Лицата на АЗТУЕС – Кирил Митов

ЗА РУБРИКАТА

Смисълът е в истинските истории.
В края на тази запомняща се година стартираме с рубриката “ЛИЦАТА НА АЗТУЕС”. Ще ви разкажем 32 истории за хора свързани с АЗТУЕС и ТУЕС. 32 не е никак случайно число, то е свързано с 32 години от основаването на ТУЕС. Училището, което е центъра на нашата общност.

ЗАЩО ЛИЦАТА НА АЗТУЕС?

Рубриката стартира съвсем в края на незабравимата за всички ни 2020 година. Година на турбуленция, адаптация, трансформация. Смятаме, че всяко едно от лицата на АЗТУЕС носи в себе си адаптацията, новаторството и безспорно трансформацията. Ще ви срещнем с много вдъхновяващи туесари, които не спират да подпомагат ТУЕС и АЗТУЕС.

ДА ЗАПОЧВАМЕ

Днес ви срещаме се с едно  лице, което е предприемач, програмист, преподавател и истински туесар по душа. Той има не само принос като дългогодишен преподавател в ТУЕС, но и като АЗТУЕС активист, който подкрепя Асоциацията на завършилите ТУЕС от самото й създаване като дарител, лектор, защитник на каузата. Винаги се е отзовавал, когато сме имали нужда от него.

Здравей, представи се – кой випуск си, разкажи ни за живота си след ТУЕС и с какво се занимаваш в момента?

КМ: Казвам се Кирил Митов. Випуск 2004. Както много туесари започвам пътя си на програмист и човек от индустрията още като ученик 11-12 клас. Първоначално работих в няколко малки и големи компании за разработка на софтуер, особено докато бях в университета. По едно време съчетавах работата на две места и Технически университет, което поглеждайки назад, може би звучи готино, но едва ли бе най-смисленото ми решение. Някъде там се почувствах достатъчно пораснал, за да изляза от корпоративния свят и сравнително самостоятелно започнах да развивам собствен бизнес. Както с приятели и познати си говорим – когато си предприемач по душа, от това е трудно да избягаш. 

Основно реализирам проекти свързани с разработката на софтуер и съдържание. Много се гордея с проекта си Robopartans, който развивах в периода 2010-2019 и който имаше цел да събуди повече интерес към техническите науки в ученици от цялата страна. Спечелихме много награди, достигнахме до много ученици, изградихме хубава организация. Помагах на много започващи и стартиращи предприемачи.

Натрупал вече опит и с много любопитство реших да запиша EMBA програма в Американския университет. Споменавам го, за да споделя с туесарите, че университетът не е лошо нещо. В момента, от около 8 години с екипа ми разработваме софтуер и управляваме една от големите платформи за инструкции за роботи и от скоро сме доста напреднали в 3D света.

Какво е за теб ТУЕС? Разкажи ни за твой ярък спомен от времето, когато беше ученик в ТУЕС?

КМ: През 2006 година се завърнах в ТУЕС като преподавател. Преподавах извънкласни предмети в рамките на 2 или 3 години, след което поех предмета Технология на програмирането и като цяло с Любомир Чорбаджиев развивахме насоката на софтуерните предмети в ТУЕС до към края на 2018 година, когато вече нямах възможност да водя занятия и се оттеглих. През целите тези 12 години съчетавах работата си допълнително с развитието на ТУЕС. ТУЕС бе едно от най-важните неща, които съм правил. 

Един от ярките спомени са всъщност приятелите, които намерих в ТУЕС, с които след това сигурно над 10 години се виждахме всеки последен понеделник на месеца. Голям спомен за мен бе, как се събирахме вкъщи да учим и да си обясняваме цифрови схеми, как ходихме събота сутрин на Електротехника, Физика и Електронни елементи, защото в ТУЕС се учеше и събота, как ходихме на физическо в сряда, как играехме карти извън училището и ни замръзваха ръцете. Но най-важното, което не само аз, но и всички мои съученици си спомняме е как преподавателите ни даваха много повече отколкото те самите имаха. Някои от тях даваха наистина много за нас.

Какво те кара да подкрепяш училището и Асоциацията на завършилите и имаш ли послание, което искаш да споделиш?

КМ: Хората са основното, което ме кара да подкрепям Асоциацията. И до ден днешен, когато има нужда, отивам и се обаждам на много от съучениците ми да им напомня да дарят на организацията, защото това, което правят ТУЕС и Асоциацията е важно. 

Преди година бях на рожден ден на мой съученик. В заведението имаше и много други туесари, които сега са част от неговия екип. На по-голямата част от тях аз съм им преподавал. Разговаряхме сигурно половин час с един от учениците ми, как е работата му, как е университетът.  Аз понечих да отида до бара да си взема една бира. Човекът ме спря и ми каза „Не, чакай. Нека аз те почерпя. Хлябът в ръцете си ми дал, дължа ти много повече от това“.

Хората го зачитат. Хората осъзнават, какво си направил за тях, какво ти е коствало и всъщност, че накрая ти си добавил стойност и светът е едно по-добро място заради теб. Ето това ме кара да помагам винаги и с каквото мога. Защото е важно. 12 години преподавах и един от най-големите ми успехи в ТУЕС бе, че когато вече нямах възможност, имаше други младежи с голям ентусиазъм и много възможности, които успяха да застъпят на смяна след нас и да кажат – „оттук нататък ние ще поемем“. 

Благодарим ти! А нещо за край?

Моето послание, към всички туесари и към асоциацията е да продължаваме да добавяме стойност, точно когато сме насъбрали добра инерция. Всеки с малки лични усилия може да помогне за успешното провеждане на занятия и подготовка на следващите туесари. Тежкият товар се носи леко от много хора. Погледнете, какво сте получили от училището. Опитайте се да върнете повече. Няма да сбъркате.

За Кирил Митов

Кирил Митов, президент на Axlessoft. Завършва ТУЕС през 2004. Завършва ТУ-София с бакалавърска степен в специалност Компютърни системи. Завършва Американски университет Благоевград с магистърска степен в специално Бизнес администрация, и когато става магистър взима дипломата си и първото нещо, което прави е да отиде да я покаже на баба си, която въпреки, че по това време той управлява организация с клиенти от 74 държави и екип от 8 града в страната, често му напомня, че той е хубаво да има магистърска степен. И той много обича баба си.

Програмист и технически ръководител с голям опит. Създател на училище по роботика „Robopartans“. Преподавател в ТУЕС от 2008 до 2019 година. Награден като млад предприемач в първото издание на наградата Empower за изключителни млади предприемачи. Награден в първото издание 30 до 30 на списание Forbes, както и награден за специален принос в сферата на образованието от БАИТ през 2012.

КАКВО СЛЕДВА?

С кого ще ви срещнем следващата седмица? Ще запазим в тайна за сега! Ключовата дума е ТУЕС!

Междувременно, ако искате да се завърнете като преподавател в ТУЕС, пишете ни на [email protected].

Ако искате да подкрепите АЗТУЕС, включете се в дарителската ни кампания за 2021!

Коментари