Лицата на АЗТУЕС – Марио Бенов

В тазседмичната ни среща в рубриката “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС” ви срещаме с туесар, випуск 2012. Започва работа още от ученическата скамейка. Отдаден на каузата ТУЕС, той се връща в училището като преподавател, а вече 4 години е познат сред учениците и като ментор и член на журито на традиционния училищен хакатон Hack TUES.

Думите, с които можем да го опишем е отдаденост и вдъхновение.
Той е Марио Бенов.
Какво ни сподели, ще разберете в следващите редове.

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи ни за живота си след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

МБ: Здравейте! Казвам се Марио, а в ТУЕС съм познат и като г-н Бенов. Завърших специалност “Системно програмиране” в ТУЕС” през 2012, след това станах и инженер бакалавър по Информационни Технологии в Технически Университет – София. Влязох в ТУ с идеята, че със знанията от ТУЕС там ще ми е лесно и ще мога да се фокусирам повече върху работи и други занимания – и така и стана. Знанията ми по програмиране спокойно покриваха почти всичко от програмата в университета, вече имах и достатъчни основи по електротехника и хардуер. След много отлагане като нещо “не особено важно” ми предстои тази есен да започна и магистратура.

На работа в Haemimont AD ме взеха общо взето от момента, в който излязох от ТУЕС и все още работя там – вече 8 години. Имам титли като senior, tech lead и team lead и се грижа за фронтенд екипа. Отделно в свободното време се случва да се занимавам с 3Д моделиране, разработка на игри или просто малки фрийленс проекти. Вече 4 години съм ментор на всеки Hack TUES, от 3 години преподавам на 10 и 11 клас, а на последния хакатон за пръв път проведох лекция пред по-голяма публика (макар и не много успешно).

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето, когато беше ученик в ТУЕС?

МБ: Преди ТУЕС учех в обикновено квартално училище и нямах представа какво искам да правя. От малък имам достъп до компютри под една или друга форма и когато с майка ми разглеждахме книжка със списък на гимназиите в София, желанието ми беше просто – „искам да уча нещо с компютри“. Това сведе избора да ТУЕС или „Джон Атанасов“ и не съжалявам, че избрах ТУЕС. Тук отрано се оформи професионалният ми път – научих се от какво е съставен компютърът и как да си говоря с него, научих как работят мрежите, как да съставям алгоритми, да намирам решения, да подобрявам или да работя с ограничени ресурси.

Имам много спомени и не мога да си избера най-ярък – походите на Витоша за часовете по физкултура; радостта, когато първият робот с Ардуино тръгне и се засили в стената; това важен проект в последния момент да спре да работи. В междучасията, когато времето е топло и не пишехме протоколи, играехме волейбол на двора и сваляхме по някой и друг прозорец. Беше и приключение да пътувам от Люлин до Младост за първите часове сутрин, защото все още имаше метро само до Сердика и отнемаше доста време да стигна. И то само защото искам да уча компютри…

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

МБ: Винаги съм пазил добри чувства към училището заради знанията и уменията, които ми даде, а в офиса често ми се случва да обяснявам неща на други колеги. По някое време разбрах, че дъщерята на едни познати се записала в ТУЕС и има нужда от помощ. Започнахме да говорим, тя ме светна за Hack TUES и предложи да се запиша като ментор. Записах се, оттам ми хареса да работя с ученици и реших да се пробвам и като преподавател. След като училището и преподавателите са дали толкова много, за да ме научат мен, беше редно и аз да дам нещо обратно и да видя какво е да си от другата страна на класната стая. И то взе, че ми хареса.

Благодарим ти! А нещо за край?

МБ: Въпреки всичките допълнителни стрес и нерви, които си причинявам, получавам и чувство на удовлетворение от това, да помагам на по-малките да се развиват и учат. Вярвам, че можем да направим едно по-добро бъдеще, ако работим с ученици, предаваме им опит и ги вдъхновяваме да се стремят нагоре.

А има и обратния ефект  – аз също се вдъхновявам да се развивам, за да не изоставам от младото поколение.

Вдъхновихме ли ви?

Знаете ли, че вие също може да се завърнете в ТУЕС като преподавател. 

За втория учебен срок, ТУЕС търси преподаватели практици по няколко специални предмета:
👉 Въведение в скриптовите езици за 9. клас – 2 часа седмично, 1 клас;
👉 Увод в сензорите и сензорните системи за 11. клас – 2 часа седмично, 3 класа;

💡Един преподавател може да води и само 1 клас.

Ако имате въпроси или искате да поемете някой от предметите, пишете на Христо Стефанов, координатор на софтуерната специалност в ТУЕС: [email protected].
С ролята на преподавателя, може да се запознаете оттук

Подкрепете ни!

Направи дарение, разбери как оттук.

Продължаваме и следващата седмица с ЛИЦАТА НА АЗТУЕС!

Ясно е, ключовата дума е ТУЕС, защото TUES IS THE BEST!

Коментари