасен празник на нашето уникално училище и неговите достойни възпитаници.

До нови тусарски срещи!
Поздрави, Кики !

Коментари