Лицата на АЗТУЕС – Таня Динева

Продължаваме с поредицата ни “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС” и ден след Международния  ден на жената, ви срещаме с още една супер жена от ТУЕС.
Туесар по душа и приятел на АЗТУЕС. 
Випуск 1995 година. 
За нея ТУЕС е “най-добрата школа, която можеше да ни се случи”. 
Представяме ви Таня Динева!
За възможностите… за ТУЕС…за спомените… и какво още сподели с нас, четете в следващите редове. 

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Привет, казвам се Таня Динева (по-позната като Савова в гимназията), випуск 1995.
След ТУЕС записах да уча Библиотечно-Информационни Науки и Психология, с магистратура в сферата на Образованието и Училищната психология. Създадох семейство, родиха ни се две дечица, и си останах вкъщи да ги гледам. Когато 4 години след дипломирането си реших да си потърся работа, гимназиалната база ми изглеждаше по-стабилната основа – 5 години ТУЕС школа по анализ, проектиране, конструиране и реализиране на софтуерни решения!
Насочих се към IT, изкарах курс по Софтуерен тестинг (тогава единственият курс беше подготовка за ISTQB сертификати), започнах работа в компания, в която бях първи тестер, за половин година се сблъсках с базовите проблеми на създаването на процес на работа, и колелата се завъртяха…
Софтуерното тестване като дисциплина, която си няма формално обучение, и разчита на курсове и стажове за усвояване на практическите и теоретически знания, е много интересно място на среща между преквалифицирали се специалисти от различни дисциплини – Архитекти, Биолози, Електротехника и Комуникационни инженери, Топлотехника, Археология, Психология, Политология, Журналистика, Балет и Изящни изкуства 🙂 Сами разбирате, че няма как да ни е скучно, еднообразно или равно по пътеките на изследване на поверения ни продукт.
За 15-те години професионален стаж като Тестер/QA/Software Test Engineer/QA Engineer, съм работила и в продуктови компании: близо осем години бях единствен тестер на електронното банкиране ДСК Директ; и в outsourcing компании с често сменящи се проекти и задачи; разработих Автоматизация със Sikuli & Python в две компании, със Selenium & WebDriver.io, с Appium & WebDriver.io.
Участвала съм като лектор в Astea Conference през 2018, както и в два семинара & workshop на тема Софутерно тестване за 11 клас (2016) и Автоматично Тестване за 10 & 11 клас (2017) в инициативите на TUES Inspiration Talks.
Текущо съм Senoir QA в Astea Solutions, team lead на седем QAs в проект за електронен магазин на авточасти (website & mobile app) към един от гигантите в областта на американския пазар. За пореден път откривам удоволствието на споделената страст към тестването, както и възможността да подпомогна с опит и знания колегите, които поемат по този път.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

За мен ТУЕС е най-добрата школа, която можеше да ни се случи. Като започнеш от уникалния преподавателски екип, които се държаха с нас като със студенти, през новаторската система да ни преподават хора, които практикуват, и 6-дневната учебна програма с един цял ден заделен за спорт, до ангажирани класни ръководители, които останаха ментори на цели випуски за дълъг период след завършването ни. Личности като Маги Узунова, Стела, Бистра Башева, Тони Даскалова, В. Хинков, Дунчев, г-н Дянков, Френски, Жоро Димитров, Орлин Чочов – са най-хубавият ми спомен от тези години, наред с приятелите от класа, от випуска, от училището.
Ние бяхме трети випуск на стартиращото в София ЕТУ-ЕС –  Експериментално Технолгично училище Електронни Системи към Техническия Университет (много често включвахме и бившето ВМЕИ за уточнение, в тази епоха на промени на имена си беше нужно) – редовно ни се налагаше да разказваме на хората какво е това училище и да обясняваме разликата между нас и Техникума по Електроника на Плиска. От нас зависеше популяризирането и стабилизирането на експеримента 🙂
Както Зарко спомена, в осми клас тръгнахме от детската градина през Колежа, минахме през много перипетии и разочарования (основно заради неслучващия се проект за собствена сграда), радвахме се на всяка завоювана победа – новите компютърни зали, въвеждането на актуални предмети в програмата, изпращането на първия и втория випуск завършили, и пораснахме заедно, сплотени между класовете и между випуските, като болшинството от нас имаха брат или сестра в по-горен или по-долен випуск. Усещането за семейство си беше напълно реално.
Един от най-ярките ми спомени е как трамбоваме пеша между кварталите, защото в един момент учехме до пазара на Младост1, имахме специални предмети в сградата на Окръжна, и упражнения в лабораториите на ТУ – и ограничено време да се пренесем цял клас от едната сграда до другата – та в дъжд, сняг, пек група от 20-тина тийнейджъра с много смях и закачки прекосявахме полета и дерета на рекички, дъвчейки закуски в движение.
Беше прекрасно преживяване да се качим в сряда или четвъртък два класа народ и един учител, как се е наемал Жоро още се чудя, да караме ски на празните писти (еех, тогава работеха и Стената, и Боби и Спас…) Училищните екскурзии под формата на Зелено или Бяло училище, на които играехме карти до забрава, разхождахме се в горите през деня и купонясвахме по цели нощи. Организирахме се да ходим на хижи и ни бяха ban-нали в Тинтява 🙂 Всяка зимна и пролетна ваканция имаше група скиори от ТУЕС-а я на Банско, я на Семково, и на Мальовица…

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

ТУЕС направи прехода от детството към възрастността за нас да е прекрасен, романтичен и приключенски период на приятелства, близост, сплотеност, веселби и сълзи, в една променлива и нестабилна, но много дружелюбна и грижовна среда. Даде ни основа да се формираме като личности, които умеят да ценят себе си, околните, труда и усилията да пребориш проблемите, и радостта да посрещнеш успехите. АЗТУЕС поддържа живо това преживяване, и дава възможност на много от нас да споделят минал опит и настоящата си страст с голямото семейство на ТУЕС-арите.

Моето послание към учениците: Оценете възможностите, които ви се дават, вземете максимума от гимназията, и бъдете горди и уверени, че имате стабилна основа да градите бъдещето, което желаете!

Вдъхновихме ли ви?

С кого ще ви срещнем следващата седмица? Ще запазим в тайна засега! Ключовата дума е ТУЕС!

Междувременно, предстои ни избор за нов Управителен Съвет. Ако имате интерес да се включите, пишете ни на [email protected].

Може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.


Коментари