Лицата на АЗТУЕС – Светозар Георгиев

Днешният гост в рубриката “Лицата на АЗТУЕС” е випуск 1995 година. Познат като съоснователят на Телерик, Телерик Академия и Кампус X, каквото и да кажем за него, ще е малко. Той е сред основателите на АЗТУЕС и член на първия управителен съвет на Асоциацията. Неговото учредително дарение даде силен старт и постоянен екип на АЗТУЕС от самото й създаване. Не случайно вярва, че ”успехът не е истински успех, ако не е споделен. Знанието не е ценно, ако също не бъде споделено. ”.

Той е Светозар Георгиев – Зарко.

В следващите редове ще разберете какво ни сподели Зарко.

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

СГ: Казвам се Светозар Георгиев, но всички ми викат „Зарко“. Завърших ТУЕС в далечната 1995 година, но за разлика от повечето туесари, аз не станах инженер. Въпреки че винаги съм се интересувал много от техника и компютри в частност, бях решил да уча бизнес – така и стана. Спечелих стипендия и с последните спестявания на родителите ми заминах за САЩ. Оказа се обаче, че това не е моята страна и след една година реших да се върна и продължих в Американския Университет в Благоевград (АУБГ). Тази една година в Щатите ме научи на много. Бях мияч на чинии, продавач нощна смяна в бензиностанция, какво ли не. Но станах много самостоятелен и уверен, че мога да се справям сам с предизвикателствата.

Определящ за моето по-нататъшно развитие като човек и професионалист се оказа и АУБГ. Там срещнах бъдещите си партньори в бизнеса, много приятели и не на последно място – съпругата ми.

Съдбата обаче си знае работата и в крайна сметка стартирах бизнес в софтуерната сфера. През 2002 създадохме Телерик и през следващите 14 години преминах през грандиозно приключение в изграждането на глобален бизнес с 850 човека екип и 11 офиса по цял свят. Определено мога да твърдя, че любовта и туесарските познания в областта на технологиите бяха ключови фактори за успеха ми като Co-CEO на Телерик. Можех да говоря с програмистите и клиентите на един език, разбирах предизвикателствата и ограниченията. И най-важното – успявах да постигам баланс между „красивото техническо изпълнение“ и това, от което пазарът реално има нужда. В крайна сметка не бяхме кръжок по програмиране, а бизнес.

След придобиването на Телерик през 2014, прекарахме с другите основатели още 2 години за да предадем щафетата и след това се посветихме на развитието на локалната технологична и предприемаческа екосистема, за да се подготви следващото поколение от успешни иновативни бизнеси в България.

Развиваме Телерик Академия, Кампус Х и работим като ментори с множество стартиращи компании и VC фондове.

Реално се занимавам с много неща, но така мога да съм полезен на повече фронтове и за повече хора, отколкото ако се фокусирам в една компания или начинание. А и е по-интересно и разнообразно така.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

СГ: Аз бях силно мотивиран да уча точно в ТУЕС, въпреки че по онова време беше много младо и още недоказано училище. Но скоро след като започнах осъзнах, че са ме приели не в средно училище, а направо в нещо като университет. Всичко беше много по-сериозно и по-практически насочено –  и това адски ми харесваше. Още от 4-ти клас имах някакъв компютър у нас и поназнайвах неща, като просто програмиране и асемблиране (и поправка) на техниката. Но нямах теоретичната основа, за да разбера как всъщност работи всичко. Това ми даде ТУЕС – от голямата картина и фундаменталните принципи, до практическите похвати и упражнения.

Спомням си как ми просветна, когато научих какво е P-N преход, транзистор и фотолитография. Как с карти на Вейч можеш да конвертираш една функция в интегрална схема. Всичко се навърза и ми стана 10 пъти по-интересно, защото вече имах самочувствието, че знам на принципно ниво как функционира всичко електронно около нас.

Иначе нашето време беше много интересно. В 8-ми клас бяхме в „детската градина“ до пазарчето на Младост-1. В 9-ти клас бяхме в „10-то“ училище, защото нямаше място в основната сграда на ТУЕС. Учихме в събота и базата беше примитивна. Но това не ни правеше впечатление – формата не беше важна, а съдържанието. ТУЕС ни даде много и това е изцяло заслуга на супер отдадените преподаватели и директори през годините. Поклон пред тях за усърдието, любовта и креативността, изправени пред трудната задача да предадат доста комплексни понятия на „деца“ – защото ние си бяхме такива.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите?

СГ: Световният опит е доказал, че най-големият ресурс на една образователна институция са завършилите ученици/студенти. Те представляват огромна сила като идеи, труд, финанси, енергия. Общността носи духа на ТУЕС и го прави непреходен.

За мен беше чест да бъда сред основателите на АЗТУЕС. Преди 6 години тръгнахме с малко опит, но много желание. Знаехме, че е важно да поведем крак, да енергизираме общността от завършили, за да ги убедим че има смисъл, има нужда всеки да помогне за благото на училището, на учениците и на завършилите. И магията стана – АЗТУЕС се превърна в пример за алумни асоциация и с гордост споделяме опит и идеи с други училища и университети, които искат да ни подражават.

Много ме радва, че през годините се изгради процес и приемственост, така че съдбата на асоциацията да не зависи от шепа ентусиасти. Напротив – всеки нов екип и човек, който застъпи дава нов поглед и заряд, за да се надгради работата и да се постигат още по-добри резултати. ТУЕС е специално училище точно заради уникалния си модел, комбиниращ модерни, практични знания със солиден научен фундамент. И всичко това поднесено както от дългогодишни доказани преподаватели, така и от завършили туесари, които работят това, което преподават. Няма друго такова училище в България!

Имаш ли послание, което искаш да споделиш?

СГ: Направете крачката – включете се в дейностите на АЗТУЕС и помогнете с каквото можете. И малко е от полза, защото сме много. А това дава сила. TUES forever!

Вдъхновихме ли ви?

Продължаваме и следващата седмица с ЛИЦАТА НА АЗТУЕС!

Ясно е, ключовата дума е ТУЕС!

Ако искате да подкрепите АЗТУЕС, включете се в дарителската ни кампания за 2021! Вече сме на финалната права!

Коментари