Туесари модернизират града в Hack TUES 6

Hack TUES за първи път в хибриден формат

Шестото издание на ученическия хакатон Hack TUES 6 ще се проведе от 1 до 11 октомври. Състезанието по програмиране, организирано от ученици за ученици, тази година ще се проведе в хибриден формат, като отборите ще работят и ще представят проектите си дистанционно. Комуникацията с менторите, както и полуфиналите ще бъдат също изцяло онлайн. На живо ще се проведе официалното откриване на събитието, финалите и церемонията по награждаване.

Специални гости

Специален гост на церемонията по награждаването на Hack TUES 6 ще бъде еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, която ще връчи първата награда за най-добър софтуерен проект на хакатона. Специални гости на събитието ще бъдат също Ректорът на Технически университет – София и представители на БАИТ, БАСКОМ и ИКТ Клъстър.

Тема – Smart City

Темата на Hack TUES 6 е Smart City. Емблематичното състезание се организира от екип ученици от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Участие в надпреварата се очаква да вземат 125 ученици от ТУЕС. Учениците ще разработват софтуерни и хардуерни проекти за модернизация на града. Очаква се да бъдат създадени различни приложения и платформи за услуги, информационни сайтове, както и много смарт-технологии и устройства, които да подобрят градския живот, като допринасят за ефективната консумация на енергия, модернизацията на транспорта и комуникацията, “умно” управление на домакинствата и създаване на игри за развлечение. Освен това участниците ще имат възможността да разработят проект по тема за COVID-19, което ще им позволи да създадат модерни технологични решения за справяне с предизвикателствата, пред които ни изправя глобалната пандемия.

Спонсори

Hack TUES е доказателство и за успешно работещия модел на партньорство между бизнеса и образованието. За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание. През 2020 г. хакатонът е подкрепен от Experian, SAP, TelebidPro, VMware Bulgaria, Astea Solutions, Kaufland IT Hub, Progress, CPD Ltd., Bosch.IO, Creative Assembly Sofia, DevriX, Dopamine, Ubisoft Sofia. В допълнение десетки ИТ професионалисти се включват всяка година в инициативата като ментори на ученическите отбори и като членове на журито. 

Награди

Освен награда за най-добър софтуерен и най-добър хардуерен проект, тази година за пръв път ще има и специални награди за най-добра презентация на проект и за любим отбор на публиката. Въпреки че традиционно хакатоните са състезания по програмиране, поради големия интерес на учениците към проекти с вградени микрокомпютърни системи (embedded), от 2019 г. година в Hack TUES се връчва и награда за хардуерен проект. Отличените отбори на първо, второ и трето място ще получат награди на стойност съответно от 1 000 лв., 750 лв. и 500 лв. 

Hack TUES история

Hack TUES е първият и единствен по рода си хакатон в България, организиран от ученици за ученици. Събитието стартира през 2015 г. като инициатива на ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София, като няколко издания по-късно, Hack TUES е вече една от емблематичните трибуни за изява на учениците – както като участници в състезанието, така и като доброволци и организатори на мащабната проява.  

“Хакатонът в ТУЕС е една от най-интерактивните форми за контакт между бизнеса и учениците в нашето училище.” – казва доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет – София. “По време на работата си отборите могат да черпят конкретен опит от професионалните си ментори. А, надявам се, и самите ИТ професионалисти се зареждат с вдъхновение и ентусиазъм от работата с учениците.”

Партньори

Партньори на събитието са и организациите Асоциация за развитие на София, Bulged, Domino’s, COMET ELECTRONICS, Cloud Balkan, Galactic Banitsa, init Lab, IT Step, Ora, Pure Water, Smartcom – Bulgaria AD, Sofia Tech Park и Telelink Business Services. Медиен партньор на събитието е DevStyleR.

Коментари