Hack 30xTUES – Годишнината

Интервю с организаторите на Hack 30xTUES

Да организираш хакатон за 30-годишния юбилей на училището.

Как ли се е случило? 

През какво е преминал екипът?

Поредният страхотен екип е формиран. Той се състои от 7 изключително забавни, но и сериозни организатори, а именно Карина Козарова, Антонио Милев, Тодор Димитров, Мария Стоянова, Мария Белева, Маргарита Маринова и Калоян Маджунов, випуск 2019г. Те са първият екип, който организира две събития – Hack TUES и пилотното издание на TUES Fest! Срещнах се с трима от тях, за да чуя личните им преживявания. 

Представям Ви Карина Козарова-координатор, Мария Стоянова-дизайнер и Тодор Димитров-отговорник спонсори.

Как се събра екипът?

Карина:  Ние сме първият екип, който бе формиран с помощта на АЗТУЕС. Хинка Станимирова, Ралица Жикова и Димитър Николов (ТУЕС 2018) организираха интервюта, чрез които ни избраха. Първоначално екипът ни се състоеше от 9 човекa, но впоследствие останахме 7. 

При кандидатстването вие ли избрахте ролите си или АЗТУЕС е помогнал за определянето им спрямо интересите и способностите на всеки?

Карина: Интервютата бяха насочени към това какъв човек си, какви способности имаш и на базата на характеристиките ни избраха членовете на екипа. Последваха още няколко срещи, на които АЗТУЕС подпомогнаха процеса и разпределиха позициите ни. 

Какви трудности срещнахте при организацията?

Тодор: Има много трудности. Колкото повече хора има, толкова повече проблеми. Моята позиция беше да отговарям за спонсорите. За мен беше проблем, че бях доста разсеян и не изпращах достатъчно бързо имейлите, но човек се учи. 

Мария: Аз отидох на интервюто с идея да не правя дизайн… Но споделих, че изпитвам трудност в общуването ми с други хора и реално не остана друга позиция. Истината е, че тогава можех да рисувам до някаква степен с Photoshop на примитивно ниво. Всички тийзъри, плакати и т.н. в началото приличаха на постери от 90-те. Носех постоянно на Карина разни дизайни в опит да се справя с измислянето на модерна визия. Повечето пъти ме беше срам да питам ментора ни, Митко Николов, и се обръщах към колеги на майка ми от работата и към деветокласници. Накрая освен всичко останало се научих на по-добра комуникация. 

Карина:  От моя гледна точка това, което мога да споделя е, че комуникацията ни беше най-трудна. Официално използвахме Slack и Trello. Неофициално използвахме Messenger, имейли, крещене по коридорите и срещи на живо. Нашият хакатон за пръв път се осъществи в Sofia Tech Park, тъй като училището имаше 30-годишнина, което си беше предизвикателство. Ето защо комуникацията трябваше да е на ниво. Нaучихме се 🙂 Всичко беше ново, като например: в предходните издания наградите за първо, второ и трето място бяха предметни, ние бяхме първите, които „дадохме“ парична награда. Предизвикателно беше да го постигнем, но с упоритост и преговори се случват нещата. 

С какво Hack 30xTUES остана различен?

Мария: С всичко – от локацията, през храната, до паричната награда. Имаше предизвикателства с организацията на разнообразна храна, но държахме, това да се случи.  

Карина: От нас тръгнаха и по-грандиозните финали. За първи път имахме над 200 участници в 45 отбора и се наложи да организираме 3 паралелни полуфинала. Всеки полуфинал се заснемаше и стриймваше на живо с помощта на страхотните initLab. 

Мария: Разликата е в това, че беше 30-годишнината на училището и всички искаха да вкараме повече ресурси и да го направим по-мащабно. След нас вече се очаква такова качество. Искахме да организираме мащабен хакатон, а това което се получи надмина очакванията ни.

Тодор: Според мен много голяма роля изигра тогава и активното участие на АЗТУЕС в организацията. Те ни дадоха голяма преднина в работата.

Карина: Беше страшно хубаво, че цялото ръководство и завършили туесари се опитваха да ни помагат по някакъв начин. Имахме страшно много ментори. Още едно нещо, което вкарахме е представянето на екипа. Преди това в инстаграма на Hack TUES имаше 5 поста. Ние започнахме да го развиваме. 

Какъв принос донесе организацията на Hack TUES за бъдещото Ви развитие?

Мария: Hack TUES ми помогна да се откажа от програмирането. След Hack TUES и TUES Fest реших, че ми се занимава с дизайн. Изкарах 12 клас и след това се пренасочих в сферата на графиката и 3D-то. 

Тодор: Аз се научих да пиша официални имейли, което ми помага в момента при търсенето на работа.

Карина: Много развих своите меки умения и се научих, как да давам конструктивна обратна връзка. Това много ми помага в работата, защото мога да изразя по-добре мнението си. С много допринесе и комуникацията с хора от различни фирми и сектори както за мен, така и за всеки от екипа. Всички израснахме личностно по време на организацията.

Какъв съвет бихте дали на бъдещите организатори?

Карина: Опознайте се добре и правете компромиси един с друг. Освен всичко, което ще ви е на главата, не забравяйте да се забавлявате. Не се страхувайте да отстоявате мнението си и да мислите извън рамката.

Тодор: Бъдете сериозни. Сериозните хора си вършат нещата добре.

За финал…

По време на интервюто почти не спряхме да се смеем и забавляваме. Заредиха ме с позитивизъм и споделеност. Карина, Тодор и Мария излъчват доброта. 

Hack 30xTUES ще остане в историята не само защото е първият хакатон, който се провежда извън територията на училището, той носи растеж – за участниците, за доброволците, за организаторите, за училището, за общността. Носи несъмнено и  отговорност към следващите организатори. 

В процеса на срещата, доста често чувах: „И вие ще минете през това“, „Ще видиш“… С любопитство очаквам да видя, как нашият екип ще премине през всички етапи и когато един ден погледнем назад, ще можем да споделим преживяванията и емоциите, които само ТУЕС може да ни даде.

Вдъхновявате ли се?

Продължаваме на 30.11.2020.

Срещата ни ще е с Теодора Йовчева, кординатор на Hack TUES 365.

До другата седмица,

Stay tuned 🙂

Гери, 

PR – Hack TUES 7 

Коментари