Фестивал на науката в ТУЕС

В събота имахме един прекрасен празник – празник на постиженията, на науката, на възможностите.

На 13.11.2021г. проведохме първото издание на Фестивал на науката в ТУЕС. 

С Фестивалa на науката в ТУЕС бе сложен краят, или пък началото на участието на нашите ученици в  Ученическия иновационен хъб към ТУ – София.

Срещнахме ви със създателите на осемте проекта, които участваха в иновационния хъб. Със своето разнообразие и съдържателност, проектите спечелиха финансиране, като целта бе да се доразвият и изведат до реално приложение проектите на учениците-участници, а те бяха най-разнообразни – от апликации за бързо и лесно  намиране на паркоместа в града, през устройства  за засичане на мозъчни вълни до квантови компютри.

Фестивалът на науката в ТУЕС ни показа, че е полезен и необходим като събитие, тъй като насърчава изобретателността на младите учени. Нещо повече – в процеса на работа по своите проекти, учениците придобиха по-добро разбиране на нуждите, както на ИТ бизнеса, така и на обикновения човек. Те обърнаха внимание на различни аспекти от съвременния живот и се постараха да предложат разработки, които да имат действително приложение и да са от полза на различни групи хора. 

Най-впечатляващи обаче бяха изключителният ентусиазъм и отговорност, с които нашите ученици подходиха към това събитие. На някои от тях им се наложи да придобият бързо нови знания и умения, надхвърлящи моментните им възможности, поради факта, че все пак са ученици, и не само го направиха, а и успяха да приложат тези нови знания в своите проекти по категоричен начин. 

Макар в онлайн формат, поради епидемичната  обстановка в страната, събитието се увенча с голям успех.

Благодарим още веднъж на Технически Университет – София за възможността наши ученици да участват в Ученическия иновационен хъб!

Благодарим на всички участници – ученици, ментори, научни ръководители!

Благодарим на всички доброволци – дизайнери, стрийм гурута, водещи!

Благодарим на годишните спонсори на АЗТУЕС за подкрепата и за изненадите за нашите участници!

Благодарим на всички, които отделиха време да гледат стрийма, да задават въпроси и да подкрепят нашите младежи!

Ние от Асоциацията на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС) организирахме събитието с голямо вълнение  и имаме амбицията да го продължим.

Благодарим още веднъж и на годишните споносори на АЗТУЕС – Appolica, Devrix, M2M Services, Ocado Technology, Telelink Business Services & VMware Bulgaria, които се погрижиха да осигурят подаръци за всеки участник, за да засвидетелстват своето  уважение към техния труд и да вдъхнат увереност на младежите за бъдещите им начинания. 

От  името на АЗТУЕС, изказваме специални благодарности и към нашите доброволци, без които това събитие нямаше да е същото:

  1. Йоан Джелекарски (12 Г клас) и Мариян Видков (11 Г клас) за стрийма.
  2. Виктория Димитрова, Ния Маркова, Гергана Узунова и Захари Момчилов от  12Г – прекрасните водещи на събитието
  3. Лара Ангелова (ТУЕС’2021), Габриела Йончева (ТУЕС’2021) и Ния Богатинова (ТУЕС’2018) – нашите дизайнери

Не можем да не благодарим и на Теодор Панайотов (председател на Управителния съвет на АЗТУЕС) и Иво Емануилов (член на Управителния съвет на Асоциацията) за участието в дискусията “ Иновациите в технологичния свят” – за ценните съвети и гледни точки, както и за цялостната подкрепа. 

Фестивалът на науката беше един прекрасен празник – празник на постиженията, на науката, на възможностите. 🚀 ТУЕС и общността на ТУЕС са велики!

На този линк може да видите и самия Фестивал на науката: https://www.youtube.com/watch?v=S_xmSON-gBw

С поздрав,
АЗТУЕС екип

Коментари