В ИТ бизнеса за 2 седмици – практиката на учениците от 11. клас

Всяка година, след края на втория учебен срок, нашите ученици имат възможност да се потопят за две седмици в реална ИТ бизнес среда по време на своята производствена практика. Две седмици, от които туесарите си тръгват с вдъхновение, нови умения, знания и контакти. Ние от АЗТУЕС през годините станахме активен партньор на училището при организацията на практиките, съдействайки за връзката с ИТ компаниите и цялостната организация на процеса. Удоволствие е да виждаме, как интересът на ИТ бизнеса към учениците от ТУЕС расте и как практиката носи удовлетворение, полза и позитивни емоции не само на туесарите, но и на техните професионални ментори.

Тази година 33 компании и организации взеха на практика при себе си ученици от 11. клас – от ТУЕС или обучавани от ТУЕС по националната програма “Обучение за ИТ кариера”. Признателни сме на всички тях за възможността, която дадоха на учениците да се докоснат до процесите в една реална ИТ бизнес среда! Благодарим на: А1 България, Accedia, Аполика, Astea Solution, Code Runners, Дейта Сторм, Develiot, DevriX, Digital Lights, Experian Bulgaria, GTT Communications, Haemimont, Информационно обслужване, Кабиле Тех, Кактус Консулт, Kipi Interactive, Melon, Microinvest, MINOLab, М2М Сървисис, Musala Soft, Nemetschek Bulgaria, Neterra, ПГ Нет Про, Quanterall, Seqpipe, Смартком-България АД, Софтуер АГ ДЦБ ЕООД, SoCyber, Student Computer Art Society /SCAS/, TelebidPro, Телелинк Бизнес Сървисис & Two Kings!

Споделяме с вас малка част от обратната връзка на учениците за тяхното преживяване:

  • “Всичко беше ценно, защото в училище учим нещата само на теория и мислим, че ги разбираме, но когато ги приложихме на практика, вече знанията се надградиха и всичко се изясни.”
  • “Двете седмици имаха изключителна стойност за мен. Това беше първият ми досег с някакъв вид работна среда и дейности, които не включват писането на код – поддържането на описание/задание на проекта, комуникация с други хора, и пр. Смятам, че практиката много добре показа работния процес в компанията.”
  • “Благодаря на компанията и менторите за гостоприемството, предоставената техника и съвети, които да мога да използвам в бъдещето!”
  • “Благадаря, за знанията и уменията, които компанията ми даде. Практиката беше наистина полезна и интересна!”

Нашите наблюдения са, че компаниите също оценяват високо нивото на подготовка на нашите  ученици, тяхната мотивация и цялостното им представяне по време на производствената практика.

Не ни остава нищо друго освен да пожелаем на младежите успех и дано контактите, които са създали в рамките на своята практика прераснат в партньорство за разработка на дипломен проект през 12. клас! Ще се радваме и в това начинание да подкрепим младите туесари наесен! 

Коментари