Практика по време на пандемия

Радваме се да споделим, че въпреки предизвикателствата, наложени от COVID-19 и тази година със съдействието на АЗТУЕС всички ученици от 11. клас в ТУЕС имаха възможност да прекарат своята задължителна производствена практика в компания от ИКТ сектора. По молба на ТУЕС ръководството, практиките се реализираха в дистанционен или полу-дистанционен формат при спазване на нужните предпазни мерки. Броят на компаниите, които се включиха в инициативата беше по-нисък (34 спрямо 40 през 2019), но беше компенсиран от готовността им да увеличат предлаганите места за практика, за да дадат възможност на всички ученици да се докоснат до реална бизнес среда.

Производствените практики позволяват на единадесетокласниците да преживеят и процеса на избор и кандидатстване за стажантска позиция. Учениците участват в презентация на компаниите, предлагащи практика за тяхната специалност и получават списък с техните контакти. В тях е инициативата да кандидатстват за практика в желаната от тях компания. Бизнесът от своя страна има правото да реши, кои от кандидатите ще приеме и кои – не, като финалното разпределение се одобрява от ръководството на ТУЕС.

Епидемичната обстановка тази година не попречи на този процес, просто го пренесе във виртуална среда. Презентациите на компаниите и контакта на учениците с тях се реализираха онлайн през платформата Google Meet. За първа година успяхме да организираме и две подготвителни лекции за учениците с цел да ги подготвим по-добре за процеса на избор и кандидатстване за практика:

  1. 1. Лекция „Бизнес комуникация“ с Марио Пешев (ТУЕС‘2008) от DevriX
  2. 2. Лекция „Как да изберем подходяща за нас практика?“ с Тодор Сбирков от TelebidPro

Благодарим на колегите от компаниите и ТУЕС алумните, които подкрепиха инициативата! Обратната връзка, която получихме от учениците е изключително позитивна и е страхотно, че с помощта на бизнеса и ТУЕС общността, младите туесари могат да придобият реален опит от ИКТ сектора.

Коментари