Hack TUES ♾️

Някои твърдят, че олимпийският принцип е „Важно е участието“. Всъщност олимпийският принцип гласи „Най-важното нещо в живота е не триумфът, а битката; важното е не да си победил, а да си се борил добре“. В този дух премина организацията на емблематичния за ТУЕС  ученически хакатон – Hack TUES.

Какво се случи?

На 10 март 2022 година, бе даден стартът на осмото издание на Hack TUES, след шест месечен труд по планирането и организирането му. Тринадесет членния екип бе напълно подготвен да даде подобаващ старт на тазгодишното издание на емблематичното за ТУЕС и ТУЕС общността събитие.

Церемонията по откриване се излъчваше на живо от София Тех Парк. Водещи на откриващата церемония бяха Златина Лилова, Стефан Александров  и Калина Вълева – ученици от 11. клас и част от организационния екип на събитието.

Наш специален гост бе  Министърът на Образованието и Науката – акад. Николай Денков.

“Истината е че през последните месеци многократно се е налагало да казвам какво забележително училище е ТУЕС. Вие вече не сте само пример, в известен смисъл започнахте да ставате и легенда за това какво може да направи едно училище, когато е пълно с дух, който виждам при вас. Което работи заедно с водещ университет, какъвто е Техническия университет в България, и което има поглед как ще изглежда бъдещето. А бъдещето на България без преувеличение е във вашите ръце. Много се надяваме, че ще продължите в същия дух. Бях изключително впечатлен от вашия алумни клуб. Те ме убедиха че задължително трябва да мина от тук и да ви пожелая успех. На добър час!” – сподели е речта си акад. Денков.

„За пореден път изпитвам страхотно вълнение, надежда, радост, че ученическият хакатон си превръща в една прекрасна традиция. Традиция, която изисква обединяването на духа, амбициите, таланта, усилията на всички вас младите хора. Благодаря на всички, които вярват в това, че има смисъл младите хора да тръгнат по своя път, до мечтаят до безкрайност, да имат реализация на своите мечти и талант, да могат да постигат своите цели. Нека и този хакатон да бъде доказателство за полета на мисълта, за иновативните идеи, за креативността на нашите ученици. Всички ние вярваме във вашите амбиции, желания, талант, подкрепяме, очакваме невероятно представяне на всички вас, всички вие в края на хакатона ще бъдете победители, защото сте участвали, защото сте вложили амбиция, енергия, усилие, за да докажете на себе си, на нас, на всички какво можете и какво искате да постигнете. Изключително съм развълнувана! „  – сподели в своята традиционна реч по време на церемонията по награждаване доц. д-р инж. Стела Стефанова.  

Hack TUES Infinity е осмото издание на единствения по рода си хакатон, организиран от ученици за ученици, който се провежда в ТУЕС към ТУ-София с подкрепата и менторство на АЗТУЕС. Любопитното при Hack TUES е, че участниците не знаят по каква тема ще работят до започването на хакатона. В осмото издание, което се проведе изцяло онлайн, темите бяха разкрити чрез дискусия на трима специално подбрани лектори.

Space for everybody – dа се разработи решение свързано с космоса, космологията или космонавтиката.

Асен Мутафов, астроном от Обсерваторията в Рожен, доц. Камен Козарев от Института по астрономия към БАН и Татяна Иванова, студент по Инженерна физика и участник в много престижни лагери на NASA.
Изключително актуална и интригуваща беше главната тема на събитието тази година, а именно Beyond the Boundaries – технологии, свързани с изследването на дълбокия космос и биониката.

Работни дни и оценяване онлайн

Комуникацията между отбори и ментори се проведе изцяло онлайн през платформата Discord. По време на двата работни дни нашите 224 участници положиха неимоверни усилия и работа, за да развият проектите си. Те имаха на разположение 50 ментора от IT сектора, които бяха неотлъчно до тях и им помагаха при разработката с безценни съвети и експертиза.

На 13 март сутринта, в пет паралелни полуфинала, 50 – те отбора участници имаха възможност да представят своите идеи пред жури.

Като резултат, журито беше изправено пред предизвикателството да оцени разработените 50 страхотни проекта на ученици от 8 до 12 клас. До финала бяха допуснати цели 10 отбора, след общо 10 часа оценяване, се определиха най-добрите проекти от надпреварата.

Кой беше награден?

Hack TUES Infinity приключи с раздадени точно 36 награди. Наградени бяха 20 отбора за идеите си на космическо ниво и усиления си труд през двата работни дни. Закриващата церемония бе водена от Цветина Джунанкова и Йордан Марков. Нашето галактическо виртуално студио се управляваше от Александра Станчева в кадър, Калин Георгиев, Марян Видков, Лъчезар Топалов, Искрен Александров – зад кадър.

Специалната награда на Comet Electronics за най-добър проект с вградени микрокомпютърни системи

Наградата, връчи координаторът на тазгодишния организационен екип Калоян Георгиев, а отборът, който я прие е SPUTNIK, съставен от учениците от 10. клас – Виктор Димитров, Емилия Чукалева, Ивайло Каньов, Мартин Тарлев и Пламена Георгиева. За двата работни дни те успяха да разработят Safe space costume – smart гривна, с помощта на която човек може да се ориентира в космоса. Тя следи жизнените показатели, осветява пространството около космонавта и при наближаващ летящ обект сигнализира за него чрез светлинен и звуков сигнал и известие на Dicord бот.

            На трето място се класираха отбор “TtT”! Те създадоха – TtT pager, система от пейджъри, които помагат да се премине езиковата бариера на Международната космическа станция. Десетокласниците от отбор “ТtT” – Йоан Иванов, Живко Нушев, Димитър Димитров, Георги Фиданов и Радослав Филипов бяха отличени и от DevriX, Ocado Technologies и TelebidPro. Отличието връчи част от организационния екип на Hack TUES GG, седмото издание на хакатона.

            Второто място отиде при отбор “Котки с палци”! Единадесетокласниците – Николай Лазаров, Християн Радев, Йосиф Хамед и Йоан Джелегарски от 12. клас създадоха СПИМ – система за подпомагане изследването на Марс.

Системата съдържа няколко компонента – главни станции, които следят условията на планетата и по – малки джобни устройства, които известяват астронавтите при отклонения от нормите.

Отличието връчи научният ръководител на ТУЕС към ТУ-София – проф. д-р. инж. Таня Василева. Отборът взе и наградите на А1 и VMWare.

            Първото място на тазгодишното издание – Hack TUES Infinity, грабна системата Lemniskata, която оценява вероятността за успешно кацане върху космически терен – астероиди, планети и луни, на база климатичните условия и височината на терена.

Създатели на проекта са дванадесетокласниците от отбор “Лемниската” – Виолета Кабаджова, Захари Момчилов, Кристиян Стоименов, Мартин Вайер и Стоян Тинчев, а използваните от тях технологии са Next JS, Docker и Python.

Отличието връчи лично ректорът на Технически университет – София – проф. дтн инж. Иван Кралов. Шампионите грабнаха също наградите на MentorMate и Bosch.IO.                  

„Уважаеми организатори, драги участници, изключително съм радостен от това събитие. За поредна година всички вие доказахте, че ТУЕС е най-доброто технологично училище не само в страната, а и в региона. Благодаря ви! Този опит, тези всичките състезателни елементи, които направихте екипно, тази организация, която всичките виждаме е ярко доказателство за това какви са възможностите на нашите млади ученици. Гордеем се с ва! Пожелавам ви не само да сте здрави, но да продължавате така да продължите да мечтаете и да се стремите да изпълните тези свои мечти, да ги превърнете в реалност, защото съзнанието е невероятна сила. Сила, която ви дава мощ, независимост. Усвоявайте тези силни моменти, бъдете силни, мощни и продължавайте да мечтаете.“  – Проф. ДН Инж. Иван Кралов – ректор на ТУ- София

  За първи път се проведе и играта Hack your Space. В нея участниците трябваше да качат пост или кратко видео в Instagram и TikTok – снимка от работния процес или миймчe, свързани с хакатона. Победители станаха деветокласниците от отбор L0rd Farquaad и единадесетокласниците Destroy Uranus. Първите взеха също наградата на Shwartz IT Bulgaria. Наградата за най-добра презентация спечели Error Name: Undefined. Те спечелиха още специалните награди на PaySafe и Progress. Наградата изгряващи звезди за най-добър проект сред осми клас грабна отбор Картоф в кашон. Осмокласниците спечелиха и наградата на Experian.

Още 13 отбора бяха наградени от нашите спонсорски компании като наградите, за които те се бориха бяха брандирани раници и суичъри, стажове, парични награди, видео игри, срещи с високопоставени лица от компаниите и още много. Наградени бяха 20 отбора за идеите си на космическо ниво и усиления си труд през двата работни дни.

 Събитието бе подкрепено от водещи компании в IT-бранша и от цялата ТУЕС общност за поредна година. Компаниите, които направиха това събитие възможно са Acronis, Appolica, Chaos Group, Experian Bulgaria, M2M Services, Progress, SAP Labs Bulgaria, Schwarz IT Bulgaria, TelebidPro, VMware, A1 България, CPD Ltd., LimeChain, MentorMate, ММ-Solutions, Nemetschek Bulgaria, Paysafe, Telelink Business Services, Astea Solutions, Bosch.IO, DevriX, IBM Bulgaria, MINA Office of Telco System, Ocado Technologies и Ubisoft Sofia. Партньори са Sofia Tech Park, Streamer.BG, Smartcom Bulgaria, Brain Foods, Dominos, Ora, Bulged и Националната астрономическа обсерватория Рожен. Медийни партньори на събитието са DevStyleR и БНТ.

Преобладаващата част от проектите, финалисти в Hack TUES Infinity, комбинират софтуерни и хардуерни решения. Сред основните ползи от участието си в хакатона учениците посочват възможността да опознаят и тестват нови технологии, да работят с професионалисти от ИТ сектора, да се научат на меки умения, да представят идеите си, както и да открият конкретни насоки за бъдещото си професионално развитие. Тази година учениците в осми клас постигнаха изключителни успехи и като на-малките участници показаха изключителен дух на новаторство и мотивация за участие.

            „За мен беше удоволствие да менторствам и работя с тези прекрасни млади хора, които в последните месеци дадоха много от себе си, за да организираме най-големия и значим за ИКТ сектора хакатон в България, организиран от ученици за ученици. С огромно признание за общността на ТУЕС, която е изключително подкрепяща и активна в развитието на младите ИТ таланти. Младите хора не са нашето бъдеще, те са нашето настояще и си заслужава всяка секунда, която инвестираме в тях, защото всъщност ние инвестираме в себе си!“, каза Кирилка Ангелова, Изпълнителен директор на АЗТУЕС.

Отбори, отличени със специални награди в Hack TUES Infinity

 • Специална награда на Astea Solutions получиха отбор „Code = problem, !Code = no_problem“ от 10 клас с Interplanetal – игра, в която космонавт минава през лабиринти и изпитания, за да събере всички части на ключ, който дава контрол над времето и пространството.
 • Отбор „Перничани в повече“ от 10 клас получи специалната награда на IBM Bulgaria. Проектът им SpaceVision представлява сайт, който цели да помогне на хората с увреждания да намират по – лесно места, където има приспособления за тях.
 • Отбор „C–“ от 9, 11 и 12. клас бяха отличени от MinaSoft, Chaos Group и M2M за проекта си GreenBo – самоходна машина за изследване на космически тела. Тя е свързана към приложение, където могат да се видят снимки и данни от апарата.
 • Отбор „Memelitrix“ от 10 клас получи специалната награда на Ocado Technologies и TelebidPro. Проектът им AbilitY – уеб приложение, което свързва хора с увреждания и доброволци, които искат да помагат със задачи. Това се случва чрез “обяви” в сайта.
 • Отбор „Mi Int“ от 10 клас с проект, който записва даден устен текст в писмен формат и след това го резюмира, като така подпомага глухонемите хора. Те грабнаха наградите на Ocado Technologies.
 • Проектът „Learn to space“ – игра тип Quest, чиято главна цел е да зароди интерес в по – младите на тема Космос и Астронавтика,  на отбор „ASAP“ от 9 клас беше отличен със специалната награда на Ubisoft Sofia и Acronis.
 • Отбор “TE-AM” с проекта си SIRIUS беше отличен със специалната награда на MM-Solutions. Проектът представлява приложение, което позволява на потребителя да научи нови неща за космоса и след това да провери знанията си чрез интерактивна тестова система. 
 • Проектът на отбор “Държавна сигурност“ от 8 клас – AstrolRR спечели също специалната награда на Nemetcheck. Той представлява радар, който засича близки обекти, които могат да повредят космическия кораб.
 • Специалната награда на Telelink Buisness Services получиха отбор „VAP” от 8 клас със SpaceTime – сайт, който дава повече информация относно космически ракети.
 • Специалната награда на Appolica спечели проекта RocketBooker, направен от отбор Olympus Glory! Единадесетокласниците направиха приложение за резервиране на двупосочни билети за полети с ракета извън Земната орбита.
 • Отбор 60 metra спечелиха специалните награди на M2M и TelebidPro! Те създадоха Space Jub, модул, който засича температурата и замърсеността на въздуха в кабина на МКС и предава информацията на специален интерфейс.
 • ArchBTW спечели наградите на SAP и TelebidPro. Тяхната игра се казва Planet Prospect и представлява образователен симулатор, който използва реална информация от космоса.
 • Отбор Tulupite спечелиха също специална награда на TelebidPro със своя интерактивен сайт! Space Plazza е направен с образователна цел, за да събуди отново интереса към Космоса.

Благодарим  от сърце на всички замесени, над 400 човека – ръководството на ТУЕС, цялата ТУЕС общност, ръководството на ТУ-София, преподавателите на ТУЕС, всички наши спонсори 25 ИТ компании, нашите партньори – над 10 на брой, нашите участници – 224, нашите добровоци- 17, нашите ментори – 50, нашите ментори оценители, нашите галактически ментори, нашето жури, което стана в ранни зори, за да оцени подобаващо проектите, нашите медийни партньори и сигурно някой пропускам … Младите хора не са нашето бъдеще, те са нашето настояще и си заслужава всяка секунда, която инвестираме в тях, защото всъщност ние инвестираме в себе си!

Коментари