48 часа ТУЕС – дни на отворените врати

На 24-25 април 2021г., събота и неделя, Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София ще отвори виртуално вратите си за ученици, студенти, родители, ИТ професионалисти, представители на компании, обществени организации и институции. Това е четвъртото издание на TUES Fest – ученически фестивал-изложение на най-интересните проекти в областта на софтуера, компютърните мрежи, роботиката и вградените микрокомпютърни системи. Тази година посетителите на онлайн събитието ще могат да чуят и всички гледни точки за ТУЕС – от ученици, преподаватели, завършили училището, в специална серия от онлайн дискусии.

Събитието ще бъде излъчвано на живо в YouTube канала на училището – ТУЕС към ТУ-София, и двата дни, за да може посетителите ни да се потопят в средата на ТУЕС, както никога досега. Програмата е разнообразна – редуват се дискусии и презентации на проекти, за да се видят не само невероятните разработки на учениците, но и ролята на средата, която ги подкрепя.

В 10:00ч. след официалната откриваща церемония директорът на ТУЕС – доц. д-р инж. Стела Стефанова, ще Ви запознае с историята и образователния модел на училището. Тогава може да разберете и каква е магията зад най-добрите IT кадри в България. От 12:00ч., ще се срещнете с хората, стоящи зад успеха на учениците – преподавателите. Те ще Ви разкажат за двете специалности в ТУЕС и своя опит с младежите, а в 14:00ч. ще може да чуете и гледната точка на учениците от ТУЕС. Училището не е лесна работа за един юноша, но ТУЕС превръща знанията в практика и прави училището приятно. Дискусиите продължават в 16:00ч. със спомените на завършилите туесари, които могат да Ви споделят какво им е дало ТУЕС и какво ги мотивира да продължават да подкрепят училището. Може би вече се чудите какво ли ще се случи между дискусиите? По време на почивките постоянно ще текат представяния на ученически проекти! В 17:00ч. ще се направи кратко закриване и обобщение на първия ден.

Ден 2 от 48 часа ТУЕС ще започне отново в 10:00ч. с кратко разяснение на предстоящата програма за деня. Веднага след това навлизаме в света на технологиите с ученическите проекти. До 11:00ч. е добре да си набележите фаворити, тъй като тогава ще може лично да се срещнете със създателите им в Zoom и да поговорите както за изминатия път на разработката, така и за училищната среда. Трябва да сте бързи, тъй като ще имате време за разговори само до 13:00ч. Точно в толкова започва следващият епизод на “ТУЕС – всички гледни точки” – Ръка за ръка с бизнеса. Ще можете да разберете как един ученически проект се реализира с помощта на водещи компании, защо бизнесът подкрепя ТУЕС във всяка инициатива и отговорите на още много въпроси, които сме сигурни, че дискусията ще провокира у Вас. В 15:00ч. ще научите отговора на един много задаван въпрос към момичетата в ТУЕС, а именно “Какво е да си момиче в братството на ТУЕС?”. Поканили сме дами, завършили училището, които ще Ви покажат, че всъщност не е никак лошо повечето ти съученици да са момчета. В 17:00ч. ще завършим с кратка дискусия с организаторите на TUES Fest 2021! Те са единадесетокласници в училището, но вече работят като професионален екип.

Представените проекти на ТУЕС Фест са разработвани от учениците на ТУЕС. Всички посетители ще могат да гласуват в уебсайта на събитието за любимата си разработка. По време на церемонията по награждаването, която ще се излъчи от 17:30ч. на 25 април ще бъдат отличени най-добрите проекти от Феста, а именно фаворитът, впечатлил най-много публиката; най-добрите разработки от трите категории – компютърни мрежи, софтуер, вградени микрокомпютърни системи и роботика; продуктът, който най-силно е впечатлил нашите медийни партньори, както и любимите разработки на нашите спонсори.

Посетителите на фестивала ще могат да се насладят на над 60 разнообразни и иновативни технологични проекти. Сред тях са:

• система за визуализиране на паркоместа в центъра на големите градове;
• приложение, което показва видовете растения и животни в близост до потребителя;
• система за проследяване на спазването на противоепидемичните мерки в дадена компания;
• автономна система за доставка на пратки с дронове;
• програмируем мозъчен компютърен интерфейс, който е предназначен за изпълнение на задачи като откриване на движение на ръцете и насочено мислене;
• бойни роботи “BattleBots, китари, видеоигри, автоматизирана количка, играта Pong и още много други…

ТУЕС Фест се организира от екип доброволци от 11-ти клас с подкрепата на ръководството на училището и Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Събитието се реализира благодарение на подкрепата на А1 BulgariaInfragisticsIsobar CommerceTelebidProVMware BulgariaGTT CommunicationsM2M ServicesMelonOcado TechnologyCPD Ltd.Imperia Online JSCSutherland Bulgaria и Telelink Business Services. Партньори на събитието са Campus XBulgedOraSmartcom – Bulgaria AD и Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА). Стрийминг партньор на събитието е Streamer.bg. Медийни партньори са Капитал “Кариери”списание “Мениджър”Bloomberg TVComputerworldDevStyleRTeen Station и Trending Topics.

Информация за ТУЕС Фест 2020 ще намерите в сайта на събитието, във Фейсбук и Инстаграм.

Коментари