Лицата на АЗТУЕС – Марио Пешев

Стартирахме рубриката “Лицата на АЗТУЕС” в края на тази незабравима година, защото вярваме, че туесарите имат какво да ни разкажат и защото личната – истинска история вдъхновява. 

Днес ви срещаме с бивш преподавател в ТУЕС, активен лектор, дипломен ръководител и дарител. Човек, който щом чуе, че ТУЕС или Асоциацията имат нужда от помощ, веднага ще се обади и ще попита „С какво да помогна?“.

Той е Марио Пешев (ТУЕС‘2008). Ако трябва да го опишем с две думи, то те ще са  – заклет туесар.

Марио започва професионалния си път още докато е в ТУЕС, съчетавайки работа с училище. След успешния си ранен кариерен старт, експериментира с различни технологии и бизнес модели у нас и в чужбина, като през 2010 стартира DevriX – развила се до една от 20-те най-добри професионални WordPress агенции в света.

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

МП: Привет на всички! Казвам се Марио Пешев, випуск 2008. ТУЕС ми помогна да стартирам като софтуерен инженер още в ученическите години, което беше невероятен старт за кариерата ми на много ранен етап. Съчетаването на работа и училище не беше лесно, но въпреки това успях да завърша с отличен успех.

След ТУЕС прекарах няколко години в IT индустрията, преди да стартирам свои бизнес начинания. В момента най-основното е Деврикс, консултантска агенция за enterprise WordPress проекти за Щатите и Западна Европа, която е дом и на 8 силни таланта от школата на ТУЕС.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

МП: ТУЕС беше казармата, която нашето поколение нямаше 🙂

Практическите знания в ТУЕС са неоспорими, както и възможностите за практическо развитие благодарение на преподавателския колектив от ветерани в бранша. Неслучайно стажантските програми представляват сериозен интерес за редица фирми в индустрията, които презентират и се „борят“ за вниманието на завършили единадесетокласници. Това е сериозен сигнал за връзката между ТУЕС и бизнеса.

Но най-основното качество на ТУЕС е дисциплината, съвместните проекти, изграждането на силен колектив, достъп до обучения и уъркшопи от външни експерти, хакатони и презентации пред бранша, школи като Cisco академията – практически насочена програма от задължителни и свободно-избираеми занимания.

Дипломната работа е един добър пример за школата на ТУЕС. Практически липсва еквивалент в кое да е училище – изграждането на професионален и внимателно документиран проект върху нова технология на ниво дипломиране от елитен университет дава възможност за пълно развитие и категоричен скок напред за талантите в школата на училището. Аз лично изграждах CMS система върху JSF, което ми откри няколко работни позиции на първо време и възможност за консултантска дейност в сферата на content management системите през последните 10 години.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

МП: Иновативният учебен модел на ТУЕС и силната алумни група издигат ТУЕС категорично в школите за софтуерно инженерство за ученици след 7-ми клас. Подкрепата на училището и АЗТУЕС е очаквана крачка от гледна точка на социална отговорност към модела на обучение и преподавателския колектив.

Фактът, че винаги се радваме да посрещнем ТУЕС възпитаници на работа при нас е ясен индикатор за високото качество на кадрите през годините.

Благодарим ти. А нещо за край?

Апелът ми към всички завършили практици в ИТ индустрията, както и работодатели и мениджъри, работещи с таланти от ТУЕС, е следният: подкрепяйте училището, за да дадем правилен пример за образователната система и да позволим модернизирането на програмата на национално ниво.

С лице номер 3 в нашата рубрика изпращаме така незабравимата 2020 година. Пожелаваме ви да сте здрави и туесарския дух да гори винаги във вас.

С кого ще ви срещнем съвсем в началото на 2021 година? Ще запазим в тайна за сега! Ключовата дума е ТУЕС!

Ако искате да подкрепите АЗТУЕС, включете се в дарителската ни кампания за 2021!

Благодарим ви!

Коментари