Лицата на АЗТУЕС – Георги Зафиров, Иван Стефанов и Владимир Гаристов.

Лицата на АЗТУЕС стартира съвсем в края на незабравимата за всички ни 2020 година. Година на турбуленция, адаптация, трансформация. Смятаме, че всяко едно от лицата на АЗТУЕС, което ви представихме носи в себе си адаптацията, новаторството и безспорно трансформацията. Срещнахме ви с много вдъхновяващи туесари, които не спират да подпомагат ТУЕС и АЗТУЕС.

Време е за последната ни среща, много вълнуваща и смятаме вдъхновяваща.  Днес ви срещаме с трима младежи – преподаватели, доброволци – туесари.  Познати в АЗТУЕС, като “ Светата троица”. И тримата са туесари от випуск 2018. 

В тройно блиц интервю, съвсем в началото на юли, ви срещаме с Георги Зафиров, Иван Стефанов и  Владимир Гаристов.

Какво ни споделиха – Георги, Иван и Владо, четете в следващите редове.

Здравейте, представете се – кой випуск сте, разкажете за живота си след ТУЕС и с какво се занимавате в момента?

Владо: Здравейте, ние сме Георги Зафиров, Иван Стефанов и аз Владимир Гаристов. Екипът на АЗТУЕС ни нарича “Светата Троица”. И тримата сме туесари от випуск 2018, специалност “Компютърни мрежи”. Водим часове в ТУЕС. Първо преподавахме по предмета „Увод в компютърните мрежи“ на 9-ти и 10-ти клас, а след това се прехвърлихме на „Програмиране на Вградени Микроконтролерни системи“ за 12-ти клас. 

Аз изучавам “Електроника” в Технически Университет – София и се занимавам професионално с индустриална роботика в “Smartlab Bulgaria” и “Механичен дизайн и конструкции”.

Георги:  Както колегата, така и аз започнах работа сравнително скоро (около година) след като завърших ТУЕС. Първо във Visteon, а после се преместих в BOSCH, където се занимавам с автомобилен софтуер. Все още се засичаме с колегите сравнително често, дали е на по бира, като доброволци на някое събитие или на състезание, все ще се съберем и ще има бира.

Иван: Аз съм студент в ТУ-София по специалност “Електроника” заедно с колегата Владо. От малък се занимавам с ремонт на автомобили, а откакто завърших ТУЕС, съм се насочил към разработване на електромобили и зарядни станции за тях. Тримата заедно участваме и в различни хакатони, като първия Hack TUES през 2015, Balkan Hackathon 2018, от който спечелихме екскурзия с посещение на Европейската комисия в Брюксел, а последният беше съвсем скоро – InnoAirChallenge, на който се класирахме на 2-ро място от общо 31 отбора.

Какво е за вас ТУЕС? Разкажете ни за свой ярък спомен от времето когато бяхте ученици в ТУЕС?

Иван: За мен ТУЕС е място, където се запознах с много чудесни преподаватели, с част от които сме приятели и се срещаме редовно и до днес. Благодарение на тях научих много в областта на електрониката и също как да си подреждам приоритетите в живота. Те ме научиха винаги да оценявам справедливо собствения си труд и този на другите, а благодарение на Стела се научих да се изразявам точно и ясно без всяка втора дума да е на английски. За мен тези неща са много важни и съм благодарен, че в ТУЕС ме научиха на тях, тъй като в повечето училища не се обръща никакво внимание на тези важни неща. И разбира се в ТУЕС ще се научиш на търпение 😁.

Владо: Без значение дали дограмата е стара или нова, ТУЕС винаги ще бъде едно уникално училище. Защото ТУЕС не е институция, а общност. ТУЕС – това са туесарите. Както преподавателите, така и учениците. Истинско удоволствие е човек да бъде заобиколен от тези прекрасни хора.

Георги: ТУЕС е място където хора с подобно мислене се навиват на шантавите ни идеи (предимно тези на Владо 😀 ). И където се преподава гърмене на кондензатори в час.

Владо: Трудно е да определим един конкретен ярък спомен, завършвайки ТУЕС човек се сдобива с цяла колекция такива.

Иван: Спомням си, как една вечер Георги и аз бяхме на изпитване при Стела, но понеже ни се доспиваше и ни беше скучно да я чакаме, решихме доброволно да излезем по тениски навън в снега да изтичаме няколко обиколки на двора за освежаване.

Владо: Курсовата работа по компютърни архитектури в 11-ти клас беше запомняща се. Иван, аз и Рангел (също випуск 2018) разработвахме система за домашна автоматизация – управление на осветление, отопление и други електроуреди през уеб интерфейс. Докато тествахме системата, Георги откри, че е тривиално да се представи за сървъра ни, защото за киберсигурност разчитахме само на сигурността на мрежата, а тествахме с отворения Wi-Fi на ТУЕС. Оказа се, че едната команда, с която Георги хаква системата, е по-удобен потребителски интерфейс от недъгавото ни уеб приложение и започнахме да я използваме за следващите тестове. Вечерта преди ТУЕС Фест проектът все още не беше готов. Останахме за през нощта в ТУЕС за да се опитаме да го довършим. Така и не успяхме.

Иван: Накодих няколко макроса на лаптопа си. Чрез тях натискайки някои клавиши ръчно изпращахме команди, с които замазахме нещата и представихме системата в (привидно) работещ вид. Макетът на проекта ни беше съпътстван от табелка с надпис “НЕ ПИПАЙ”, заради оголените проводници под напрежение. За щастие никой не пострада при демонстрациите на проекта.

Георги: Нещо, което и тримата си спомняме доста добре, е многото денонощия прекарани в ТУЕС когато се подготвяхме за MCU Car Rally състезанието, организирано от Renesas. На базата на което Иван и аз си написахме дипломните работи, които бяха на теми контрол на скоростта и локализация на модел на автомобил в 2D пространство.

Иван: За състезанието разработихме макет на автономен автомобил, с който се класирахме на 9-то място от общо 28 отбора, въпреки че бяхме единственият ученически отбор на състезание за студенти.

Какво ви кара да подкрепяте училището и Асоциацията на завършилите и имате ли послание, което искате да споделите?

Георги: Отговорът е лесен, бухалката на Стела :D. Извън кръга на шегата, през АЗТУЕС получихме възможности да се срещнем с някои много интeресни хора, както и да участваме в събития, в които нямахме шанс да участваме иначе, като на пример Balkan Hackathon и конференцията FOSDEM.

Иван: Подкрепям ТУЕС заради това, което се случва в него, тъй като то е смислено и успешно. АЗТУЕС пък винаги помага на училището за всякакви трудности и най-вече организиране на  различни събития за учениците, още откакто аз бях ученик, и които помагат на учениците да се опознаят по-добре и да научат много нови неща покрай хакатоните.

Моето послание към учениците (и не само) е да учат това, което им е интересно и с което им се занимава и никога да не се отказват от мечтите си, дори и постигането им да е трудно и понякога да изглежда невъзможно.

Владо: Чувствам преподаването в ТУЕС като един вид предаване на щафетата към следващото поколение техничари. Безкрайно съм благодарен на преподавателите, от които научих толкова много както за технологиите, така и за живота. Имах възможността да науча занаят, практикуването на който ми доставя огромно удоволствие, и искам да предоставя тази възможност на много други хора. Пожелавам на учениците в ТУЕС да използват времето си в училището по най-добрия начин и да открият своето призвание.

Вдъхновихме ли ви?

ЗА РУБРИКАТА: Смисълът е в истинските истории. В края на тази запомняща се 2020 година стартирахе с рубриката “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”. Разказахме ви 32 истории за хора свързани с АЗТУЕС и ТУЕС. 32 не е никак случайно число, то е свързано с 32 години от основаването на ТУЕС. Училището, което е центърът на нашата общност.

Скъпи приятели, пожелаваме ви синьо лято! Ние от Асоциацията на завършилите ТУЕС вярваме в силата на нашата общност и ще посветим лятото на планиране на още интересни рубрики и инициативи свързани с развитието на ТУЕС общността, разбира се, с фокус върху училището, защото TUES is the best!. 

Ако ви харесва това, което правим, може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

С поздрав, 

АЗТУЕС

Коментари