Лицата зад АЗТУЕС – Хинка и Митко

Кой стои зад АЗТУЕС като организация и с какво се занимава – ще разкажем в тaзи и следващите няколко публикации чрез серия от интервюта. За този месец Виктория Антонова (ТУЕС’2006), част от Управителния съвет на Асоциацията, проведе интервю с Хинка (изпълнителен директор) и Митко (координатор комуникация, партньорства и проекти) от екипа на АЗТУЕС. Разбери повече кои са те и с какво се занимават!

1. Как се казваш?

Хинка: Хинка Станимирова.

Митко: Казвам се Димитър К. Николов, за краткост Митко. Държа на „К.“-то, защото в ТУЕС си имаме излишък от димитърниколовци.

2. Какво те свързва с ТУЕС?

Хинка: Преди да започна работа в Асоциацията, само бях чувала за училището през приятеля ми и компанията му от випуск 2006. Три години по-късно, каузата ТУЕС вече напълно ме е погълнала – сплотеността на общността, таланта на учениците и отдадеността на преподавателите и ръководството на училището неминуемо те обвързват емоционално към себе си.

Митко: Завърших ТУЕС миналата година. Това е училището, което ме изгради като личност, което ме усъвършенства и ми даде поле за изява.

3. От кога си в екипа на АЗТУЕС и защо реши да се включиш?

Хинка: От есента на 2016 г. През туесар научих за отворена позиция в Асоциацията и ме привлече възможността за работа с кауза в НПО сектора, към която винаги съм имала слабост.

Митко: Доброволствам в АЗТУЕС още от 2017 г. и съм се включвал в подготовката на всяко едно събитие до момента. От март 2019 г. станах и част от екипа като естествено продължение. Виждал съм отблизо какво прави Асоциацията и реших да отдам повече време от деня си за бъдещето на нея и ТУЕС.

4. С какво се занимаваш в АЗТУЕС?

Хинка: По малко от всичко. Работата в малък екип налага да си гъвкав, тъй като задачите варират от фондонабиране, контакти с бизнеса и планиране до координация на събития, работа с доброволци и администрация. Все пак основният фокус е координацията на събитията и инициативите за ТУЕС: Hack TUES, TUES Fest, TUES Reunion, подкрепата за набиране на дипломни ръководители за 12. и компании за летните практики на 11. клас и още. 

Митко: Помагам с комуникацията, координирам отделни дейности, тук-там правя готини дигитални визии и като цяло се опитвам да модернизирам процесите в Асоциацията.

5. Любимо събитие, което ти е удоволствие да организираш?

Хинка: Две са – Hack TUES & TUES Fest. Работата с учениците-доброволци от 11-ти клас, които ги организират и удоволствието от това, да видиш, как тези талантливи младежи разгръщат потенциала си и израстват пред очите ти е един от най-силните мотиватори да продължавам работата си в Асоциацията.

Митко: Разбира се, че Hack TUES. През 2016 г. събрах екипа, който превърна в традиция хакатона. За мен хакатонът винаги ще е доведеното дете, което съм отгледал, и ще има специално място в сърцето ми.

6. Последното предизвикателство, което си поел покрай работата си в АЗТУЕС?

Хинка: Scrum. Решихме да тестваме методологията за работата си в екипа, както и с доброволците за събитията, като все още навлизам във всички тънкости. 🙂

Митко: Разработвам новата онлайн платформа на АЗТУЕС.

7. Три музикални парчета, които слушаш напоследък?

Хинка: Напоследък съм на вълна Dubioza Kolektiv. Ако трябва да се спра на три парчета – „Himna Generacije“, „Kazu“ & „Kokuz“. Чакам концерта през ноември!

Митко: Нека не си губя работата в АЗТУЕС.

8. Море или планина?

Хинка: Планина, като се опитвам да зарибя и туесарската общност. С по-активните доброволци и туесари-ентусиасти в последните две години организираме планински преходи за аматьори. Последно покорихме връх Ботев в началото на септември.

Митко: Езеро и вила.

9. Имаш ли хобита?

Хинка: Да си призная, покрай ТУЕС не остава много време за тях. 😀 Все пак, когато успея, карам колело, скитам по планините и играя народни танци.

Митко: Тренирам, уча, занимавам се с програмиране, дизайн и маркетинг, размишлявам върху екзистенциални въпроси и само си намирам работа.

10. Продължи: Искам да…

Хинка: Искам да видя, как ТУЕС и АЗТУЕС разгръщат своя потенциал. Бях свидетел на напредъка в последните години и виждам още колко много възможности за развитие има.

Митко: Искам да оставя голям, положителен отпечатък върху света. АЗТУЕС е едно от средствата, с които мога да го правя.

Коментари