Проект ESPEES ОТ УЧЕНИЧЕСКИЯ ИНОВАЦИОНЕН ХЪБ НА ТУ-СОФИЯ

За първа година Техническият университет – София стартира инициатива за насърчаване на ученици да участват в научноизследователската дейност на университета, разработвайки иновативни проекти под ръководството на университетски преподаватели и ментори от ИТ бизнеса.

За целта университетът предостави финансиране от до 2500 лв. на проект в рамките на конкурса “Ученически иновационен хъб”. Той бе отворен към всички ученици от ТУЕС, като в инициативата участват общо 8 проекта на ученици от 8 до 12 клас от училището.

Августовски стартирахме с представянето на проектите и техните създатели.

Време е за последната ни среща, много вълнуваща и смятаме вдъхновяваща. Днес ви срещаме с един младеж, туесар, випуск 2021. Срещаме ви с Веселин Ангелов, създател на ESPEES проектът е платформа за визуализиране на паркоместата в платените зони на града, посредством множество от сензори. Системата предлага и съвременни начини за заплащане на паркинга през мобилно приложение, без необходимост от намесата на служебно лице или закупуването на талони. Ръководител на проекта  е гл. ас. д-р Любомир Богданов, а ментор – Георги Кирев (ТУЕС’2005).

Какво ни сподели Веселин, четете в следващите редове.

Здравейте, представете се – кой випуск сте, разкажете ни за проекта, върху който работите в ученическия иновационен хъб на ТУ-София?

Аз съм Веселин Ангелов и завърших ТУЕС към ТУ-София тази година. 

Проектът, върху който работя, представлява система за намиране на паркоместа в градската среда. Софтуерната част беше разработена като дипломна работа за завършване на ТУЕС. В ученическия иновационен хъб искам да разработя хардуерната част, която събира данните от всички паркоместа в обхвата на зоната, която системата наблюдава.

Какво ви носи участието ви в иновационния хъб?

Участието ми в ученическия иновационен хъб към ТУ- София ми дава възможност да разработя прототип на проекта ми под менторството на специалист в областта на вградените системи. След създаването на хардуерната част, проектът ще може да бъде тестван в реални условия.

Разкажете ни за вашите ментори – какви са уроците и съветите, които получихте?

Разликата във възрастта ни не е толкова голяма, което улесни комуникацията и лекотата на работния процес. Съветите на моя ментор са градивни и насочващи, като взимането на крайното решение беше оставено на мен.

Той ме вдъхнови с постиженията си в академичен и професионален план.

Какво да очакваме от вас наесен, какво искате да се случи с вашия проект?

Наесен очаквайте прототип на проекта.  При успешното завършване на хардуера и свързването на двете части на системата, очаквам да се достигне до почти завършена концепция, готова за имплементация в града.

Участието на нашите ученици в Ученическия иновационен хъб към ТУ-София стартира съвсем в края на учебната 2020/ 2021 година. Силният старт на нашите ученици се дължи не само на тяхната инициативност и интересни идеи, но и на подкрепата, която получиха от своите ръководители и ментори. В процеса на кандидатстване и подготовка за реализация на иновативните проекти са замесени 16 ментори (7 от които са възпитаници на ТУЕС). Освен официалните си научни ръководители, преподаватели в ТУЕС и ТУ-София, учениците работят и с професионалисти от ИТ бизнеса. 

Благодарим на Технически Университет – София за страхотната възможност за нашите ученици!

Какво предстои?

Ноемврийски ще организираме “Фестивал на науката в ТУЕС”, а дотогава пожелаваме ползотворна работа на нашите ученици. 

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение – разберете как оттук.

С поздрав,

АЗТУЕС

Коментари