Лицата на АЗТУЕС – Калина Николова

В рубриката “Лицата на АЗТУЕС”, през месец март, ви срещаме  с вдъхновяващи дами от ТУЕС

Завършила ТУЕС през 1995 година

За нея ТУЕС е “сериозна школа, полагаща основите на логическото мислене, на това неусетно и без усилие да виждаме връзката между събитията и на причините и следствията”. 

Тя е Калина Николова!

Какво ни сподели Калина, за ТУЕС, за преподавателите, за спомените, четете в следващите редове. 

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

Аз съм Калина Николова и завърших ТУЕС през 1995 г. Бяхме третият випуск на Експериментално технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София. След това някак си логично завърших магистратура към катедра ФКСУ на ТУ, като едновременно с това дадох началото и на професионалната си кариера. Започнах като програмист в отдел „Развойна дейност“ в „Смартком“, след това бях програмист на уеб приложения и специалист бази данни. Постепенно се насочих към бизнес анализ и управление на проекти и клиенти и към днешна дата продължавам да развивам уменията си в тази област като оперативен директор в Хемимонд АД. През 2007 г. придобих квалификацията PMP (Project Management Professional), като по това време бях една от първите десет ръководители на проекти с такава квалификация в България. Професията ми ме вдъхновява с огромното разнообразие на проектите, динамиката в нашия сектор, възможността да допринасям активно за обучението и развитието на всеки един член от нашия колектив, предизвикателствата и удовлетворението от иновативните решения, които създаваме.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето, когато беше ученик в ТУЕС?

Имам прекрасни спомени от ТУЕС, към които се връщам с удоволствие. Обучението ни не беше лесно, но безкрайно обогатяващо, и след толкова много години още помня ярките личности и много преживявания. Още помня:

Приемните изпити, особено по физика, както и приятния разговор с Румен Цинов, който беше квестор в моята стая. До днес логиката и яснотата на този предмет са един от основните ми критерии, когато избирам кандидати за нашата компания.

Интензивното обучение по английски език при Цветана Делибалтова-Толева. Никога няма да забравя един от уникалните стихове, които научихме в часовете ѝ:

When you look into the mirror

It is not yourself you see

But a kind of apish error posed in fearful symmetry

(John Updike)

Лекотата на поднасяне на учебния материал и логичните обяснения на Румен Цинов за структури от данни и удоволствието от общуването с него.

Строгата грижа на Стела Стефанова, и нейната упоритост да ни предаде знанието и разкрие смисъла на усилията за нашето бъдеще.

Перфекционизмът, който гонех в изработването на протоколите за тиристори при Бистра Башева.

Процесът, в който всичко свързано с това какво е програмиране ми се изясни при Маргарит Трясков и разкриването на безкрайните възможности на професията след това.

Систематичността и постоянната подкрепа от Магдалина Узунова.

Необходимото продължение на обучението по руски език при Димитър Дянков, което беше незаменимо за достъпа ни до рядката литература по програмиране по това време, която бе достъпна основно на руски.

Приятните часове по физическо – от разтоварващото плуване, до навехнатия крак и лице забито в снега при опит да се задържа на ските на зелена писта в часовете на Георги Димитров.

Поемането на нови предизвикателства, чувството на всекидневно доказване в тази мъжка за времето си професия, но и удовлетвореността от всяка постигната „победа“.

И много, много други!

Огромна признателност за труда, отделеното време, енергия, емоции, грижа от страна на всеки един от преподавателите, които имам честта да познавам и да се нарека техен възпитаник. Благодаря ви!

ТУЕС е сериозна школа, полагаща основите на логическото мислене, на това неусетно и без усилие да виждаме връзката между събитията и на причините и следствията. Училището полага основите на софтуерния инженеринг, започвайки от хардуера и начина, по който го управляваме, за да получим желания резултат, съобразявайки се и с наличния ресурс. Тръгнахме от Асемблер и стигнахме до С++ и бази данни, надграждайки знанията си в най-подходящата последователност. Това ни предостави необходимия поглед и знания още на 18 години, за да можем да преминем през следващите 5 години от магистратурата си буквално на шега, независимо в коя посока всеки от нас реши да поеме.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

От моя гледна точка ТУЕС се наложи като водеща институция в солидната подготовка на бъдещи ИТ кадри в нашата страна. Правилният подход и последователност на предаване на знанията и възможностите, предоставени на възпитаниците на училището – практически професионален опит в реална среда с технологичните партньори от бизнеса – правят училището лидер и иноватор в образователния сектор.

 Имах късмета да уча и да развивам професионалната си кариера в т.нар. „преходни“ времена, в които технологиите за кратък период имаха огромен подем. Освен на технологичното развитие, бях и съм свидетел на появата и развитието на все повече висококвалифицирани жени в областта на технологиите, и откровено мога да споделя, че това се дължи в голяма степен и на кадрите, които излизат от ТУЕС.

Моето послание към настоящите и бъдещите туесари: вслушвайте се в съветите и знанието, с които вашите преподаватели ви обогатяват всеки ден. Имате възможността да изградите основите на едно успешно, удовлетворяващо и интересно бъдеще. Ще има възходи и падения, но школата ще ви даде силата да се справите с всяка трудност. И когато постигнете мечтите си, не забравяйте да се обърнете назад и да подадете ръка на следващите поколения.

Вдъхновихме ли ви?

Ще запазим в тайна засега a кого ще ви срещнем следващата седмица?! Ключовата дума разбира се е ТУЕС!

Междувременно, предстои ни избор за нов Управителен Съвет. Ако имате интерес да се включите, пишете ни на [email protected]

Може да подкрепите АЗТУЕС чрез дарение –  разберете как оттук.

Коментари