Лицата на АЗТУЕС – Димитър Асенов

Първата ни среща за 2021 година е свързана с успеха на талантлив туесар, успял да се реализира успешно в чужбина. Има зад гърба си докторантура от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и работи за технологичния гигант Google.

Завършва ТУЕС през 2005 година. 

Той е Димитър Асенов. Каквото и да кажем за Митко ще е малко. Той е един от най-големите ни индивидуални дарители, помагайки ни да осигурим устойчива подкрепа за ТУЕС и ТУЕС общността. 

Човек, който не е забравил, откъде е тръгнал и какво му е дало ТУЕС.

Какво сподели с нас ще разберете в следващите редове…

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи за живота ти след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

ДА: Здравейте, аз съм Димитър Асенов, хардуерист от випуск 2005.

Още от малък исках да се занимавам с наука в областта на компютрите и ТУЕС беше идеалната платформа, върху която да осъществя мечтите си. Само няколко месеца след като завърших ТУЕС, заминах за Германия да следвам. Целта ми беше да получа образование на световно ниво, както и да придобия опит с живота в развита западна страна. По време на обучението ми за бакалавър в Германия ми стана много ясно, че ТУЕС ми е дал уникални умения и знания в областта на компютрите и електрониката, които нямат равни на други средни училища, не само в България, а дори и на световно ниво. Колеги, професори и работодатели оставаха смаяни когато разбираха какви проекти и дипломни работи се осъществяват от ученици в ТУЕС. Проекти, които може да се съревновават с дипломните работи на студенти. Моята подготовка от училище ми помогна както в следването, така и в намирането на изключително полезни летни практики, например в Nokia и в изследователския институт Fraunhofer. След като завърших бакалавърската си степен се преместих в Швейцария, за да завърша магистратура и докторантура в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich). Като един от най-реномираните университети в света в областта на компютърните науки ETH Zurich беше една сбъдната мечта. Имах възможност да се занимавам с наука, да осъществя изключително интересни и полезни контакти с други учени и с членове от индустрията, да работя като практикант в световно известни компании (IBM, Microsoft) и да пътувам по цял свят по научни конференции – например до САЩ, Сингапур и Австралия.

След като защитих докторската си степен започнах работа в Google, по-специално в YouTube, където съм и до този момент. Въпреки че текущата ми позиция не е директно свързана с научна дейност, ми доставя много голямо удоволствие. След повече от 12 години като студент, ми липсваше тръпката от проектиране и развой на големи софтуерни системи в екип. Сега не само имам възможност отново да практикувам, но трупам и безценен опит с разработка на системи на световен мащаб.

В личен план, запознах се с жена ми в университета в Германия и се оженихме през 2012. В последните три години ни се родиха две дъщери и сега се учим как да балансираме работата и семейството.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето когато беше ученик в ТУЕС?

ДА: Виждам ТУЕС в няколко различни перспективи.

Първо, това е мястото, което многократно ми разшири кръгозора на знанията в ИТ областта, задоволявайки моето любопитство и желанието ми да разбера всичко за компютрите. Към края на обучението си аз знаех, как компютрите работят на всички нива, започвайки от атоми и електрони до отделни електронни елементи, до прости аналогови и цифрови схеми, до по-сложни схеми и модули в централния процесор, до машинни инструкции, до езици за програмиране на високо ниво, до софтуерни компоненти в един компютър и до мрежи от компютри. Това е една невероятна база от знания, която ми позволи да избера правилния за мен път за бъдещото ми развитие и спомогна за моя успех.

Второ, ТУЕС е мястото, където започна моята професионална кариера. Аз осъществих дипломната си работа във фирма-партньор на ТУЕС (ЕКоКоМС ООД), което ми даде възможност да добия безценен практически опит, работейки със специалисти в областта на телекомуникационната техника. Благодарение на тази практика ми беше сравнително лесно да намеря и следващата си професионална позиция в Nokia.

Трето, винаги ще свързвам ТУЕС с дългосрочните приятелства, които се развиха там, както и с изключително отдадените преподаватели, от които съм научил толкова много. Искам да изкажа голямата си благодарност на Стела Стефанова, Любомир Чорбаджиев, Лидия Христова, Лидия Иванова, Валентин Иванов, Валентин Хинков, Чавдар Дунчев, Мила Нейкова, Бистра Башева, Нина Митова и Антоанета Даскалова.

Имам много ярки спомени с всеки един от тези преподаватели – много „аха-моменти“, в които съм разбрал как функционира нещо, както и моменти, в които учителите са споделяли ценен житейски опит, за да ни направят по-добри хора. Един от първите ми спомени е когато с Мила Нейкова в 8-ми клас програмирахме две решения на Кулата на Ханой – итеративно и рекурсивно. В началото не разбрах рекурсивното решение, но с малко повече обяснения и размисъл изведнъж го схванах. Бях смаян, колко лесно и елегантно е рекурсивното решение. Този момент отключи един нов начин за мислене за мен и ми показа колко е важно един проблем да се вижда от различни гледни точки. Започнах да търся и други подходи за програмиране с такова голямо приложение. За щастие, ТУЕС продължаваше да отговаря на въпросите ми и да ми помага да задоволя любопитството си.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

ДА: Както споменах вече, с течение на времето осъзнах все повече, че ТУЕС ме е дарил с уникално силен старт в моето професионално развитие. Винаги съм искал да се отблагодаря на училището за това, но докато бях студент, нямах физическа и финансова възможност за това. След като преминах на постоянна работа в ИТ бранша през 2017 започнах всяка година да допринасям финансово за коледната дарителска кампания на АЗТУЕС. Това е най-малкото, което мога да направя за училището, което ми е дало толкова много. Виждам, че с годините ТУЕС се развива в добра насока с нови инициативи и програми и това ме мотивира още повече да допринасям за успеха му.

И за край …
Имам две послания:

За текущите ученици на ТУЕС: Замислете се по колко много и най-различни начини ТУЕС може да ви обогати и взимайте с пълни шепи всички тези уникални възможности, които ви се предлагат. Ако направите това, ще имате една невероятна основа за професионалното ви развитие, на която ще може да разчитате цял живот.

За вече завършилите: Оценете колко много ви е дал ТУЕС и подкрепяйте училището според възможностите ви. Вашата подкрепа е важен принос за създаване на една идеална среда за развитие на млади ИТ таланти в България.

ЗАЩО ЛИЦАТА НА АЗТУЕС?

Рубриката стартира съвсем в края на незабравимата за всички ни 2020 година. 

Създадохме рубриката “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”, за да разкажем реални истории на туесари, защото вярваме, че научаваме много повече от споделянето на опит, от истинските истории и преживявания. Смятаме, че всяко едно от лицата на АЗТУЕС носи в себе си адаптацията, новаторството и безспорно трансформацията. Ще ви срещнем с много вдъхновяващи туесари, които не спират да подпомагат ТУЕС и АЗТУЕС. 32 истории, които смятаме че е важно да бъдат разказани. 

КАКВО СЛЕДВА?

С кого ще ви срещнем следващата седмица? Ще запазим в тайна за сега! Ключовата дума е ТУЕС!

Ако искате да подкрепите АЗТУЕС, включете се в дарителската ни кампания за 2021!

Коментари